Следвайте ни

Пламен Райчев: Подлезът „Модър – Царевец“ стартира през лятото

viber icon

Очакваме средства от фонд ФЛАГ за изграждането на нов мост над р. Марица и продължението на бул. „Северен“.

 

Г-н Райчев, кои са най-важните обекти, финансирани по оперативна програма „Региони в растеж“, които община Пловдив ще изпълнява тази година?

Очакваме през лятото или най-късно до края на тази година да стартират инфраструктурните проекти в кв. „Гладно поле“ за над 11 млн. лева, изграждането на социалните жилища, строежът на нова сграда на ДГ „Каменица“ в район „Централен“ и на разширението на ДГ „Зорница“ в „Южен“. Подписахме договор с изпълнител и до две-три седмици започваме строителството на нова детска градина на ул. „Богомил“ в район „Източен“.

В момента се разглеждат офертите за санирането на пет жилищни блока, за които скоро ще бъдат избрани изпълнители.

По същата програма ще се реализира и вторият етап на рехабилитацията на улици и благоустрояване в зоната между бул. „Кн. Мария Луиза“ и „Шести септември“. Неговата стойност е почти 10 млн. лева.

Общата инвестиция е 38,8 милиона. 

Тези проекти са внесени и предстои да сключим договор за финансиране с Управляващия орган на ОП „Региони в растеж“.

Възобновени са строителните работи по реконструкцията на ВиК мрежата на ул. "Средец" и "Полк. Дрангов“ в район „Северен“. Кога ще започне изпълнението на другите компоненти на проекта на Водния цикъл - модернизацията на Пречиствателна станция и подмяната на водопровода на бул. "Дунав"?

Общата стойност на този изключително важен проект за Пловдив, който се изпълнява по ОП „Околна среда 2014-2020“, е около 120 млн. Той е разделен на пет етапа.

Първите два етапа включват реконструкцията на вътрешнокварталната ВиК мрежа на изток и на запад от моста на Герджика. Срокът на изпълнение е 18 месеца. Договорите с изпълнителите са сключени и строителството е в ход.

Третият етап е реконструкцията на стария колектор в южната част на бул. „Дунав“. Процедурата за избор на надзорна фирма е на финал и след като сключим договор, ще започне работа и по него. За останалата част на бул. „Дунав“ - Брезовско шосе, където ще се подменя големият колектор, сме в процедура по актуализация на проекта и очакваме Управляващият орган да го одобри, след което ще обявим търг за строително-монтажните работи.

Спряхме предишната обществена поръчка, защото  беше със завишена стойност - 24 млн. лева, а сега нашето предложение е за 18 милиона. Надяваме се през август да изберем изпълнител и да започнем реална работата по четвъртия етап на бул. „Дунав“. Петият етап е модернизацията на изключително сложно съоръжение - Пречиствателна станция.

Имаме сключен договор и в момента се подготвя проект. Смятам, че до един месец и той ще бъде завършен, след което ще стартира.

През юни правим първа копка на нова детска градина на ул. „Богомил“ в район „Източен“

Предстои търг за изграждане на подлеза "Модър - Царевец". Има ли интерес от страна на бизнеса?

Да, има запитвания от доста сериозни фирми и се надявам, че на търга ще има кандидати, за да можем да изберем най-добрия и да започнем строителството на този изключително важен за Пловдив обект.

Офертите се приемат до 20 май, а на 21 май ще бъдат отворени.

Стойността на пътната връзка между районите „Западен“ и „Южен“ е 11,5 млн. лева с ДДС. Ръководството на ВиК ЕООД пое ангажимент за изграждане на водопровод и канализацията като част от проекта за Южния обходен колектор, по който дружеството е бенефициент. Имаме обещанието, че ще започнат изпълнението във ВиК частта от нашия обект „Модър - Царевец“, за да не го бавим. Мисля, че ще успеем да се справим.

Спряхме предишната обществена поръчка за бул. „Дунав", защото беше със завишена стойност на  24 млн. лева, сега нашето предложение е за 18 милиона.

Уличните ремонти продължиха и през периода на извънредното положение. Какво успяха да свършат фирмите и къде предстои да работят по договорите на стойност 6 млн. лева?

В район „Централен“ с тези средства е извършен ремонт на ул. „Велико Търново“ и „Лозенград“, в район „Южен“ - ул. „Остромила“, част от бул. „Никола Вапцаров“ и в момента се работи на ул. „Борис Сарафов“,ул. „Иван Кисяков“, „Дрин“ и „Братя Бъкстон“. В район „Западен“ е завършена ул. „Белица“ и се извършва рехабилитацията на ул. „Юндола“, след което ще се прави ремонт на ул. „Орфей“.

В район „Тракия“ сме направили частичен ремонт на ул. „Цар Симеон“ и се довършва бул. „Съединение“. В „Източен“ е преасфалтиран участък от бул. „Санкт Петербург“, обновено е източното платно на бул. „Източен“. В „Северен“ завършваме улица „Милеви скали“. Асфалтиран е бул. „Цар Борис III Обединител“ пред Панаира и ще продължим ремонта между двете кръгови до бул. „Дунав“, като там ще се сменя и водопроводът.

Продължава ремонтът на бул. „Цар Борис III Обединител“ в отсечката между двете кръгови до бул. „Дунав“

Ще има ли ремонт на ул. „Даме Груев“?

Работим за разширението на улицата с още едно платно, проектът е почти готов и до две седмици ще стартира процедурата за избор на изпълнител. Стойността на този обект е доста голяма - около 12 млн. лева и смятаме да го разделим на три етапа, като започнем от бул. „Македония“ .

 

По какви инфраструктурни проекти работи вашият екип?

Имаме готов проект за нов мост над р. Марица и се надяваме, че изграждането му ще бъде финансирано от фонд ФЛАГ, ако имаме одобрение. Индикативната му стойност е 30 млн. лева. За затварянето на средния ринг е важно довършването на бул. „Северен“ от Брезовско шосе до ул. „Победа“ и връзката му с Карловско шосе. Това е един от инфраструктурните обекти, които планираме да изпълним със средствата от кредита.

 

Каква е съдбата на разширението на плувния комплекс „Младост“?

За съжаление, в бюджета за тази година няма средства за комплекса. Строителството на този обект ще започне, ако Община Пловдив получи одобрение за кредитна линия.

 

 

Пламен Райчев е заместник-кмет на община Пловдив с ресор „Строителство и инвестиции“. По професия е икономист, завършил е Стопанската академия в Свищов, а втората му магистратурата в Аграрния университет е „Финанси“. Осем години е заместник-кмет по общинска собственост, строителство, европейски програми, екология и инвестиции в община Лъки, а между двата мандата е председател на Общинския съвет на Лъки.  До 2019 г. е директор на Областно пътно управление -Пловдив. От 1 януари 2020 г. официално влиза в екипа на кмета Здравко Димитров като заместник-кмет с ресор "Строителство и инвестиции“.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Към светлото бъдеще гледаме

Към светлото бъдеще гледаме

08.05.2020 | 19:14

Прилича ми едно време на комунизма.Всеки момент ще дойде,ама още го няма.

Отговори
4 0
Не казвай хоп, преди да скочиш

Не казвай хоп, преди да скочиш

08.05.2020 | 18:55

Тези лакърдии сме ги слушали вече десет години.точно преди десет години Атанасов ви бе подсигурил пълното финансиране и напълно готов проект.после Боко докара "юнаците" от герб и всичко приключи.Тотев се излагаше шест пъти да прави първа копка.Тоя сегашния ще прави седма или осма първа копка.Ошашавихме се от първи копки.

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?