Следвайте ни

Пламен Панов: Няма сблъсък на култура и инвестиции, но проблемът с тютюневите складове се проточи

viber icon

Има ли сблъсък на интереси между инвеститорите и представителите на културната общност при казуси като този с Тютюневия град в Пловдив? "Марица" потърси отговор на този въпрос от ресорния зам.-кмет Пламен Панов след като днес стана ясно, че съдбата на полусрутения склад на бул. „Христо Ботев“ срещу Сточна гара отново се отлага заради внесеното на 23 декември м.г. от архитект Петкана Бакалова писмо до културното министерство и Националния институт за недвижимо културно наследство. В него тя настоява тютюневият склад да бъде обявен за паметник на културата. 

Нямаме наблюдения подобни сблъсъци между две страни да се превръщат в практика в страната и в частност в Пловдив. Един от малкото, за който се сещам, бе с ул. „Карловска“ в началото на 2020-а, но тогава имаше проблем с правилното попълване на документацията. Като кмет на културата със сигурност не мога да кажа, че законът пречи на инвестиционните намерения. Просто проблемът с тютюневите складове се проточва във времето“, коментира пред „Марица“ Пламен Панов, зам.-кмет на Пловдив по култура, археология и туризъм. 

Според чл. 58 от Закона за културното наследство всяка община, областен управител, всяко физическо или юридическо лице има право да подаде заявление към НИНКН, с което да стартира процедура определен обект да стане паметник на културата. 

В случаите когато от предварителната оценка по чл. 57, ал. 3 се установи, че изследваният обект не притежава признаци на недвижима културна ценност, директорът на НИНКН изготвя мотивирано предложение до министъра на културата за отказ за деклариране. 

Когато се подава такова заявление, то трябва да е придружено с необходимата научна информация, която да доказва стойността на обекта. Не всяка сграда може да бъде заявена за промяна на статут. Има си необходима информация, която ние трябва да разберем дали е подадена коректно, дали има нужните данни, за да могат компетентните органи да се произнесат“, допълни зам.-кметът. 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Няма склад-няма проблем

Няма склад-няма проблем

05.01.2021 | 17:57

Да, проблемът ще изчезне, като съборят склада. Тогава всичко ще бъде наред. Къде са институциите и личността с каскета, която управлява видна държавна институция? Защо няма персонална отговорност на собственика за вида на сградата? Как човек си купува сграда с културна стойност и не е длъжен да я поддържа? А защо не се търси и отговорност на институциите, които евентуално са отговорни да следят дали културното ни наследство е в добър вид? Издавали ли са предписания? И още много въпроси, все за каскетната институция...

Отговори
2 2
запознат

запознат

05.01.2021 | 17:46

Как така да няма сблъсък? Вече има няколко прецедента само в Тютюневия град. Да напомним на зам.кмета Панов другия подобен казус с разрушения тютюнев склад на ул. Одрин 8. Съвсем скоро, през август 2020, Административния съд в Пловдив постанови собствениците на склада (който също бяха тръгнали да го бутат) да укрепят сградата със свои средства, след като отхвърли жалбата им, че заповедта на кмета на Пловдив е незаконосъобразна. Съдът отхвърли доводите на инвеститорите, че складът нямал статут на недвижима културна ценност като неоснователно. Така че, вече имате отсъждане в полза на Община Пловдив. Стига сте замазвали казуса с неверни твърдения. Имате историческия шанс да решите проблема с Тютюневите складове в полза на града. Просто прилагайте законите и отстоявайте позицията си, ако трябва и в съда. Вие защитавате интересите на гражданите и Пловдив, а не на "инвеститорите".

Отговори
3 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?