Следвайте ни

Пижамена работилница разкрасява парк „Моливчета” за Баба Марта СНИМКИ

Приходите от благотворителната акция са за дете с онкологично заболяване

viber icon

Деца и родители прекараха цялата събота по пижами в подготвяне на мартеници за приятели. Толкова им хареса, че продължиха и в неделя. Освен червено-белите украшения за свои близки, подготвиха и украса за парк „Моливчета” край Пешеходния мост. Роди се и още една идея – подобен кът да се оформи за децата от детското онко одтеление на УМБАЛ „Св. Св. Георги”.

Съмишлениците събра Пижамена работилница за мартеници. С нея терапевтичното куче Мон, което помага на болни хлапета, и неговата стопанка Велислава Костадинова събират пари в подкрепа на дете с онкологично заболяване.

Магдалена Данчева от квартала съчета благородната мисия с още една, която изпълнява лично – парк „Моливчетата”. Жената пристигна с молба децата да изработят мартеница, която да бъде поставена в градинката идната седмица. С нея ще бъде закичена специална персона – мече, което представлява кошче и предстои да бъде монтирано до края на тази седмица.

Магдалена се заела с облагородяването на пространството, след като дошла да живее под тепетата от Сливен и постъпила на работа в съда преди 2 г. Бързо сформирала бригада „Нова градина” от комшии и съмишленици. Такава има и в нейния град. Магдалена е и активист на фондация „Стария бряст” в града край Сините скали.

Тук само 6 месеца издържах, без да правя нищо, смее се жената. Минавайки всеки ден по Пешеходния мост, решила, че трябва да направи нещо за по-добра среда в новия си квартал. Така през 2018 г. със събрани от дарители средства бригадата купила пейка с формата на моливчета и я подарила на кметството в „Северен”, което пък поело грижата да я монтира в рамките на кампанията „Да изчистим България”. После хората с грижа за квартала посадили фиданка от стария бряст – с мисия да  опазят дървото като осигурят „наследници” в различни кътчета на страната.  Облагородяването продължило с кът за шах и табла, маса за „Не се сърди, човече” и виенски пейки в петте цвята на моливчетата от първата.

Вече има и горски кът със специална табела, изработена от дърворезбаря майстор Стоян, а наоколо - 3-метрова елха, кедри и липи, които един ден ще осигурят сянката. В навечерието на Баба Марта ще бъде поставен и кошът, тип Мечо – от специална серия с формата на мечок, жаба и делфин. Той буквално гълта боклука, а целта е децата да му се радват, но и да се учат да опазват природата, обяснява Магдалена. На шията на мечето ще бъде поставена мартеницата, изработена в Пижамената благотвортелна работилница. Всеки гражданин трябва да участва, а да не чака на готово, е философията на дамата от Сливен, която увлича и пловдивчани.

Нейната мисия продължава с почистване на парк „Моливчета” всяка събота. А на Пижамената работилница – с още инициативи в навечерието на Баба Марта. След като синът на терапевтичното куче Мон – Атос, се включи в благотворителна работилница за мартеници в СУ „Св. Св. Кирил и Методий”, предстоят акции в ОУ „Екзарх Антим I” и ОУ „Д-р Петър Берон”.

Първоначалната идея бе с приходите да се помогне на 16-годишната Гери, която страда от рак на костите и се нуждае от скъпо лечение в Австрия. Парите за нея обаче вече са осигурени от хора с добри сърца. Затова постъпленията от пролетната кампания на бобтейла Мон ще са за друго нуждаещо се дете, което предстои да бъде определено.

Само в съботния ден Пижамената работилница събра 455 лева. Тя продължава работа и днес от 10 до 18 часа в кафе „Сезони” на ул. „Хан Кубрат”.

снимки: Наташа Манева и Елица Кандева

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?