Следвайте ни

Певицата с най-мощен глас откри първия Фестивал на розата

viber icon

Шествие с арка, Смиляна Захариева - певицата с най-мощен глас регистриран в Гинес, гайдарски оркестър на ансамбъл „Еподай“. Така беше открит първият Фестивал на розата под тепетата.


 
„Сърдечно ви приветстваме с добре дошли, от името на Общински институт „Старинен Пловдив", така организаторите на събитието посрещнаха гостите.  

Фестивалът ще продължи от днес до неделя и ще се състои в Къща Хиндилян в Стария град. 

"Някои от вас може би се чудят защо фестивал на розата, защо в Пловдив и защо точно в Къща Хиндилян. Тук е живял един богат търговец, който се е казвал Степан Манук. Неговите търговски дела го отвеждат чак до Индия и както е било модерно на времето са го наричали Хинди Оглу. От там името се превръща в Хиндилян.

Този търговец търговец е оставил след себе си тази невероятна къща, която днес е паметник на културата. Тогава тук е направен фонтан, от който в миналото е циркулирала розова вода. Ухание на рози в къщата има и до днес“, обясни един от организаторите.

В двора на къщата има и базар на производителите на продукти от рози, а днес в 21:00 бъде излъчен филма „Дамасцена”. 

Утре фестивалът продължава с танци, песни, отворена зона за снимки и  най-различни демонстрации. 

Златна Недева

Златна Недева

Журналист

Златна Недева е завършила мултимедийна журналистика в Бормутския университет в Англия. Работила е като радиожурналист в няколко английски медии. Присъединява се към екипа на „Марица“ през 2021 година.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?