Петима се борят за поста на Захари

Петима са официалните кандидати, които ще се борят за поста на Захари Георгиев. В неделя на заседание на Градската конференция ще бъде избран новият председател на БСП-Пловдив. До това положение се стигна, след като самият Захари Георгиев, който е и народен представител, пожела да се оттегли от поста си с мотив, че новият устав на БСП не позволява съвместяване на двете длъжности - председател и депутат. Делегатите на конференцията ще избират между: бившия шеф на УМБАЛ „Св. Георги" и общински съветник доц. Илия Баташки, бизнесмена Георги Гергов, който е зам.-председател на Градския съвет, бившата депутатка и преподавател в Университета по хранителни технологии Атанаска Тенева, председателя на районната организация на БСП в „Тракия" Атанас Петков и общинския съветник Тодор Кръстев. Според запознати истинската битка за лидерския пост ще се състои между Илия Баташки и Георги Гергов. Възможно е някои от останалите кандидати да си направят самоотвод в неделя. Други социалисти твърдят, че Баташки е фаворит за председател на БСП.

„Марица" се свърза с кандидатите и ги попита от каква промяна има нужда пловдивската организация, защо се включват в надпреварата и как си преценят шансовете в неделя. Георги Гергов не беше открит за коментар.

Доц. д-р Илия Баташки: Обичам да побеждавам, държа на екипа си

В неделя ни предстои едно състезание. Всички които се кандидатират са известни не само в партийните среди, доказали са се като професионалисти, и имат достатъчно заслуги за града. Мисля, че това, което наблюдавахме на конгреса в София на 18 октомври, е невъзможно да се случи тук, защото всички кандидати мислим в една и съща посока за развитието на БСП. Аз съм човек, който обича да побеждава, но държи много на екипа, с който работи. Едва ли  аз ще съм човекът, който ще направи огромния скок на промяната в Градския съвет на БСП, или пък ще действам като слон в аптека, както често мои опоненти на шега ми казват. Свикнал съм да изслушвам чуждото мнение, да приемам всякакъв вид нападки и забележки, но няма да позволя да ми се натрапват нечии мисли или действия като политически реалности в града. БСП има нужда от промяна и конгресът постави началото в няколко посоки - в политиките, в отваряне на партията към младите. Ще започнем да си укрепваме партийните структури. Ние в Пловдив си поставихме задачите още по време на районните конференции и отчетохме там слабостите.

Тодор Кръстев:  Да се научим да побеждаваме

Включвам се в надпреварата за председател на БСП, на първо място - за да оправдая доверието, което редица основни партийни организации ми засвидетелстват, като номинираха кандидатурата ми. Считам, че имам своите идеи за съществена промяна в облика на Градската организация на БСП. Трябва да се промени манталитетът на организацията. Трябва да се научим да побеждаваме. Този рефлекс в Пловдив сме го загубили след 20 години в опозиция. Ние 20 години тук не сме спечелили нито един избор. Мога да предложа политически и управленски механизми, които да доведат до промяна. Ние повече не можем да си позволим лукса да губим избори в този град. Ако бъда избран за председател, първите усилия за промяна на мен и на екипа ми трябва да се видят на изборите през 2011 година. Шансовете ми в неделя ги преценявам като неособено големи. През  последните години съм се откъснал от апарата на ГС на БСП, политическата ми интуиция ми подсказва, че председател ще бъде някой от останалите кандидати. Винаги е необходимо да има повече кандидатури, затова реших да се състезавам. Районните организации от  „Южен", „Централен" и „Северен" са издигнали кандидатурата ми.

Атанаска Тенева:  Включвам се, за да оправдая доверието

Районните организации на „Централен", „Южен" и „Западен" са издигнали кандидатурата ми. Участието ми в надпреварата за председателското място в БСП за мен е чест, доверие и принцип. Искам да оправдая доверието, което е заявено към мен с номинирането на кандидатурата ми. Градският съвет има потенциал, който може да бъде използван, и това го показва работата на членовете в някои от постоянните комисии. Трябва да се отстоява статутът на районните партийни организации като общински организации, да се координира работата. Вместо да кадруваме, трябва да обсъждаме каузи и идеи, да подобрим взаимодействието с групата общински съветници, за да се открои мястото на БСП като политики в местното самоуправление, трябва да развиваме онези структури, които обединяват социалистите на професионална основа, за да участваме в изработването на политиките.  Важно е да си отговорим на въпроса, с какви партньори ще работим.  Сега предстои да се приеме в общината стратегия за младежката политика, това повдига въпроса и за актуализиране на програмата „Пловдив за младите".  В устава има гарантирано 40% присъствие на жените социалистки в ръководните органи, но този зададен стандарт за партията в пловдивската организация не е постигнат.

Атанас Петков: Трябват нови лица

Издигнат съм от „Тракия" и „Западен". Хората са видели в мен бъдещ лидер. Още на конгреса се набелязаха някои точки, свързани с промяната. Нашите структури са силни и можем да работим само в полза на страната. Промяната трябва да е свързана с новите лица в БСП. На конференцията ще набележа точките, по които имам намерение да работя. Ако реша да участвам, смятам, че няма да имам лош резултат.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
lena

lena

24.10.2009 | 11:10

Kъде отиде Ганчо експерта бездарен-що не го изгигнахте бе хора,той ще ви извади от зоната на опашкарите,точно както направи с общината.Ганчо,мъчно ми е за теб бе човек-жена ти ти кръшка,фирмичката закъсва и в партията не си на почит.

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?