Следвайте ни

Петима изгоряха в пожари за по-малко от месец в Пловдив

viber icon

Пет са жертвите на пожари в Пловдив в рамките на 3 седмици. Това сочат данните на пожарната служба в града под тепетата. 

От 12 януари до 4 февруари са починали петима самотно живеещи пловдивчани, четирима от които на възраст над 72 години.

Два от трагичните инциденти са от 21 януари, когато след приключване на гасителни действия в апартаменти огнеборците открили загиналите обитатели - 83-годишна жена и 72-годишен мъж. Основни версии за възникване на пожарите са съответно оставяне на горими материали върху включен котлон и тютюнопушене в леглото.

Дни по-рано, на 12 януари, 99-годишна пловдивчанка починала в резултат на пожар в жилището й, предизвикан от неправилно ползване на микровълнова печка.

Вчера по обяд, след пожар в апартамент, бе намерено безжизненото тяло на 91-годишен трудноподвижен мъж. Предполага се, че възрастният човек е загинал след възпламеняване на завивките от електрическа лампа в леглото му.

Същата вечер е констатирана и смъртта на 61-годишен пловдивчанин, в чието жилище пламнали натрупани множество ненужни вещи и отпадъци, най-вероятно в резултат на небрежност при боравене с открит огън.

По този повод пожарната служба в града под тепетата отново апелира към гражданите за отговорно и стриктно спазване на мерките за пожарна безопасност в домашни условия. Особено повишено да бъде вниманието на близките и социалните работници, полагащи грижи за възрастни, трудно подвижни и самотно живеещи хора.

Най-честите причини за пожар в дома на хората от третата възраст са:
• Неправилно ползване на битови електрически уреди;
• Неправилно ползване на нагревателни и отоплителни уреди;
• Поставяне на горими материали в непосредствена близост до източници на висока температура;
• Тютюнопушене в нетрезво или сънено състояние в леглото;
• Предоставяне на достъп до източници на открит огън или висока температура на хора, които не са в състояние да преценят риска от употребата им или последствията от техните действия.

 
 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?