Следвайте ни

Пет причини за разминаването между общия и индивидуалния водомер

viber icon

Безспорно е, че ВиК дружествата не могат да оптимизират дейността си, да съберат вземанията си и имат огромни загуби на вода и непрекъснати аварии. По официални данни на ВиК - Пловдив загубата на водата е около 55%. В квартали като "Столипиново" е още по-голяма, стана ясно на спешното обследване на махалата през януари.

Специалисти от бранша обаче смятат, че за огромните разлики между общия и индивидуалните водомери има причини, които са в полето на домакинствата. Малките течове от тоалетни казанчета и чешми например не могат да се измерят от индивидуалните водомери, тъй като водните количества от тях са по-малки от границата на протичане на уредите у дома. Но когато в една водопроводна инсталация има няколко такива теча, сумарното водно количество от всички течове е по-голямо от границата на протичане на общия водомер и той може да ги измери.

Например, ако от четири чешми има течове, представляващи струи с размер 1,5 мм, от всяка чешма ще изтичат по 13,25 литра на час и това водно количество няма да се измерва от съответния индивидуален водомер. Обаче от четирите теча водното количество ще бъде 53 л/ч. и то ще се „хване” от общия водомер, защото то е по-голямо от границата на протичане на общия водомер. За един месец водното количество от четирите теча ще бъде над 35 кубика, които ще се разпределят на всички индивидуални водомери от водопроводната инсталация на блока. По-долу сме описали топ пет на причините за огромните разлики между показанията на водомера на етажната собственост и домашния.

1. Апартаментните водомери, които най-често са от типа 5 м3, са с клас на точност „В”, което означава, че допустимата грешка за отчитане е ± 3%. Тоест слабите течове на казанчета, канелки, смесителни батерии и други може да не се обхващат от апартаментните водомери, но тези слаби течове, прибавени към общия моментен разход на вода се отчитат от главния водомер. Така само от разликата на точността на апартаментните водомери се натрупва разлика на общия водомер. Индивидуалните водомери са собственост на абонатите и подлежат на задължителна метрологична проверка на всеки 5 години. Ако болшинството индивидуални водомери са непроверени, се предполага, че отчитат неточно и тогава е нормално да има разлика от отчетеното с общия водомер.

2. Липсата на достъп на инкасаторите едновременно до всички индивидуални водомери и до общия. В този случай инкасаторът не може да засече с точност показанията и те да са релевантни към момента.

3. Загуба на вода в сградната водопроводна инсталация.

4. Водочерпни прибори в общите части на сградата, на които няма монтирани водомери.

5. При физическо въздействие върху измервателните уреди от страна на потребителите.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Жоро

Жоро

27.06.2020 | 15:05

Кражба. Монопол. ЕДНА НАРЕДБА, КОЯТО НЕ МОГАТ ДА СПАЗВАТ ТЕЗИ, КОИТО СА Я СЪЗДАЛИ. НЯМАТ ОБОРОТНИ ВОДОМЕРИ, НЯМАТ ПЕРСИОНАЛ ЗА ПОДМЯНА И ПРОВЕРКА НА ВОДОМЕРИ. ТАМ КЪДЕТО НЯМА ОБЩИ ВОДОМЕРИ КАК ОТЧИТАТ ЗАГУБИТЕ ОТ ИНДИВИДУАЛНИТЕ? КОЙ ДОПУСКА МОНТАЖ НА ВОДОМЕРИ С ПО-НИСКА ТОЧНОСТ ОТ ОБЩИЯ ВОДОМЕР. ЛЪЖИ, И КРАЖБИ ОТ РЕДОВНИТЕ ПЛАТЦИ? ЗА ТОВА МАСОВО НЕ СЕ ПЛАЩАТ СМЕТКИТЕ ЗА ВОДА ЗАЩОТО СА ФАЛШИВИ

Отговори
0 0
Аз Варна

Аз Варна

26.06.2020 | 16:16

ВиК дружеството си прибира парите по един или друг начин,без да се интересува,че все пак водата на длъжниците я плащаме коректните абонати .Заедно с нашата изразходвана вода се прибавя на принципа на дялово разпределение изразходваната вода на тези,които изобщо не плащат.В нашия вход е по същия начин-безплатно перем и къпем три ц.игански семейства с доста голям състав,като им плащаме водата.Ами успокоението е,че като се разминаваме с тях,няма да миришат лошо.

Отговори
1 0
Клиент

Клиент

26.06.2020 | 09:09

Само №5 е вярно защото половин година обследвахме проблема ! Стария ОМБУДСМАН се опита да въведе някакви правила но уви.......

Отговори
2 0
На Спартак дедовия

На Спартак дедовия

26.06.2020 | 08:45

Споко хора, нали трябва далаверата ми да върви и да купувам апартаменти, вили и коли.

Отговори
4 0
Черноризец храбър

Черноризец храбър

26.06.2020 | 07:47

Те сега като почнат на три месеца да отчитат водомерите, ще стане .....! Групата на гит гел до Полша (Ана Лафчиева Живко Папучаров) прокудиха доста хора!ГОСПОД ДА ГИ НАКАЖЕ ДАНО!

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?