46

Пещите на крематориума не издържаха на натоварването от COVID-19

Ново инвестиционно намерение е входирала фирма „Послаников Брадърс“ ООД. Тя предвижда да извърши „Реконструкция и модернизация без промяна на капацитета на съществуващ крематориум“ на Рогошко шосе. Обектът беше въведен в експлоатация през 2019 г. 

Основното оборудване на крематориума се състои от два броя кремационни пещи,  българско производство на фирма „ЛИТИЕ РУСЕ“ ЕООД – гр. Русе. Те работят на природен газ. Среднодневният капацитет на крематориума възлиза на 20 бр. кремации.

През двегодишния период на експлоатация на крематориума, особено през периода на пандемията от COVID 19, се оказва, че някоя от пещите често аварира и се нуждае от ремонт, се казва в инвестиционното намерение на фирмата. Поради това „Послаников Брадърс“ ООД възнамерява да закупи и монтира нова кремационна пещ TAVO-CS, чешко производство. Със същите пещи са подменени старите пещи на крематориум в София, става ясно още.

Предвижда се новата пещ TAVO-CS да се монтира на мястото на сегашното газово стопанство, като за целта същото се изнесе на площадка отвън, а помещението се реконструира.

С настоящото инвестиционно предложение не се предвижда промяна на капацитета на крематориума. Той ще работи отново само с две пещи – едната от старите и новата TAVO-CS. Другата стара пещ ще бъде пломбирана и ще служи като резервна. Контролът ще се осъществява от РИОСВ – Пловдив.

Пещите за кремация TAVO-CS са едно от най-модерните и екологично чисто кремационно оборудване. Те са с ефективен автоматизиран контрол на процеса на кремиране, чрез използване на компютър. Поради този подход, пещта за кремация осигурява гарантирано пълно изгаряне на биологични продукти, без отделяне на видими дим, мирис и без емисии на вредни вещества в атмосферата, се казва в документацията, подадена от фирмата. 

Очаква се екоинспекцията да прецени дали инвестиционното намерение е допустимо. 

Междувременно името на крематориума нашумя покрай подаден сигнал в екоинспекцията за носещ се гъст черен дим от комините на пещта за изгаряне на човешки тленни останки, както и от неприятна миризма в района. През януари 2020 г. екоинспектори провериха обекта в работещ режим и констатираха, че от комина на една от пещите за кремация се емитира черен дим. Емитирането на черния дим се преустановил в рамките на 15 минути. Причината за емитирането на черния дим били взетите превантивни мерки при кремацията на тленните останки на починали от Covid-19. След достигането на температура в камерата от 850 градуса , което е в рамките на 10-15 минути, се преустановявало изпускането на черен дим и процесът продължавал без емитиране на описания в сигнала дим, пише в резултатите от проверката на РИОСВ-Пловдив. 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
НЕ Е КОВИД И ЧЕРНОБИЛ НЕ Е БИЛ НИКОГА

НЕ Е КОВИД И ЧЕРНОБИЛ НЕ Е БИЛ НИКОГА

18.01.2022 | 22:23

ВЯРВАЙТЕ НА ЧЕРВЕНИТЕ

Отговори
0 0
Не е Ковид

Не е Ковид

18.01.2022 | 15:21

лекарите убиват,нормално ли е за едни сополи да интубират човек след "неуспешно лечение". С какво ги тъпчат още на входа, пълна мизерия е в болниците,вируси се хващат вътре. Починал от инфакрт но с ковид, няма роднини,кремация.......няма аутопсии.

Отговори
4 4

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?