1939

Пепа Деведжиева: И Господ не може да съживи Стария град, ако няма инвестиции

Чудесно е, че Община Пловдив обяви най-накрая конкурс за директор на Общински институт „Старинен Пловдив“, и се надявам, че кандидатите ще имат добри идеи за развитието на резервата. Но ако кметският екип не влезе в своите функции, не се погрижи за организацията на движението в Стария град и не задели нужния ресурс за подобряване на инфраструктурата, и Господ да стане директор, нищо няма да направи.

За да има туристи в Стария град, трябва да има какво да им покажем. А сега гледката е: разбити калдъръми, течове и пълни с коли улици до степен хората да не могат да си направят една снимка до някоя от къщите, без на нея да се вижда и автомобил. Поставяла съм този въпрос нееднократно и от Общината ми отговориха, че нямат данни колко души живеят в Стария град, за да се провери дали наистина се спазва ограничението на едно домакинство да се полага само един пропуск за автомобил. Атракция са занаятите, които благодарение на Регионалната занаятчийска камара може да се видят в някои къщи. Но Общината рекламира ли ги?

Състоянието на осветлението в Стария град е трагично, половината резерват тъне в мрак, а туризмът не се развива само в трите летни месеца, когато е светло до късно. Не се поддържа на добро ниво и чистотата. Кметът критикуваше, че в обновената зона по бул. „Марица-юг“ няма една тоалетна и откъде човек да си купи вода и кафе. А в Стария град има ли? В предишния мандат на местната власт имаше идея Общината да даде помещения, които да бъдат ремонтирани за сметка на наема и да се превърнат в места, в които туристите да могат да си купят пакетирана храна и напитки. Тя обаче беше изоставена.

Ако в Община Пловдив не знаят как се поддържат старините, нека погледнат Самоводската чаршия във Велико Търново, която като площ е буквално една пресечка от Стария град, но е поддържана и пълна с туристи. Така че в Стария град трябват инвестиции, не може да се строят само стадиони. И да задам риторичния въпрос: Трябва ли отново да се организират протести, за да започне обгрижването на резервата?

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?