Следвайте ни

Пенсионираните по болест в Пловдивско намаляха, ето причината

viber icon

Пенсионерите по болест са намаляли в Пловдивска област през последните шест години, сочат данни от НОИ.

През 2021г. те са 39 432, което означава се вече са с 3317 по-малко. За сравнение през 2015 г. наброяваха 42 749, припомнят от НОИ.

Причина обаче не е подобряването на здравния статус на населението, а затягане на условията, по които се определя процентът на увреждането. През годините бяха проведени редица реформи в ТЕЛК. Първо  беше въведено процентът на увреждане да не се получава на база сумиране на всички заболявания. Значение имаше единствено водещото увреждане. През 2019г. пък закона беше променен така, че ТЕЛК комисиите имат право да сумират заболяванията, ако основното носи поне 50% и има още едно с толкова. Така част от хората с увреждания, които са получавали инвалидна пенсия останаха без нея, защото паднаха под 50%.  „Едната ми ръка е отрязана. Преди години бях с 70% ТЕЛК, а след реформите станах на 56%. Ще каже някои, че ми е израснала“, казва Марин.

Въпреки по-малкото инвалидизирани пенсионери всяка пета пенсия в  област Пловдив е инвалидна за общо заболяване. По данни на НОИ 39 432 от всички 186 933 пенсии са на хора с ТЕЛК.  Сумата, която най-често получават, е до 300 лв. Част от тях заработват и допълнителни пари, ако заболяването им позволява да се трудят.

Освидетелстването с ТЕЛК носи редица социални привилегии освен пенсията. Сред тях са безплатна винетка, талон за паркиране и данъчни облекчения. Получават месечна финансова подкрепа, като размерът й зависи от линията на бедност и процента увреждане.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Иванов

Иванов

13.03.2021 | 03:05

Какво ли ще покаже статистиката за това, колко са "инвалидите" менте, най-вече сред циганите!? И колко е справедливо работещи инвалиди да получават инвалидна пенсия, а пенсионерите/възрастни хора/ никаква добавка към пинсиите?

Отговори
5 3
Здравна реформа

Здравна реформа

12.03.2021 | 20:49

Аграрната журналистка огтново е компетентна по отношение на социалната политика. То не бяха статистики на хората с висока пенсия, а сега и с инвалидна такава. Интересно е обаче самата журналистка каква пенсия ще вземе накрая. Предлагам да напише статия за това чий кемпер е паркиран на паркинга на Областната управа безплатно! Ако обича, да провери, защото е интересно.

Отговори
3 1
ГЕРБ

ГЕРБ

12.03.2021 | 18:08

Това, че за 5 год. 3317 лица само в Пловдивска област са лишени от доходи, означава ли УСПЕШНА реформа в социалната политика на режима? От публикацията точно така излиза!

Отговори
8 4
Габи

Габи

12.03.2021 | 17:57

Смятам,че в България инвалидни пенсии получават много хора без никакви сериозни проблеми. За сметка на това много от нуждаещите са ощетени.

Отговори
27 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?