4020

Пенсионерки пазят паркомясто пред блока срещу 50 лева

Да паркираме един върху друг - може би единствено така ще се реши проблемът с хилядите коли и шофьорските нерви в този град. Това е предложение на пловдивчанин в социалните мрежи, вдъхновено от изпълнението на дама зад волана в „Тракия“ преди няколко дни. Тя обърка газта със спирачка и кацна върху друго спряно возило. Местните жители проявяват чувство за хумор в подобни ситуации, но със сигурност им горчи от факта, че проблемът с паркирането в Пловдив е много далече от това да намери своето адекватно и работещо решение. Той поражда тотален хаос, който замръзва в зародиш само и единствено като предизборно обещание. Резултатът - скандали, агресия и мръсни номера. Глоби - от дъжд на вятър. И докато в кв. "Прослав" например хората са се спогодили за това кой, къде и за колко време ще паркира, то този лукс съвсем липсва в други части на града. 

Пенсионери са намерили начин да си изкарат допълнително пари, помагайки на шофьори да си решат проблема с паркирането. Примерът е на една от улиците в кв. „Смирненски“. Репортер на „Марица“ научи, че две възрастни пловдивчанки предлагат услугата да пазят паркомястото пред блока, докато конкретният им клиент се върне от работа. Това хич не струва много - 50 лв. месечно, но пести много нерви.

Какво всъщност представлява тази неофициална услуга? Тя е ограничена локално. Пенсионерката може да пази паркомясто само пред, зад или до блока, в който тя живее. Нейната мисия е през деня да бди за пришълци, които искат да се мушнат на мястото на шофьора, който я е наел, за да го опази. Идеята е, когато конкретният човек се върне, мястото му за спиране и престой да е гарантирано свободно.


Репортер на „Марица“ имаше възможността да се срещне с една от двете възрастни пловдивчанки, които си изкарват допълнителни средства към пенсията с иновативната услуга.

По нейна молба няма да споменем името й , тъй като се притеснява, че ще я погнат за допълнителните доходи.

„Цял ден съм вкъщи. Не виждам какъв е проблемът да взема още някой лев отгоре. И без това пенсията ми е мизерна. Не си представяйте, че стоя с пушка тука. Просто поглеждам през прозореца, стоя на балкона или пък долу си говорим с другите баби. Нищо работа. Аз гледам за две наши момчета тука, защото на няколко пъти се прибират, а на тяхното място има друг. Даже веднъж така се скараха, че едва не се избиха. Ненормална работа е това. По наше време толкова коли не съм си и представяла на едно място“, коментира пенсионерката.

На въпрос как ще реагира, когато види, че мястото, за което са <210> платили да охранява, е заето от друг, тя отговори, че няма какво много да направи една възрастна жена. „Но мнозина разбират от човещина и приказка. Сляза, обясня му, разбират от дума. Веднъж един шофьор, май от Смолян беше, каза, че ще спре за 10 минути и тръгва. Така и стана. И други са се местили, след като им кажа“, посочи пловдивчанката.

А на въпроса дали не изпитва страх, че ще попадне на агресивен водач, тя отговори, че тогава ще позвъни на полицията и няма да се разправя.

Възрастната жена смята, че това е подходящо занимание за пенсионери като нея и е доволна, че хем може да съдейства, хем да си осигури спокойни 30 дни. "50 лв. не са малко пари", твърди тя. 

Предвид огромният проблем с паркирането в Пловдив, има вариант подобни баби охранителки да стават все повече. Шофьорите са принудени да се спасяват поединично, тъй като почти не се полагат усилия за разрешаването на казуса с недостатъчното места за оставяне на колите. Допълнително новото строителство, което в същия район „Западен“ е с бързи темпове, затяга примката и изостря отношенията между собствениците на автомобили.

Войната за паркоместа се води все по-ожесточено. Шофьори осъмват с вдигнати чистачки, с нарязани гуми, със чупени стъкла, с чували с боклуци върху предния капак, с коли, които са уцелени и разкрасени от сурови яйца. Не са малко и случаите, които попадат в полицейския бюлетин, свързани с размяна на удари при спор за паркиране. Това, обаче, явно не е достатъчно ​намирането на решение за проблема да е приоритет за управленците. В много ситуации шофьорите са принудени да се превърнат в нарушители, за да оставят колата и да си свършат работа. 

Оцени новината

Оцени новината
3.4/5 от 5 оценки
3.4/5 от 5 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Plovdiv 2020

Plovdiv 2020

15.04.2024 | 12:48

Уникална новина, че и дълга...бате вие сте ударили дъното

Отговори
3 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?