Следвайте ни

Пенсионерите в Пловдив взимат със 155 лв повече за десетилетие

viber icon

Пенсионерите в област Пловдив са намалели с над 13 000 през последното десетилетие. Докато през 2010г. те са били 202 913, то през 2020г. наброяват  189 582, сочат данните на Националния осигурителен институт. Парите за старини, които получават, пък са скочили със 155 лв. Само 10 години по-рано възрастните от града под тепетата и региона месечно са прибирали средно по 224 лв. И макар пенсионерите да са по-малко от преди години, то всеки трети жител на областта е извън пазара на труда по документи. Друг е въпросът, че част от тях заработват допълнително към пенсиите си. 

Най-масовата отпусната пенсия е за стаж и възраст. Тя се взима от над 64 на сто от излезлите в заслужена почивка. Веднага след тях се нареждат тези, които получават инвалидна пенсия. Причините са увеличаващият се брой на хора с ТЕЛК и възможността за предсрочно пенсиониране заради вдигането на възрастта за излизане от трудовия пазар. От втория вариант обаче се възползват само пловдивчани, които имат заболявания. Над 25 000 инвалидизирани пенсионери от областта са в трудоспособна възраст - между 44 и 65 години. Една трета от тях продължават да се трудят. 

Малко над 4000 от всички пенсионирани са се трудили при първа категория труд и взимат високи пари. Това са полицаи, военни и пожарникари.  Разходи за пенсии в Пловдив и региона, които дава НОИ,  са 86 751 161 млн. лв., като едва 3 816 426 млн. лв. отиват за пенсионираните по закона на МВР, а други 494 997 лв. за хора претърпели трудови злополуки. Други над 9000 души от областта взимат и част от пенсията на починалия си роднина.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?