Следвайте ни

Пенсионери в Пловдив намаляват, взимат средно 390 лева

viber icon

Новите пенсионери, в страната и в област Пловдив, намаляват. У нас спадът на броя на тези, които са излезли в заслужена почивка от началото на годината достигна ниво, каквото не е регистрирано от времето на реформите в пенсионната система.

До октомври месец са се пенсионирали 2641 възрастни от града под тепетата и региона, сочат данните на НОИ, предоставени на „Марица“. За сравнение за цялата 2019г. броят им е над 7 000.

Подобно е положението и в страната. За първи път броят на новите пенсионери за половин година е под 40 000. Такъв рязък спад не е регистриран от 2012г., когато правителството реши да увеличи стажа за пенсия с по 4 месеца на година.

Голямото намаление вероятно се дължи на извънредното положение, което беше два месеца и продължи до  13 май. Осигурителния институт не е затварял  врати през това време. Заради новата ситуация бяха направени законодателни промени, според които заявления, жалби и други документи, включително тези, свързани с пенсии, се подават по електронен път - с електронен подпис, ПИК или по пощата.

За хората, които по уважителни причини не са успели да подадат съответните документи по този ред, беше допусната отсрочка да ги подадат до 14 дни след отмяната на извънредното положение.

Така това означава, че спадът може да се дължи именно на изчакването и затруднената работа по време на усложнената епидемиологична обстановка, като е възможно да бъде наваксан частично до края на годината. По закон НОИ разполага с 6 месеца, за да определи пенсията в действителния й размер, като в нормална ситуация се произнася в по-кратки срокове.

Новите пенсионери са се трудили средно по 37 години и 7 месеца за мъжете и 34 години и 6 месеца за жените. От 2021г. трудовият стаж за пенсиониране при жените става 36 години, а възрастта 61 години и 8 месеца. При мъжете пък условието е да са се трудили 39 години и да са навършили 64 години и 4 месеца.

И макар 2020г. да беше по-различна и да мина под знака на коронавируса, то негативната тенденция една трета от възрастните в страната, които са излезли в заслужена почивка през настоящата година да са или с недостигащ стаж, или една година преди навършване на изискуемата възраст, се запазва.

Тези, които успяват да отговорят на условията за трета категория труд остават малко. Средният размер на пенсията в област Пловдив е 390 лв., а общият брой на пенсионерите е близо 190 000.

Снимка от Атанас Кънев

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?