Следвайте ни

Пенсионери работят като преводачи и санитари

По 134 възрастни всеки месец се редят на опашка за работа

viber icon

Пловдивски пенсионери работят като преводачи и санитари, съобщиха от Агенцията по заетостта за „Марица“. Това са хората, които продължават да се трудят и след пенсиониране. Всеки месец средно по 134 възрастни от Пловдив и региона чакат на опашка пред Бюрото по труда и се оглеждат за подходяща позиция. Повече от половината са мъже.

Те търсят всякакъв тип работа – от такава на пълен работен ден до почасова. Най-напред се оглеждат за професии, близки до тези, които са упражнявали, обясняват експертите на Агенцията по заетостта. Така например тези, които владеят чужди езици, освен като преводачи, си намират работа и като сътрудници в туристически фирми, организатори логистика. Пенсионираните учители, предпочитат да продължат да се трудят в учебни заведения, детски градини, забавачки. Приемлива работа за възрастните е и тази като помощник-готвачи, готвачи, охранители. В професионални области, като счетоводство и търговия, също се търсят възможности за допълнителни доходи от работа.  Пенсионираните шофьори бързо си намират работа по специалността. Голяма част от хората над 65-годишна възраст се хващат да се трудят като санитари, обслужващ персонал в социални и детски заведения. 

От всички 134 пенсионери, които си търсят работа, средно по 22 души на месец успяват да се реализират. Така работещите възрастни, които са си намерили подходящата позиция  чрез бюрото по-труда от началото на годината до октомври са 227. За сравнение търсещите допълнителен доход пенсионери в област Смолян са в пъти по-малко отколкото в Пловдив – средномесечно те са 25. През последните години се наблюдава ръст на работодателите, които предпочитат да наемат хора над 65 г., отбелязват от Агенция за подбор на персонал. Причината е, че те имат по-голям опит, но и се съгласяват да работят срещу по-ниско заплащане. 

Възрастните държат да бъдат наемани на договор, а не да работят в сивия сектор, обясняват от Агенцията по заетостта. Това се дължи на факта, че Кодекса за социално осигуряване им дава възможността, продължавайки да се трудят и след пенсиониране, да увеличат размера на парите си за старини. 

Снимка: Атанас Кънев

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?