2374
Следвайте ни

Пенсиите в Пловдив скочиха, вижте с колко

viber icon

Средният размер на пенсията на възрастните в област Пловдив скочи със 135 лв. само за последните 5 години. Това показа справка на „Марица“ в Националния осигурителен институт (НОИ). Докато през 2016 г. пловдивчани са прибирали в джоба си средно по 284 лв., то сега сумата е скочила на 419 лв. И въпреки пандемията парите продължават да растат заради по-високите доходи, на които са били осигурявани новите пенсионери.

Освен това през последната година размерът й е завишен с 50 лв. заради ковид добавката, което означава, че тя скача на 469 лв. Тя бе въведена през 2020 г. като част от антикризисните мерки в подкрепа на бизнеса и гражданите и се целеше по този начин да се покрият разходите в пандемичната обстановка. Така всички над 2 млн. пенсионери у нас получиха допълнителни пари за месечните си харчове за храна, лекарства, битови сметки. Всъщност едно от най-големите разходни пера на държавния бюджет е именно това за пенсии. По това салдо държавата отделя по над 10 млрд. лв. всяка година. Само през миналата пандемична години изхарченото за пенсии е в размер на 11,2 млрд. лв., а предишните години се задържа на нива от над 9 млрд. лв. 

Инвалидните пенсии са далеч по-ниски, като средната за област Пловдив е едва 312 лева. Най-високи възнаграждения за старост получават хората, работили в системата на Министерството на отбраната и МВР, като средната пенсия от силовите структури е 780 лева. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Пловдив

Пловдив

01.10.2021 | 22:46

Мале,Мале!Вай,какви високи пенсии!Брей,колко са богати българските пенсионери!

Отговори
2 0
коко

коко

01.10.2021 | 12:39

САМО ЕДНИ И СЪЩИ ГЛУПОСТИ ПО РАЗЛИЧЕН НАЧЕН ПОДНЕСЕНИ

Отговори
8 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?