2374
Следвайте ни

Пелети на промоция поскъпнаха със 70% от заявката до доставката

viber icon

Доплащай или стой на студено! Тази реплика чул 36-годишният пловдивчанин Димитър, който поръчал над 2 тона гориво за котела на „промоционална“ цена от строителния хипермаркет „Алати“ на бул. „България“, но се наложило да доплаща по скъпата тарифа.

Младият мъж попаднал на каталог на магазина с оферти, валидни за периода от 30 септември до 20 октомври. Разгръщайки го, той бил привлечен от промоция на пелети на стр. 2. Обявената специална цена за чувал с екогоривото била 7.49 лв. Предвид настъпващия зимен сезон Димитър решил да се възползва, като дори споделил с приятел за промоцията. Двамата решили да поръчат 144 чувала, които се равняват на малко над 2 тона пелети, а после да ги поделят.

На 12 октомври по обяд пловдивчанинът отишъл на място в магазина на бул. „България“.  Казал, че са му нужни 144 чувала. Тъй като в склада нямало такова количество, служителите изготвили заявка. Пресметнали, че ще излезе 1078,56 лв.  Димитър се разписал и дал капаро в размер на 500 лв. Обяснили му, че щом стоката бъде доставена, ще му се обадят да доплати и да си вземе пелетите.

„След това никой не се обади. Затова в последните дни на октомври реших да отида до магазина. Питах и ми отговориха, че не знаят кога точно ще се случи доставката. Казах си: Е, какво толкова, ще изчакам, нали съм хванал промоцията. На 1 ноември обаче ми се обади дама от „Алати“ и заяви, че цената на пелетите е променена от 7.49 лв. на 11.99 лв. за чувал. Каза ми, че ако ги искам, трябва да отида и да дам още към 700 лв. отгоре. Ако не, щели да ми върнат капарото. Ама аз искам стоката, която съм поръчал, не си търся капаро“, разказа Димитър пред „Марица“.

След  обаждането той решава отново да отиде до „Алати“. Там намерил управителя на обекта, който не бил запознат със случая. Димитър му обяснил подробно, а човекът се зачудил как това е възможно. Казал на клиента, че случаят му ще бъде решен. На другия ден отново ми позвъни жената и ме пита защо съм ходил при управителя, след като ми била обяснила, че няма как да получа стоката на промоционалната цена, разказва Димитър. Последвала разправия, след която от магазина предложили на клиента да му направят отстъпка с 15%, но от новата цена. 

Мъжът не се съгласил и на 4 ноември подал сигнал до Комисията за защита на потребителите и чака отговор.

Репортер на "Марица" позвъни на номера на служителката, разговаряла с пловдивчанина. От там ни прехвърлиха на "Информация". Отново вдигна жена, която помолихме да ни свърже с управител/мениджър. След секунди суетене мъжки глас ни отговори, че няма представа за какво става въпрос и че в магазина няма такъв сигнал. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (13)

КАРАБЕЛОВ

КАРАБЕЛОВ

09.11.2021 | 09:46

ДЯДО КАЗВАШЕ НАСТАНА ВРЕМЕ ЗА АПАШИ И КРАДЦИ ВСЕКИ ВЗИМА И КРАДЕ ОТ НАРОДА, ДА НЕ БИ И ПЕЛЕТИТЕ ГИ ХВАНА КОРОНАТА

Отговори
13 3
Зачатъкът на задатъкът е изначален в яйцеклетката

Зачатъкът на задатъкът е изначален в яйцеклетката

09.11.2021 | 09:24

Задатъкат на зачатъка може ли да се върне в на майка му в ......два пъти А върни се два пъти ве зачатък и пак стани два пъти сперматозойд

Отговори
4 3
Адвокати

Адвокати

09.11.2021 | 08:58

без работа да не спамят форума!

Отговори
5 4
Експерт3

Експерт3

09.11.2021 | 09:13

ТИ КАТО СИ АДВОКАТ ВИЖДАЛ ЛИ СИ ВРЪЩАНЕ НА ДВОЙНО КАПАРО?

Отговори
4 3
Възмутен

Възмутен

09.11.2021 | 08:44

Сега ако има КЗП, Алати ще отнесат 4-цифрена глоба. Подобна постъпка първо е изключително некоректна, второ - поставя потребителя в изключително абсурдна ситуация, като от магазина може би разчитата, че студа е по-силен от желанието за справедливост. Често пазарувах при тях (с идеята, че са български магазин) но днес загубиха един клиент.

Отговори
20 2
Филибелия

Филибелия

10.11.2021 | 10:40

След като прочетох статията,аз също няма да пазарувам вече от този магазин. Има и HOUMAX !

Отговори
2 0
Граматиков

Граматиков

09.11.2021 | 08:41

Имам сходен случай. На 16-ти септември цените бяха между 350 и 450 лв. за тон. Поръчах от МС Дървообработване на цена 400 лв. Казаха ми, че ще ги доставят в през октомври и реших да не бързам. На 16-ти октомври се обадиха и ми предложиха пелетите на цена 460 лв. Отказах им. Сега организирам с приятел внос от Украйна. Цената там е към 100 Евро, а тук ще излезе към 400 лв.

Отговори
13 0
Любо

Любо

09.11.2021 | 09:55

Аз си поръчах от Турция с още двама познати. Общо 6 тона с доставката до Кърджали ни идват малко малко над 2200 лева, а ги взимаме от търговец на дребно. По цените тук в най-добрия случай щяхме да платим двойно.

Отговори
15 0
vencislavbadatliev4@gmail.com

[email protected]

09.11.2021 | 21:30

Здравеи,може ли някои номер за връзка с вас,изкам и аз да поръчам от Турция,ако е възможно

Отговори
1 0
Експерт

Експерт

09.11.2021 | 08:23

Случаят е класически и безкрайно, до болка познат и ясен! Капаро МОЖЕ да се върне, само че в ДВОЕН РАЗМЕР! Ако искат от АЛАТИ - да му върнат на човека 2 x 500 лв!

Отговори
8 4
Експерт2

Експерт2

09.11.2021 | 08:31

Аз имам над 10 години стаж в сферата и не съм веждал капаро да се връща в двоен размер. Как се сети за подобно мало..умно твърдение?

Отговори
3 5
Експерт - до колегата Експерт 2 - опреснете си експертизата!

Експерт - до колегата Експерт 2 - опреснете си експертизата!

09.11.2021 | 08:36

Кога се дава задатък и какви документи са ми необходими? В ежедневието често се случва да дам капаро, за да резервирам маса в предпочитано от мен и от компанията ми заведение. В този и в други случаи, в които това, за което давам капаро, не изисква сключването на писмен договор, винаги следва да искам квитанция/бележка за предадената сума или вещ! Това е от съществено значение, защото предаването на задатъка служи като доказателството, че договорът е сключен. В някои случаи законът изрично изисква даването на задатък. Така например, за участие в наддаването при публична продан на имот, по сметка на съдебния изпълнител се внася задатък 10 % от първоначалната сума. В практиката задатъкът намира приложение най-вече при сделките с недвижими имоти. Тогава той се уговаря като клауза в предварителния договор за продажба на имота или в отделно споразумение за задатък. Какви права имам ако отсрещната страна не изпълни задължението си? В случай че договорът бъде изпълнен от двете страни, задатъкът: се приспада от общата сума за плащане като се доплаща само разликата между вече платеното (задатъка) и уговорената сума; се връща, ако за задатък е дадена вещ. Задатъкът се връща още в случаите когато договорът бъде прекратен по взаимно съгласие или не може да бъде изпълнен поради обективна невъзможност (в случай на пожар, кражба и др.). Когато съм дал задатък, но не получа насрещно изпълнение, имам право да: да разваля договора незабавно, без да се налага спорът да се отнася до съда и ДА ИСКАМ ЗАДАТЪКА В ДВОЕН РАЗМЕР; мога да искам изпълнение на договора и обезщетение за претърпени вреди, които следва да докажа. Когато съм получил задатък, като изправна страна по договора, обезпечителната му функция закриля интереса ми и ми дава две възможности: да се откажа от договора и да задържа задатъка. да искам изпълнение на договора и обезщетение за претърпени вреди, които следва да докажа.

Отговори
8 4
До измисления ,,Експерт"

До измисления ,,Експерт"

09.11.2021 | 08:49

Кажи в кой закон и коя точка и алиня го пише и ще го проверя. Престани да измисляш истрии. Ставаш смешен.

Отговори
5 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?