46

Пейка с послание - новият хит сред пловдивчани

Супер готино е да увековечиш личен момент в парковете на район "Тракия"

В съвремието технологиите и развитието на човешкия интелект предлагат хиляди възможности за съхраняване на скъпи моменти и спомени. Много от тези възможности обаче са преходни.

Не такава обаче е идеята на кмета на район „Тракия“ Костадин Димитров, която набира изключителна популярност не за дни, а за часове. Той даде началото на инициативата „Пейка с послание“. На пръв прочит това със сигурност ви звучи странно, но няколко секунди по-късно в главата ви светва лампичка, която казва „Ама това е супер готино!“. Доверете се на тази лампичка.

Пейката с послание дава възможност за увековечаване на ваш личен момент, независимо дали става въпрос за сватба, раждане на дете, юбилей, скъп спомен или в памет на напуснал ни близък. Инициативата дава опция за пълна свобода, като наред с радостта от това ще донесете радост и на околните, ще бъдете и активна част от облагородяването на градската среда. С монтирането на пейка, дарена в чест на баща му, кметът на „Тракия” Костадин Димитров постави началото на инициативата „Пейка с послание” преди време. Съоръжението се намира в парк „Лаута”, на алеята, известна като Младоженческата, и е в памет на доц. д-р Димитър Димитров - лицево-челюстен хирург.

"Тази алея бе любимото място за разходка на баща ми”, сподели Костадин Димитров пред репортера ни. 

Инициативата дошла на една оперативка в кметството

Възникнала от колегите на Димитров. Казали му, че са виждали подобни пейки с послания в други държави - като например някои от парковете в САЩ. 

"Там имаш възможност да си наемеш пейка, да си сложиш послание на нея и съответно да се грижиш за нея. Дори и се плаща някакъв наем. Тук, в район "Тракия", успяхме да организираме нещата така - намерихме добри доставчици на пейки, еднакви са повечето, и предоставяме възможност на хората да оставят нещо след себе си. Това е едно допълнение към средата. Когато гражданите имат принос и са съпричастни, оттам нататък може би ще имаме и по-добро опазване на инфраструктурата и съзнание, че всичко това е наше. След като поставих първата пейка, лавинообразно последваха много желаещи да се включат. Мои приятели поставиха на родителите си, някои - на децата си, други - на търговски обекти, които управляват, на събития, на спортни клубове, на членове на спортни клубове", разказа пред "Марица" районният кмет. 

Над 200 са пейките с послания в целия квартал "Тракия"

Те са поставени в парк "Лаута", по велоалеите на булевард "Цар Симеон", по ул "Шипка", по бул. "Освобождение". Кметът Костадин Димитров е предоставил възможност, ако ​някой иска, сам да намери пейка, но трябва да я съгласува с градската среда и мястото, където да я постави, както и да поеме изцяло монтирането й. Другия вариант е да си поръча. Кметството работи с две фирми. Пейките са от Сърница, а от Индустриалната зона в Пловдив са табелките, които се изработват с лазерно гравиране. Плащането, за удобство на клиента, може да стане директно по банков път. Цената на пейката е 180 лева, а 24 лева струва табелката с послание, която се инсталира върху нея. 

Костадин Димитров е доволен, че инициативата вече е получила разгласа не само в този район, но и в другите части на града

"Това трябва да продължи, защото именно тук, в парк "Лаута", имаме нужда от подмяна на пейките и това е един от вариантите. Така заедно с осигуряването на възможност хората да дадат нещо от себе си към инфраструктурата и ние успяваме да направим повече за квартала", допълва кметът на район "Тракия". 

"Имаме подкрепата за опазването им.

Гражданското общество е много важно

Ако нещо е счупено, след 15 минути са ми звъннали и са казали, че т​ам нещо не е наред. Нужда от пейки има на още много места. Има хора, които идват в парка и всяко едно послание го четат", доволен е Димитров. Посланието на кмета върху "бащината" пейка е "Пътят е точно пред теб". 

Семейство Страхинови пък са написали послание, което е рецепта за щастлив живот към приятелска фамилия. "Забъркайте деня с оптимизъм, добавете щипка самоувереност и подправете обилно с грижовност. Да ви е сладко от нас", се казва в описанието. 

Има поръчки за пейки и от чужбина. Последната такава била от Германия, а парите са преведени по банков път.

Като всяко хубаво дело обаче, има и недоброжелатели към прекрасното начинание с пейките. На едно място на два пъти се махали табелките. Самият районен кмет Димитров ги сложил наново за негова сметка. Така той показал добрия пример. Наскоро пейка в "Лаута" била разглобена от основите и затова се наложило да я заваряват отново. 

Цвета Дачева е добрата фея за желаещите 

Заявките се правят при административния секретар на кметството в "Тракия" Цвета Дачева. Тя е човекът, който осъществява идеите на хората, желаещи да се разпишат със собствена пейка в "Тракия". Повечето пейки с послания са възпоменателни, а останалите са свързани с любовта. 

Последната поръчка, която дошла, била на жена, която направила пейка, като по този начин възпоменала сина си. Тя имала точно определено място къде трябва да се постави пейката - под едно дърво, до една пътечка, за да може да се вижда даже от блока й. Жената помолила, ако е възможно, след време да я стопанисва. Практиката била от този момент никой да не поема ангажимент какво ще стане след това с пейките.

Други интересен случай бил, когато

влюбен искал да направи подарък на бъдещата си съпруга,

но не бил толкова романтичен в изказа си, като казал на Дачева да избере "там нещо". Тя потърсила от интернет подходящо послание и стигнали до консенсус за него.

Част от посланията, сложени на пейките, звучат така: "Мила бабо Маре, ти имаш златно сърце, ти, дядо Райко - златни ръце", Гордеем се с вас и много ги обичаме". 

"Възрастен господин беше направил за внуците пейка специално с послание да ги доведе по определен начин до нея. Оттогава всеки ден ни изпраща по телефона картичка с послание за добро утро и приятен ден", разказа Дачева. 

Почти всички, които имат пейки, си кореспондират с Дачева във Вайбър група, която се казва "Пейка с послание". Вече в нея има 150 членове. Цвета си комуникира поотделно с всички. Най-много пейки са поръчани от фирми, а частно лице е купило 30 съоръжения. 

"Толкова е хубаво с обратната връзка, която получавам. Това е като признание  и благодарност за мен", добавя Цвета Дачева.

Предай нататък: Семейство дари на Пловдив любовна седалка

В знак на своята любов един към друг семейството на Силвия и Християн Петрови дари на пловдивчани пейка с любовно послание. На облегалката е изписано: "С любов към Пловдив!".

Пейката се намира на последната тераса на Младежкия хълм с изглед към Родопите. Именно това е мястото, на което преди няколко години Християн засвидетелствал любовта си към Силвия, като й предложил брак.

Благодарим на семейство Петрови за този жест към Пловдив, както и на ОП „Градини и паркове“, и на Дирекция „Екология и управление на отпадъците“ за съдействието при поставянето на „пейката на любовта“, съобщиха от Община Пловдив.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Аз пък предлагам на кмета

Аз пък предлагам на кмета

10.09.2022 | 17:20

първо да разкара кучетата от парковете, за да играят децата спокойно, без непрекъснато да се оглеждаме да не настъпят кучешко изпражнение. И да се възстановят табелите забранено за кучета в Ротари парк. Да се дежури сутрин и вечер, когато основно кучкарите извеждат кучетата в парка и да се санкционират стопаните им. Да се прави проверка за регистрация на кучетата. Много от тях нямат такава и не плащат данък.

Отговори
12 2
Табели да.

Табели да.

10.09.2022 | 19:07

Но по-рационално е да се определят маршрути, по които може да бъдат разхождани кучета. И да си минават само оттам! За игри и обучение - само на кучешките площадки. Управниците да посетят Одрин и да видят що значи ЧИСТИ улици, детски площадки, тротоари, тревни площи! Чисти ОТКЪМ кучешки изпражнения, минирали тротоари, пясъчници, детски площадки, тревни площи. Одринци разхождат по минимум 3 дечица, а НЕ кучета!!! Нашенските кучкари са специална порода: не почистват мръсотиите на кучетата си и останалите граждани газят в тези мръсотии! Крайно време е да изберем кмет, който ще прекрати кучешкото нашествие в треви, пясъчници, тротоари, апартаменти и прочее.

Отговори
5 0
Пловдив

Пловдив

10.09.2022 | 16:19

Кралицата умря да живее британска марица.

Отговори
4 8
Крал Артур

Крал Артур

10.09.2022 | 16:40

Кух си , дейб.а !!!

Отговори
4 3
Пловдив

Пловдив

10.09.2022 | 16:58

Кралицата умря да живее британска марица.

Отговори
3 7

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?