Следвайте ни

Печален рекорд: 62 397 пенсионери в Пловдивско живеят с под 300 лева месечно

viber icon

62 397 са бедните пенсионери, които живеят с под 300 лв. на месец в област Пловдив. Те са с около 4000 по-малко спрямо тези в област София. В топ 3 е и Варна, но въпреки това морската столица остава далеч зад града под тепетата и региона. Там бедните пенсионери са почти наполовина по-малко. Това показва онлайн справка в НОИ.

„Останаха ми 20 лв. в джоба и съм с ТЕЛК-ово решение“, жалваше се възрастен мъж по време на протестите миналия четвъртък.

77 на сто от всички бедни пенсионери в Пловдив и региона са жени. Това се дължи от една страна, на факта, че средната продължителност на живота на жените в България е почти 7 години по-дълга от тази на мъжете, а от друга, че дамите получават по-ниски заплати. Освен това те се пенсионират и по-рано. Въпреки многото бедни пенсионери в анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ) се посочва, че през последните години броят им намалява. Процесът обаче се случвал бавно.

Не може да се отрече и ролята, която играе образователният ценз към получаваното възнаграждение. При висшистите то е в пъти по-високо отколкото при среднистите или тези с основно образование. Според анализ на ИПИ делът на работоспособното население с диплома за висше в областта е под средния за страната– 27%. „Предвид индустриалния профил на Пловдив това не е чак толкова голяма пречка, колкото в други области на страната“, подчертават анализаторите.

Според техните изчисления в града под тепетата има и по-малко учители в средното образование - средно 78 преподаватели на 1000 ученици спрямо 84 на 1000 общо за страната. По-малкият брой педагози обаче не се отразява видимо на постиженията на учениците в областта, като те традиционно се класират на челните места в страната на зрелостните изпити. По-притеснителен е високият дял на отпадналите от средно образование – почти 4%, на фона на малко под 3% средно за страната.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?