1553

Пазим се от наводнение с козметична сеч в коритото на Марица

Коритото на Марица е затлачено от наноси, образували са се острови, в които е избуяла висока растителност. Пропускливостта на реката в участъка на град Пловдив намалява ежегодно и не е изключено при проливни дъждове или интензивно топене на снеговете да се стигне до висока вълна и наводнение, алармират експертите. 

Общината има план за справяне с проблема, но няма осигурено финансиране. За почистването администрацията подготви обществена поръчка на стойност 6 млн. лева, но тя бе блокирана в Общинския съвет заради съмнения за реда, по който се търси изпълнител. 

 

Парите се търсиха от фонда за бедствия и аварии, но бяха отказани с мотива, че не е обоснована такава опасност за града в конкретния момент. Сега Общината подготвя нов проект, вече на стойност 16 млн. лева. Отново обаче не е ясно откъде ще дойдат парите. 

За да не чака неволята, администрацията стартира санитарна сеч в коритото със собствени сили

Трактор с прикачена резачка - мулчер,  почиства  коритото на Марица от няколко дни, след като Общинският съвет разреши на  ОП „Градини и паркове” да наеме машината за 31 000 лева  като превантивна мярка срещу  наводнение.

Само чист късмет и благосклонността на природата спасява Пловдив от бедствието, защото реката се е превърнала в джунгла и не е чистена от 2011 г. Тогава фирмата на бившия зам. аграрен министър Димитър Пейчев за последно се беше преборила с дърветата и храстите по Марица  за сумата от 4,3 млн. лева, договорена с Общината. 

Техниката е взета под наем от фирма „Енерго нефт консулт” от Красновски бани, община Хисаря. Веселин Козарев, директор на „Градини и паркове”, обясни, че са наели мулчера с оферти и директно възлагане.

„Не са много фирмите, които извършват такива услуги”,

допълни Козарев.

За два-три дни откакто работи, машината успя да окастри  храстите  от южната страна на реката около моста на Адата върху площ 10 - 15 дка и продължава на запад, докато не разчисти коритото покрай двата бряга с дължина 10 километра.  Мярката обаче е козметична и решава проблема само частично и временно,  защото трактор с мулчер няма как да стигне до островчетата, а и от РИОСВ са забранили на „Градини и паркове” да пипат дърветата.

„Уведомиха ни с писмо, че  трябва да се създаде комисия  с участието на еколози и  да се опишат дърветата, които могат да бъдат изсечени”, обясни Веселин Козарев.

Активистите от „Зелени Балкани” пазят ревностно  ценните дървесни видове и места за гнездене на птици

Чувствителни са при всяка подобна акция, макар че реката не е гора, нито е парк.

Мулчерът върви като комбайн, жъне  храстите и  ги раздробява, оставяйки  ситните трески на място, без да се транспортират.   След трактора в реката остават поляни с големи  китни дървета. 

"Градини и паркове" не разполагат дори и с такава техника, за да поддържат пропускливостта на реката. Трима работници с гумена лодка не са в състояние да се преборят дори с храстите.  От банковия кредит, договорен за 40 млн. лева,  двете общински предприятия "Чистота" и "Градини и паркове" имат 9 млн. лева за обновяване на автопарка.

 

Отделно с 1 млн. лева, заделени в общинския бюджет , за “Градини и паркове" ще бъдат доставени три автовишки, самосвали и градински инструменти. Трактор с мулчер не е включен в списъка. Скъп е, а ние имаме остра нужда от автовишки, защото са амортизирани - едната вече осем месеца е в ремонт,  казва директорът. 

След многото планове и проекти, разработвани  през последните три петилетки за социализацията  на Марица, в Община Пловдив отново се чудят откъде да намерят пари.  Наясно са, че с разчистването на храстите  няма  как да превърнат реката в привлекателен „градоустройствен фактор” и да опазят града от наводнение  при големи води, както се случи през 2005 г.

Засега  градската управа се надява с обществена поръчка

да намери изпълнител, който да изкорени гората от реката,

а не само да я фрезира. За дейностите обаче пак няма осигурено финансиране. Според предварителните  разчети на Община Пловдив за премахване на наносите лека корекция на реката и укрепване на подпорните стени са необходими около 15 млн. лева. Ще кандидатстваме за европейски средства, казва ресорният зам.-кмет Анести Тимчев.

 От Междуведомствената комисия  по бедствия и аварии са отказали да  предоставят средства на Община Пловдив за Марица, макар че реката е държавна собственост. 

 

Корекцията на Стряма от Клисура до Баня не търпи отлагане

 

Всички старопланински реки и дерета от Калофер до Клисура, както и Стряма по цялото поречие от Клисура през Столетово, Слатина, Богдан, Московец, Каравелово, Климент, Войнягово и Баня може да повлекат земеделски земи, къщи и  махали. Много наложително е  да се направи корекция на коритото на Стряма   по цялото протежение от Клисура до Баня, водите да се вкарат в старото корито и да се изградят дънни прагове.  Това смята кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов. Този участък обаче е държавна собственост, Общината не може сама да се справи с проблема без възлагане и средства от държавата, посочи той.

За да реши трайно проблемите с опасните места, които са на общинска територия,  Карловската община се нуждае от годишен ресурс от около 500 000 лева в продължение на няколко последователни години, коментира Емил Кабаиванов.

Един от най-необходимите проекти, който трябва да бъде реализиран, е за предотвратяване на наводнения в района на Дъбене. Той е на стойност 2.1 млн. Общината е поискала финансиране от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане при бедствия и аварии към Министерския съвет, но е получила отказ. 

Тази есен Община Карлово прочиства речни корита и дерета на своята територия с 60 хиляди лева, заделени в бюджета. Преди броени дни завърши изсичането на дървета и храсти в Стара река в центъра на Карлово. 

 

И Чая се превърна в джунгла

 

Буйната растителност в коритото на река Чая до Спортната зала на Асеновград притесни местните през октомври. От дълго време то е като джунгла, сред която има и  големи растения. Притеснително е, че това се случва на фона на покачените водни нива от дъждовете, както и в сезон на валежите, коментираха асеновградчани в социалните мрежи и пуснаха снимки. 

От администрацията обясниха, че много преди сигнала на гражданите от Общината са взели мерки. Процедурата обаче се бави, защото части от реката попадат в Натура 2000 и там процедурата е по-сложна. Съгласно закона е предвидено да се запазят растителните видове, които са защитени, както и ако има защитени птици, които гнездят в района. Свикана е била комисия, съставена от представители на РИОСВ, Басейнова дирекция и на Общината, обясниха от Община Асеновград. И допълниха, че имат подсигурени средства и чакат процедурата да приключи.

Междувременно стана ясно, че се премахва избуялата растителност в реката в района на с. Бачково. Там оценката на растителността, маркирането й и изборът на изпълнител са отнели около 4 месеца.

 

Пикла може да залее няколко хисарски села

Една река може да залее няколко села. Да, речните корита са обрасли, но с какво да ги чистим. Има фирми, които искат да им дадем дървесината, а те да чистят за сметка на материала, който ще добият от речните корита. Обаче законът не позволя такова нещо, коментира кметът на община Хисаря инж. Пенка Ганева.  Общината трябва да сключи договор  с фирма за почистване на речното корито от дървета и храсти,  да  плати за работата, след което да обяви дървесината на търг за продажба. Това е трудна, бавна и несигурна работа, обяснява тя.

На кметовете на общините  се разпорежда да извършваме такава дейност, без да се осигуряват средства. Заповедите обикновено идват вечерта преди очакваните проливни валежи, те са съпроводени с изискване да вземем мерки. А какви мерки да взема вечерта преди пороя, как ще изчистим вечерта преди събитието без пари, риторично пита инж. Ганева.

Най-опасна за селата в Хисарска община е река Пикла. Тя идва от Мътеница и минава през Паничери, Старо и Ново Железаре и Житница и напуска пределите на общината. В Мътеница водата е издълбала речното корито, през него не може да преминават хора, там е необходима корекция. Преди време при почистване от храсти дори бяха разрушени праговете, които спираха водата.

Необходимо е прочистване на река Пикла в района на Старо Железаре.  При проливни дъждове тя залива северната част на селото, която е с по-ниско ниво от това на самата река. Проблемният участък на река Пикла край селото обаче е  извън регулацията и е в правомощията на областния управител да възложи на общината тази дейност.

В Красново също има няколко дерета за чистене от дървета и храсти. Те слизат от планината и когато са пълноводни,  заливат южната част на селото.

Проблемни участъци по река Пикла има в района на Паничери и Ново Железаре.

Маркирала съм всички проблеми места на територията на общината, но затова са необходими средства, уточнява инж. Пенка Ганева.

В първите дни на ноември кметът на Хисаря ще обяви открита процедура за почистване на речните корита. Тогава според подадените оферти от фирмите, които ще кандидатстват, ще стане ясно колко средства ще са необходими и кои обекти ще се почистят. Очаква се реално дейността да стартира в средата на месеца.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
10 коментара
Дървар петко

Дървар петко

03.11.2021 | 16:04

Никакви вопли на НПО като Зелени балкани и ДЗП(птичарите) да не се вземат предвид. Птиците за разлика от разни дървени философи хич не са прости - ще си намерят къде да гнездят! От речното корито в чертите на града трябва да се премахне абсолютно всичко. Ей, Вардар в границите на Скопие е плавателна... А на калпавия знаем какво му пречи...

Отговори
0 0
мафия

мафия

02.11.2021 | 15:00

Общината търси начин да даде едни 5-6 милиона лева на една конкретна фирма без конкурс и обществена поръчка! Прокуратурата трябваше до сега да се е самосезирала и да привика кмета на разпит!

Отговори
5 1
хахаха

хахаха

02.11.2021 | 10:08

"Трактор с мулчер не е включен в списъка. Скъп е" Ама много са нагли. Нали се вижда марката на мулчера и че той струва 15 000 лв има и по-малки за по-малки тракторчета 6-7000 лв! Тези милиони кой знае как корупционно ще ги похарчат, а за такъв ЕВТИН инвентар нямат пари. Друго си е да наемеш техника на цена все едно я купуваш?!? Май някой ще има да връща ресто ...

Отговори
10 0
Идея

Идея

02.11.2021 | 10:05

да хванат малко роми, които вместо да режат дървета по пътната мрежа в страната, да им връчат по една щилка и да им подарят дървата за огрев през зимата и да ги пуснат по Марица в рамките на града....Коритото ще светне и заблести чисто и обезлесено до някаква степен на безопасност.

Отговори
9 1
КЕМЕРА

КЕМЕРА

02.11.2021 | 10:02

около Катуница, близо до реката започнаха много камиони да обикалят, явно се подготвя и там нещо. Ще пада яка сеч! Предлог - Почиства се коритото. Скъп дървен материал, това е истината!

Отговори
8 0
Знаещ

Знаещ

02.11.2021 | 09:53

ДЕСЕТ ЧОВЕКА ЗА ДВЕ СЕДМИЦИ! НО ЦЕЛТА НЕ СА ХРАСТИТЕ, ЦЕЛТА Е ПЯСЪКА, МНОГО СЕ СТРОИ НАПОСЛЕДЪК

Отговори
7 1
иван

иван

02.11.2021 | 09:51

еха, колко инертни материали ще извлечат от Стряма. това им е целта. пясък и чакъл, от дървата каквото падне - добре дошло

Отговори
10 1
Кмет Крадец

Кмет Крадец

02.11.2021 | 09:34

Ясно е че трябва наш човек да вземе едни пари. Преди това този наш човек е бил бивш министър. Някои казват, че дърветата били белите дробове на планетата. Може би са прави , но "нашият" човек е изворът на парички в моят джоб.

Отговори
8 1
река МАРИЦА...

река МАРИЦА...

02.11.2021 | 09:30

това се нарича общински онанизъм???!!! кой допусна това безобразие в коритото на река Марица Кой?!?! Реката смятам че е стратегически обект и никой не трябва да я подценява...знаем какви беди носи това на града при наводнения макар и рядко но пък са били страхотни... трябва ясно и точно да има отговорно лице което да отговаря за чистотата на коритото и неговото подържане.....станала е пак бок.лук река....!!!! реката беше почистена преди години и някой мърляч я за.ср.а ....намерете го и го накажете ......

Отговори
10 3
Дии

Дии

02.11.2021 | 07:58

Енерго Нефт Консулт от Красновски бани. Смях. Тия кога са вършили такава работа? В района с почистване се занимават Агрокомерс 98, СМБЕ от Калояново и имаше 1 карловска фирма Данивел мисля. Тия от Красново май им е сефте. Даже подходящи машини нямат. Всичко е имитация и крадене на пари. Пълни некадърници. Как може за 3 дни 10-15 декара? Явно са големи нещастници.

Отговори
16 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?