Следвайте ни

Пазим с Hi-Tech система мозайките в Голямата Базилика

Hi-Tech климатична система ще бори  влажността в Голямата базилика. Това обясни доц. Елена Кантарева, която ръководи реставрацията на мозайките.

Тръбите за нея опасват почти цялата сграда. Системата ще се ползва освен за контролиране на влажността на въздуха и за отопление. 

„Важно е да се бори влагата, защото тук мозайките са върху оригиналната си основа. Има подпочвена влага. За да избегнем избиването на соли и мухлясване, трябва да се контролира въздухът”, обясни доц. Кантарева.

Голямата базилика е с обем от 6000-7000 кубически метра.

Трудно ще се поддържа постоянна температура, но за нас е по-важно да не се пресушава прекалено мозайката”, добави реставраторката. 

Тя припомня, че още в древността Базиликата е имала сложна система върху която са редени мозайките. Те обаче си остават върху почвения слой и при вдигането на подземните води, те избиват над тях.

Целта на климатичната инсталация е да обира ефективно подобна влага”, каза ръководителят на реставрационните работи. Досега мозайките бяха покрит със слой пясък.

Преди завършването на Голямата Базилика те ще бъдат открити за постоянно. 

В момента работници издигнаха две колони, които ще са в новото пространство. Те са част от колонадата, поддържала покрива на древната сграда.

В двора бе излята от цимент древна чешма-фонтан. Върху бетона работници ще залепят антични каменни блокове

 

Росен Саръмов

Репортер - екип "общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (1)

@ 4

19.08.2019 | 15:18
0 1

Кмета Тотев пак харчи ДЪРЖАВНИ пари

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?