Следвайте ни

Пазете хамстера от цитруси и киви

viber icon

Ако детето ви не си мечтае за куче или коте, със сигурност ви врънка поне за хамстер. Тази малка симпатична мишка може да е идеален домашен любимец. Когато избирате животинче, спрете се на онова, което има суха козинка, блестящи очи и чисто, влажно носле. Хамстерчето не трябва да е на по-малко от четири седмици. На тази възраст той вече е самостоятелен и лесно свиква с новата обстановка.
Най-често се срещат три основни породи. Сирийските хамстери са най-големи, украсени са в кремаво-бяло-кафявата гама. Те са миролюбиви, лесно се опитомяват. Руският и китайският практически не се различават ­ те са кафяво-сиви. Първите обаче са малко по-големи и агресивни.
Не бива да се натрапвате на животинчето още в първите дни в дома ви. Започнете обучението му, когато свикне с обстановката. За хамстера е особено важно да се движи. В противен случай може да умре от надебеляване. Задължително поставете в клетката му въртележка, на която да “хаби калориите”.
Хамстерът похапва 2 с.л. суха зърнена смес на денонощие. Давайте му свежа зеленина, плодове и зеленчуци ­ всичко, освен цитруси и киви. В тях се съдържат много киселини, които са противопоказни за животинката. Тя няма да откаже пилешко и меки кости, ще се полакоми и за насекоми. Забравете за меките продукти от рода на каша и банани. Задължително обирайте от клетката остатъците от храната.
Най-често хамстерът страда от травми ­ ако го хванете неправилно, може да счупите лапичката му. От преохлаждане пък ще получи възпаление на белите дробове. Може да пренася бълхи и глисти, затова мийте ръцете си, след като го подържите.
 “Квартирата” му трябва да е уютна, ще се чувства добре в клетка с размери 60х30х30 см. Малък аквариум също ще му е по вкуса. Най-важна е добрата вентилация. Поставете жилището по-далече от течение, пряко слънце, радиоприемници ­ хамстерите не понасят шума. В клетката му поставете клончета от плодни дръвчета, за да може любимецът ви да има здрави зъби.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?