Следвайте ни

Пазарът на апартаментите на хотелски начала се срина

viber icon

Пандемията успя сериозно да удари един от най-бързо развиващите се пазари на туристически услуги в Пловдив - този на частните апартаменти, давани под наем на хотелски принцип, през глобалната платформа Airbnb. Всички статистически показатели за този бизнес в града ни търпят сериозен спад.

От статистиките става ясно, че заетостта през март, април и май на всичките над 700 подобни жилища в града е била около 10%, като за сравнение за същия период на 2019 година цифрата е била средно над 58%. Собствениците са успели да вземат глътка въздух между юни и септември, когато заетостта под тепетата е скочила до 43% за летния период. От октомври обаче тя отново пада рязко и за последните 60 дни е едва 14%. 

Коронавирусът е повлиял и върху крайните цените на услугата. Няколко години поред таксата за нощувка плавно се покачва, като през 2018 средно в Пловдив се плаща по 58 лева, през 2019 - окло 70 лева. Заради сериозния отлив на туристи и редицата ограничения за пътуване в Европа през 2020 година средната цена на вечер в Airbnb апартамент в града е паднала до 61 лева. 

Близо 200 жилища са били изтеглени през тази година от този пазар. Според брокерите всичките те са били пуснати за дългосрочен наем. Ивелина доскоро е имала три подобни апартамента в Пловдив. Още през май тя намира наематели с 2-годишен договор за постоянен наем за един от апартаментите. "За времето от март до май имах реализирани едва 11 нощувки от възможни общо 270 за трите ми жилища, които отдавах под наем през Airbnb", казва тя.

 

 

 

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Браво

Браво

18.12.2020 | 08:19

Най-после истината. Изгонете Арнаудова!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?