Пазарджик събира праисторици от 10 държави

Праисторици от десет държави ще се включат в Международния симпозиум “Златното хилядолетие. Тракия и съседните райони през каменно-медната епоха”, който се открива днес в Пазарджик. Организатори на проявата са община Пазарджик, Регионалния исторически музей и Националния археологически институт с музей към БАН - София. Материалите от симпозиума ще бъдат издадени в специален сборник. Той е посветен на седемдесетата годишнина от първите археологически разкопки на селищна могила Юнаците, предприети през 1939 г. от Васил Миков и целта е популяризиране на нашите праисторически обекти. Периодът, за който става въпрос, е петото хилядолетие преди Христа, когато нашата територия и съседните държави са били в един културен кръг.

Симпозиумът ще продължи четири дни и в него със свои доклади ще участват Гърция, Румъния, Сърбия, Македония, Турция, Германия, Англия, Франция, Италия. Във форума ще се включат и учени от Руската академия на науките. Сред тях е и водещият учен по праистория проф. Николай Мерпет, който дълги години е бил ръководител на руската част от българо-руската експедиция. Планирано е от 15 ч. в Регионалния исторически музей преди откриването на форума да бъде представена юбилейната изложба “Праисторическият град на птиците”.

ИДЕЯТА
Изложбата е замислена като представяне на основните моменти от археологическите проучвания, които се провеждат над 30 години на селищна могила Юнаците, каза Стоилка Игнатова - зам.-ръководител на разкопките, които извършва от 2002 г. насам българо-гръцка експедиция. Показана е малка част от огромната колекция от археологически находки, които се съхраняват в РИМ-Пазарджик. Част от тях са демонстрирани в редица европейски страни и други държави по света.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?