Следвайте ни

Пазарът в Стамболийски се пръска по шевовете СНИМКИ

viber icon

Общинският пазар в Стамболийски се пръска по шевовете. Стотици жители на града и пловдивчани още от ранни зори окупираха мястото и тръгнаха по сергиите да пазаруват. Това се случва на фона на нарастващия брой заразени от коронавирус в страната – над 1000 са инфектираните за последното отчетено денонощие. И защото са на открито – почти никой не беше избрал да носи предпазна маска.

Докато едни избираха зарзават, други се насочваха към дрехите и техниката. Най-вървежни са домашните домати и краставици. Доматът се търгува по 0.80 лв. килогарама, краставиците за по 2 лв., а корнишоните по 1.50 лв. А защото лятната салата не върви без сирене – сергията с домашния млечен продукт не остана празна нито за миг.

Продавачката идва от Юндола, където отглежда животните. „Винаги когато имам възможност, си купувам домашно сирене – този път си взех краве и овче. Цената не е от значение, важно е качеството“, казва пловдивчанин. Оказва се, че жената вдигнала малко сумата, на която продава продуктите, заради скока в цената на горивото. До преди няколко месец килограм краве сирене е струвал 10 лв., а сега то е с 2 лв. по-скъпо. В момента овечето сирене на пазара в Стамболийски се продава за 14 лв., а козето за 15 лв.

Наплив имаше и на сергиите с български праскови. Търговците им идват от с. Мало Конаре и ги предлагат за по 1.80 – 2 лв. килограма. Кочан царевица на пазара в Стамболийски струва по 0.50 лв., докато в магазините е около левче. На любителите на картофите пък им се наложи да се бръкнат с по 0.60 лв. за килограм.

Своето място на тържището бяха намерили и цветята от разсадник „Магнолия“. Там могат да бъдат намерени вечнозелени и студоустойчиви растения. Сред тях се отличават магнолията и белия и лилав индийски люляк. Жената, която ги отглежда и продава, разказва, че 40 години е поддържала цветята на Царския дворец „Кричим“, а сега си е направила собствен разсадник. Растенията й се търгуват по 10 лв. за по-малките и по 15 лв. за по-големите.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Бай Генчо от ПОТната тиливизия

Бай Генчо от ПОТната тиливизия

14.08.2021 | 14:28

Мечев,на пазара ли си,защо не ми звъниш? Страдам...

Отговори
7 1
Глоби

Глоби

14.08.2021 | 13:56

Къде е РЗИ? Какво като е на открито. Сто маймуни на метър площ. Ето за това ще има болни. Няма контрол и санкции. Пазарите да работят по строги правила. Стига сте се правили на тарикати!

Отговори
12 8
Пешо

Пешо

14.08.2021 | 19:55

Тиквички има ли?, колко е килото.

Отговори
2 0
Свободен

Свободен

14.08.2021 | 22:20

"Глоби" ти си тъпо същество програмиран да вярва на лъжи и дезинформация на корпоративната наука,мълчи си биороботче.

Отговори
1 1
Шамари за свободния

Шамари за свободния

15.08.2021 | 23:37

"свободен", ти ако си от Стамболийски ела да се видим на реката, да видиш какво ще се случи, каун. Ще пребия.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?