Следвайте ни

Пазарът на труда в Пловдив стартира 2021 г. с антирекорд

Три пъти повече пловдивчани са загубили работа, отколкото са намерили

viber icon

Новата година на трудовия пазар под тепетата започна с печален рекорд на новорегистрирани безработни. Над 1610 души са отишли в бюрата по труда за последните три седмици, а едва 570 са намерили нова работа за същия период, показват анализът на данните от Националния статистически институт (НСИ).

Седмицата между 4 и 10 януари е отбелязала своеобразен антирекорд - 1065 души са загубили препитанието си. Тази цифра е най-високата за 7-дневния отчетен период от април 2020 година, когато между 20 и 26 април точно 1230 пловдивчани са били освободени от работа заради ковид пандемията.

Негативната тенденция се дължи до голяма степен и на свитото предлагане на нови позиции

в Пловдив от началото на годината. В най-голямата онлайн борса за работа - Jobs.bg, към момента има едва 1954 позиции за Пловдив, от които 1291 са обявените работни места, които не изискват специални умения или образователен ценз. За същия период на 2020 година в Пловдив е имало над 3450 свободни места в различните фирми. Подобна е и ситуацията в Бюрото по труда в града, където към момента има едва 177 свободни позиции, при регистрирани новобезработни 520 души за последната седмица.

Традиционно слабо е предлагането на свободни работни места в общинската и държавната администрация. Там обаче

основните заплати са близки до минималната, което прави свободните позиции непривлекателни.

Като положителна тенденция се отчита обаче удължаването на програмата „Заетост за теб”. Бенефициентите могат вече да се възползват от увеличение на субсидирания период на заетост до 6 месеца, вместо досегашните 3 месеца. Очаква се в национален мащаб проектът да осигури заетост на 70 000 безработни лица, голяма част от които са останали без работа именно заради пандемията и разпространението на COVID-19. 

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?