Следвайте ни

Павел Начев: Искаме реформи в съдебната и данъчната система

viber icon

В няколко поредни броя "Марица" ще ви представи лицата на протестите в Пловдив. Задаваме им едни и същи въпроси, с които търсим отговор на основния - в каква България искат да живеят хората, които днес казват на висок глас "Така повече не може".  Днес разговаряме с Павел Начев. 

- В каква България искате да живеете?

- В Европейска България, която да не отстъпва на другите в общото семейство на ЕС не само по история и култура, но и по качество на живот, градска и околна среда.

- От какви реформи и промени има нужда страната и кой според вас може да ги осъществи?

- Две са най-належащите посоки. Съдебна реформа - за да може през върховенството на закона за малките и за големите да се отпуши пълният икономически, политически и обществен потенциал. Данъчна реформа след десетилетия неолиберализъм за изглаждане на огромните неравенства. Данъчна система по подобие на всички останали европейски държави и нормално финансиране на обществените системи, като здравеопазването чрез въвеждане на прогресивен данък и необлагаем минимум.

- Има ли нужда от промени в конституцията? Ако има - какви?

- Леки промени в областта съдебната система, в частта на правомощията на главния прокурор и колегиите на ВСС, като няма да е зле да се въведе и горна камара, която да е мажоритарна.

- Познавате ли хората, с които вървите рамо до рамо по време на протестните шествия. Вярвате ли им?

- Познавам добре тези, с които започнахме с организацията в самото начало, както и множеството приятели и познати, които се включват. 

- Членувате ли в партия или друга политическа организация?

- Не!

- Кои политици познавате лично и какво е мнението ви за тях?

- Познавам се с доста местни политици от всякакви цветове, а на сравнително малка част от тях им имам и доверие.

- Вашето определение за политиката?

- Начин на управление и администриране на нещата, засягащи интересите на общността.

- На кого симпатизирате?

- На сравнително постоянни в позициите си личности и партии, чийто дневен ред съвпада с моя. В момента имам остър дефицит на такова представителство на национално ниво, но това няма да ме спре да гласувам за най-близката до очакванията ми партия.

- Вие лично готов ли сте да влезете в управлението?

- Не! Смятам, че трябва да има силен граждански сектор, и влагам усилията и способностите си, за да го градя съвместно със съмишленици.

- Успял човек ли се чувствате?

- Отношенията ми със семейството и приятелите ми са искрени и сърдечни. Успявам да прекарвам и достатъчно време сред природата, да спортувам и си лежа на хамак, четейки книга. Значи съм успял. Иначе и от работния живот нямам оплаквания.

- Колко данъци плащате?

- По-малко, отколкото трябва, поради данъчната ни система. Имаме нужда от прогресивен данък!

- Коя е последната книга, която сте прочел?

- "Градината с камъните" на Никос Казандзакис.

- Ако трябва да напишете слогана на промяната, за която настоявате, как ще звучи той?

- Справедливост и Солидарност!

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Хахха

Хахха

19.08.2020 | 15:58

Трябвало да плаща повече данък... Ако Начев не е наясно и в момента има законовата възможност да плати повече данък от колкото дължи. Никой няма да го върне!

Отговори
2 0
Мишо

Мишо

18.08.2020 | 22:50

Абе, човек който говори за прогресивен данък и е склонен очевидно той самия да плаща повече говори че има някаква идея в тези млади хора, но трябва рязко да се дистанцират от всички нас, над 35-40 години...

Отговори
4 5
ЧИЧО АСЕН

ЧИЧО АСЕН

18.08.2020 | 22:34

САМО АСЕН КОСТОВ!!!! ГРАЖДАСКИ АКТИВИСТИ !!!!! ОСТАВКА!!!!

Отговори
2 3
Чичо

Чичо

18.08.2020 | 20:54

Лежането на хамак е сладка работа, но колко могат да си го позволят . Др .Начев си е построил комунизма , ние да му мислим . Какви протести с 1000 човека какво може да направите . Не разбрахте ли че и утре да има избори пак Герб ще ги спечели. Със извращенията с бесилки , ковчези, черни чували с тях ли ще донесете новото ,демократично управление . Това е кафяв комунизъм . Междо другото . Вече го преживяхмеи това , с младите умните , завършили престижни университети на запад при "Царя " и какво , до кривата круша . Едно е да искаш ,но друго е да можеш .

Отговори
9 7

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?