2374

Пътуваме без кондуктори в градския транспорт на Пловдив догодина

Електронно таксуване в градския транспорт ще се въведе догодина – тази надежда изрази пред медиите тази сутрин зам.-кметът по транспорта Тодор Чонов., като даде пример със София, Варна и Бургас.

"Вече е подготвена обществена поръчка за модернизация и надграждане на електронната система, която беше възложена на испанската фирма „Индра“, но не заработи", каза зам.-кметът. По договор с "Индра" на стойност близо 20 млн. лева електронното таксуване в Пловдив трябваше да се въведе още през февруари 2016 г. 

„Може би другата седмица ще обявим поръчката, която ще позволи на пътниците да се таксуват с мобилни приложения, с дебитни и кредитни карти. С тази система ще имаме възможност за много по-голям контрол за спазването на разписания на градския транспорт“, коментира Тодор Чонов. Той се надява, че до края на годината ще бъде подписан договор с фирмата, която спечели поръчката и през 2023-та вече ще се возим в градския транспорт без кондуктори.

"Родителите да зареждат ученическите карти на децата, както и пенсионери. Да няма опашки пред гишетата, а системата да ни даде възможност за контрол и точен анализ за пътникопотока и изпълнението на курсовете", допълни зам.-кметът. 

Стойността на поръчката в момента се уточнява. В София надграждането на електронната система струва 100 000 лева. 

В момента почти всички автобуси се движат без кондуктори и шофьори късат билетите.

В понеделник Чонов ще се срещне с превозвачите и директорите на ЕГ „Пловдив“ и ЕГ „Иван Вазов“ с цел да се уплътнят разписанията, когато учениците отиват на училище и в часовете, когато се прибират. С градския транспорт пътуват близо 2000 ученици , които се струпват на спирките и не могат да се качат в рейсовете едновременно. 

"Ще обсъдим оптимален график за автобусите, за да се улесни пътуването на децата", каза Тодор Чонов.

Запитан дали ще се връщат старите разписания на градския транспорт, които бяха намалени с 20 % по време на пандемията, зам.-кметът обясни, че в момента се изготвя анализ и ако той покаже, че има нужда от повече автобуси, ще внесе предложение в Общинския съвет. 

Чонов подчерта, че превозвачите трудно се справят с инфлацията. По повод на сигнала на граждани, че по линия № 10 се движат "щъркели", въпреки че по договор трябва да бъдат само големи автобуси, зам.-кметът отбеляза: "Линията е дадена на друга фирма, но ако сега тя поръча на производител нови автобуси, ще ги получи след една година". 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
8 коментара
Минаващ

Минаващ

10.09.2022 | 10:57

Това гербавите скабоумни крадци го говорят от поне десет години. Пак ще откраднат кинтите. Няма такива наглеци!!

Отговори
8 3
Жител на града

Жител на града

09.09.2022 | 23:38

Ние така или иначе от близо две години се движим в градския транспорт без кондуктори. А кондуктори са самите шофьори и докато се таксуват пътници качили се от дадена спирка и то по - натоварена и в пиковите часове то всеки автобус закъснява минимум с пет минути. А какво стана нали щяхте да възстановявате и тролейбусите за по - екологично движение - по - чист въздух, или и за тях ще чакаме ден за ден ?

Отговори
7 0
Да бе,да!

Да бе,да!

09.09.2022 | 14:00

Татко обеща ,че ще ми купи колело сма друг път!Алоо кметчето,ми нали още преди 3 години обещахте че ще подобрите качеството на градския транспорт!Сега какво се е променило,возим се със щъркели,дишаме най-мръсния въздух,таксуват ни смрадливи и крадливи кондуктори,караме си колите,няма къде да паркираме,направихме уж нова фирма Екобус,плащаме на директор без да работи,не санкжионираме фирмите за не изпълнение и си затваряме очите за фалшивите справки и кражба на милиони от субсидии и дотации!И сега прад изборно почваме пак с лъжите ама вече хората не ви вярват!

Отговори
18 4
пътник

пътник

09.09.2022 | 13:38

Неприятен ежедневен факт в градски транспорт - Пловдив! Пътниците все по често връщат билетите си на шофьорите. Същото е положението и в автобусите в които има кондуктор. Криворазбраната "добрина" носи стотици левове загуба на превозвачите и общината ежедневно. Преминаване към напълно електронно таксуване и пътуване с карти може да реши проблема. В Европа е изключение подаване на банкноти или монети към шофьора за билет. В Англия само туристи, които не са запознати с местните начини на таксуване купуват билет от водача. В Европа шофьорите са отделени в кабинки на които има прорез, ако се наложи пътник да купи билет. Време е вече в България да се въведе правило : пътниците да се качват само през предната врата. В Европа е така! Проблем са и автобусите тип "ЩЪРКЕЛ", които все още се движат в Пловдив. Тези малки автобуси са подигравка ! Никакво качество на услуга не може да се коментира с тях. Отделно прави впечатление масово мръсотията във всички автобуси на всички превозвачи!!! Превозвачите си затварят очите за порочната практика и мръсотия и реват само за още пари от държавата. САМО МАСОВО ЕЛЕКТРОННО ТАКСУВАНЕ Е РЕШЕНИЕ. Без значение колко ще струва още!

Отговори
16 3
Цв. Цв.

Цв. Цв.

09.09.2022 | 11:33

По-голяма подигравка тези от общината , скоро не бяха пускали! Този човек, вместо да говори небивалици, как щяло да стане ама не сега а догодина, изпълнявайки функциите на зам. кмет и имайки опит като директор на ОДП, разполагайки с цялата документация трябваше до сега да е предоставел на ОЛАФ, ГДПОП, ДАНС, прокуратурата.... човека, който подписа документите и разплати 40мил.лв на Испанците без да са си свършили работата! Така Мамения, който тези уш щяха да разследват открадна над 20 мил. лв. и ниКОЙ до сега не му е порърсил отговорност!

Отговори
22 2
Ковидчо:

Ковидчо:

09.09.2022 | 10:51

Нова поръчка - нова лапачка за местните велможи... а простият народ както обикновено (ще) си блеее.

Отговори
19 1
К.И

К.И

09.09.2022 | 10:46

Да да то и Екобус тръгваше съвсем скоро. И нямаше да има малки щъркели то какво стана обратното.

Отговори
23 0
Куриер

Куриер

09.09.2022 | 10:33

Дръгарю Чонов електронната система за 45 милиона казвате не заработи. Сега пускате нова обществена поръчка и то с много условности.Какво казвате, човека взе парите и каза ще видим. Има такъв град има такава държава. Просто сте перфектни, случихте се на народ.

Отговори
28 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?