Следвайте ни

На Гергьовден: Патрулка връща от Марица запразнили СНИМКИ

viber icon

Полицейски линии и патрулка запречиха тази сутрин подстъпите към Марица край Адата. Крайречният булевард остана пуст, без нагиздените ромски и турски фамилии, които всяка година се стичат на Гергьовден с агнета и жива музика – да накъсат зелени клонки, да измият ритуално лице с вода от реката, да откупят за здраве „крадените“ предната нощ бебета, пък после да разпънат походна масичка на тротоара и да се почерпят с мезе и лимонада.

Още в 7 сутринта патрулка от Четвърто РУП препречи пътеката, по която се слиза в коритото на реката, и опъна заграждения.

Артин Гьокчиян от кв. „Изгрев“ предпазливо паркира жълтия опел малко по-надолу от полицейската кола. Взе празна кофичка от блажна боя и синовете си Вартан и Хартюн, пък закрачи плахо към полицаите. Още щом униформеният излезе от колата, мъжът се закова на място, на десетина метра от него.

Не става ли поне за 5 минути, удари го на молба мъжът, но не бързо склони да се откаже.

Артин е арменец и дълги години работил в Белгия като шпакловчик и бояджия. Върнал се преди година, сега съжалява – тук не намира работа, пък времената са трудни. Цял ден вкъщи, описа ежедневието си мъжът. Поне наглежда децата, които учат дистанционно. Учителката праща материали, аз чета, описа системата Вартан, който е седмокласник в СУ „Найден Геров“. Притеснява се, че му предстои национално външно оценяване. Но и не чак толкова – оценката няма да му е важна за кандидатстване, защото избрал да остане в същото училище.

Като не можаха да стигнат до реката, момчетата и баща им поеха обратно към махалата – поне да заколят овцата, която купили за празника.

Малко след тях Асен Георгиев дойде да проучи какво е положението, нагизден с костюм и бежови мокасини.

„Каквото дал Бог“, примири се мъжът бързо със забраната. „Хората изведнъж други станаха, друго мислят, друго правят. Вече не знам как да го обясня – объркан е Асен. – Времето така показва. И всички се чудим“.

Не се притеснява от вируса, който затвори хората по къщите и промени тоя Гергьовден. „Народът спря да празнува, бои се, всеки се залости вкъщи - описа мъжът положението в квартала. – Пък и пари нямат хората, та не могат да се зарадват. За ядене, пиене, извънредно разпускане няма. Мисли се от днеска за утре“.

Асен е безработен. Жена му наскоро прекарала инфаркт. На 60-години двамата се гледат самички, децата са по чужбина. И те не могат да помагат, че деца имат и квартира плащат. "Чат-пат пращат някой лев", берекет версин, благодарен е Асен.

Липсва му времето с големите веселби за Гергьовден. „Хубаво се живееше тогава, ама не сме го знаели. Сега няма пари – няма радост“, пое към къщи мъжът, подканен от приятел: „Айде, ага, не се разтъжвай!“

По ръба на „Столипиново“, откъдето местните масово слизат в реката през подстъпите на ул. „Крайречна“, заранта нямаше полицаи. Но и кандидати да стигнат до водата.

Разсънващите се улици сепна само тропотът на бял жребец, накичен с червен пискюл и зелени клонки. В каруцата зад него двама мъже  бързаха да се приберат у дома при жените и децата, оставени за по-сигурно вкъщи.

А вместо обичайната гледка на Гергьовден с фамилии, които мият лице за здраве, Марица предложи възможност за наблюдение на патици и колибарчета.

Снимки от Атанас Кънев и Елица Кандева

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Защо

Защо

06.05.2020 | 12:02

След като е забранено за коне и каруци, защо няма съответни глоби?

Отговори
1 0
До алоууу

До алоууу

06.05.2020 | 11:32

Умник

Отговори
2 0
АЛОУУУ КМЕТЕЕЕ И ПОЛИЦЕЙСИ ШЕФФФФФ

АЛОУУУ КМЕТЕЕЕ И ПОЛИЦЕЙСИ ШЕФФФФФ

06.05.2020 | 11:01

ЗАЩО ТЕЗИ “ЗАПТИЕТА” СА ПАРКИРАЛИ В ТРЕВНИТЕ ПЛОЩИ, ГЛОБИ ЗА ТЯХ ЩЕ ИМА ЛИ?????? КВИ СА ТЕЯ ТУЛУПИ ВЕЕЕЕ???????

Отговори
2 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?