Следвайте ни

Пасарелката в Прослав стана фитнес на открито

Вече и вторият асансьор спря да работи, майки и пенсионери драпат по стълбите

viber icon

Пасарелката, която свързва ​двете части на пловдивския квартал Прослав, развя бялото знаме, видя репортер на „Марица“.  Допреди няколко дни работеше само единият асансьор, което все пак бе някакво спасение за преминаващите, но металното съоръжение вече не предлага и този лукс. Жителите на квартала са изумени от поддръжката на пасарелката. През годините няколко фирми вдигнаха ръце да се отзовават на сигнали и да отстраняват възникнали проблеми. Сега дори  

не е ясно кой би следвало да вкара пасарелката в ред и тя да заработи по предназначение.

„В момента единият асансьор, този от южната страна, изглежда като затворническа килия. От дни е преграден с метална решетка, за да не влизат деца вътре и да стане беля. Предполагам и заради гамените, които хвърляха боклуци вътре и го превърнаха в сметище. Точно този асансьор не работи, откакто го изкъртиха през август. Но другият поне работеше в повечето от дните през седмицата. Сега и той тотално спря. И всеки - млад, стар, болен, катери тия стълби, което не мисля, че е нормално“, коментира пред „Марица“ Иван, който е кореняк прославчанин. Той сравни пасарелката с „грозен паметник“ и „фитнес на открито“. 

Ако не друго, поне мускули се правят. Грижат се за здравето ни, отбеляза иронично Иван 

Състоянието на желязното съоръжение прекърши търпението и на майките с колички. Само преди по-малко от две седмици „Марица“ пис​а, че е почти невъзможно те да преминават през пасарелката. Ако го правят, то коства неимоверни усилия, предварителна подготовка, добър план и задължително чужда помощ.

„Преминаването от единия край на квартала в другия се превръща в екзотично приключение. Аз живея в южната част. Но детската градина, големият магазин, банкомат и т.н. се намират от другата страна. Аз трябва да се превърна в алпинистка или да моля приятели и роднини да ми свършат работа. Сега, като изцяло асансьорите не работят, просто не мога да мръдна. Не бих рискувала да пресичам на жп гарата“, коментира младата майка Гергана. 

Както „Марица“ вече писа, отговорността за поддръжката на пасарелката е изцяло на НКЖИ. След настояване с години бяха поставени камери за видеонаблюдение, за да се спрат вандалските прояви.  Факт е обаче, че когато посегателствата бяха преустановени, проблемите с асансьорите продължиха. Жителите се шегуваха, че пасарелката работи по график. Когато спре пък, шеговито си подхвърлят, че огромният мост между Севера  и Юга има почивен ден. "Сега явно е в по-дълъг отпуск", подмятат зевзеци. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Ццц

Ццц

01.04.2021 | 10:57

Дреме му на джипаджията, че в Прослав, някакво полусело, полуквартал, майките си тътрят количките на височина 3 етажа. Пак гласувайте за тях! А и гамените, където чупят асансьорите, нямаше ли кой да им счупи ръчиците, ей за това ви казвам, че е полусело.

Отговори
1 0
Преди 5-6 години

Преди 5-6 години

01.04.2021 | 09:17

Великите сили от София отказаха пробив и вложиха парите в пасарелка.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?