Следвайте ни

Пасарелката в „Прослав“: Най-големият кошмар на майките с деца и на възрастните хора СНИМКИ

viber icon

Проблемите с пасарелката в пловдивския квартал „Прослав“ започнаха още с изграждането ѝ. През няколко дни или единият асансьор отказваше да работи, или и двата едновременно. Това изискваше от майките с колички и пенсионерите да впрегнат всички усилия и да покажат колко добри алпинисти са, или да преминат през жп линиите 500 метра по-надолу с риск за живота си. 

Пасарелката в „Прослав“ се превърна и в любим обект за тийнейджърите, които искаха да изливат агресията си. Гамени изподраскаха асансьорите и цялото съоръжение, разбиха електрическите кутии, счупиха самите кабини. Тези вандалски изпълнения доведоха до там, че всеки ден в квартала трябваше да идва фирма, която да ремонтира асансьорите и половин ден да гадае какво е направено, че да спрат да работят. 

В същото време старите хора и майките с колички обикаляха ли обикаляха. Някои дотолкова свикнаха, че пасарелката е аут от играта, че не я използваха дори и тя да заработи за няколко часа или за ден. 

Стана така, че асансьорът си имаше график като на семеен лекар – понеделник, сряда и петък работи, вторник, четвъртък, събота и неделя – не. 

През август миналата година трагедията  с преминаването през пасарелката стана пълна. Младеж потроши вратите на единия асансьор и бе задържан от полицията. Самият той твърди, че е заседнал, опитал да се свърже с авариен сервиз, но не е успял. Тогава решил, че трябва да поеме нещата в свой ръце и да се измъкне. Тук не е важното каква е причината, а че от тогава асансьорът е изцяло извън строя до ден днешен. 

През последните две седмици  към „Марица“ заваляха сигнали, касаещи пасарелката и невъзможното преминаване през нея. Преди дни пък, изцяло разнебитеният асансьор се сдоби с преградно пано, което е сложено с цел да не влизат деца или друго хора в изтърбушената кабина. 

Майките с деца се питат как е възможно в 21 век такова съвременно чудо на техниката да не работи и те да са принудени да преминават през място, на което рискуват да бъдат отнесени от влак. Жителите на квартала се питат въобще какво прави тук тази пасарелка. Или пък, ако ще е там и ще грози пейзажа, то поне да върши работа. До този момент, нито успява да изпълни задачите си по предназначение, нито да улесни майките с колички и възрастните хора, които буквално трябва да пълзят със сетни сили, за да се доберат до отсрещната страна. 

Пасарелката е необходима предвид факта, че от едната страна на квартала е училището, а от другата – банкомат, голям магазин и детската градина. За да е безопасно пресичането, трябва да се премине по съоръжението, но за тази цел пък то трябва да работи. 

„Това е като Берлинската стена в момента. Разделя едната страна от другата, Севера от Юга. Абсурдно е. Търся хора, които да пратя до магазина или майка, която да вземе и моята храна, че да не се катеря по това чудо“, коментира майка от квартала с малко дете. 

Друга твърди, че пасарелката трябва да се поддържа непрекъснато, като това включва жива охрана, която да следи за вандалски прояви. „Преди имаше дни, в които работят и двата асансьора, поне няколко пъти в седмицата. А сега единият не работи от 8 месеца, откакто го чупиха. Пасарелката е неизползваема от майски с деца или възрастни хора. Срам и позор“, изказа мнение пък друга майка от „Прослав“.

Проблемите, свързани с пасарелката все още търсят своето решение. До тогава това съоръжение ще си остане най-големият кошмар както за родители, така и за пенсионери, тъй като не изпълнява функциите си. 

„Марица“ ще потърси за коментар кмета на район „Западен“ Димитър Колев. Очаквайте по-късно и неговото мнение по казуса. 

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

УМЕН

УМЕН

21.03.2021 | 00:23

И ТАЗИ Пасарелка им е много вижте асансьора как са го нашарили вътре плуят хвърлят фасове книги не пазят защо да им създават условия у тях така ли правят .....

Отговори
2 1
Данъкоплатец

Данъкоплатец

20.03.2021 | 18:28

Аз предлагам олигофрена който е построил тази пасарелка да върне печалбата която е инкасирал при построяването и да я демонтира за негова сметка......лазаринчо

Отговори
2 3
Ццц

Ццц

20.03.2021 | 15:15

Това може да се случи само в България, нооо хората са виновни, че като послушни овце ги доят от към данъци, а когато трябва държавата да си свърши работа се правят, че не разбират за какво става въпрос. Ако само един от така наречения ,,Пловдивски парламент,, му се наложи да минава по два пъти на ден от там или жена му с бебешка количка, ще направят подлез само за по-малко от половин година. А по Европейски, защо не вкарат влака под земята? В момента този район се застроява много бързо и в един момент линията, а и шума ще са голяма пречка.

Отговори
3 6
Naskosan

Naskosan

20.03.2021 | 14:54

Така е,за какво ходят на училище и какво разбират или не разбират за култура нямат.За съжаление,такъв е живота.С уважение

Отговори
2 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?