49
Следвайте ни

Първите електробуси пристигат в Пловдив най-рано след 2 години

viber icon

Първите 20 електробуса  ще бъдат доставени в Пловдив най-рано след две години.  Другата прогноза е, че екологичните рейсове на новото общинско дружество „Екобус”  ще тръгнат по линиите в следващия мандат, след 4-5 години.

Това  предполагат общинските съветници, които участваха  в срещата при кмета Здравко Димитров по повод на предстоящото разглеждане в местния парламент на предложението за първата стъпка към учредяването на „Екобус.

А тя, както „Марица” писа, е  да се изготви оценка на 18-те дка терен до жп гара Тракия, където ще се строи депо, и да се избере управител, който да регистрира ЕООД по Търговския закон. 

Съветниците подкрепят старта на начинанието в името на чистия въздух и ще го подкрепят на сесията на 7 декември.

По думите на  редседателя на Общинския съвет Александър Държиков /ГЕРБ/ участниците в срещата са  декларирали на 100 процента подкрепа. 

Той обясни, че дружеството реално може да заработи след  четири-пет  години. През февруари ще има оценка на имота и управител, който ще кандидатства за лиценз. Очаква се напролет „Екобус” да кандидатства по оперативна програма за финансиране, като се предполага, че дотогава ще стане ясно по коя точно програма на ЕС.  Програмите не са отворени.

През 2026 г. изтича срокът за един от договорите на частните превозвачи за 8 от 29-те линии в града. Това означава, че общината може да поеме тяхното обслужване със своя фирма, без да разкрива още две допълнителни линии, тъй като транспортът и без това е преоразмерен, коментира Държиков.

Гореща подкрепа изрази  шефът на групата Кауза Пловдив Едуард Сарафян. 

„Ще запозная с предложението групата, но личното ми мнение е категорично "за", защото става реч за екологичен транспорт, по-чист въздух и европейско финансиране”, каза Сарафян.

Веселина Александрова от Демократична България е на мнение, че се предприема добра стъпка към връщането на контрола върху  градския транспорт на общината, макар че процесът е дълъг. 

„През 2026 г. се освобождават от частните превозвачи първите осем линии, а след това и останалите.  Градският транспорт трябва да бъде общински ”, каза Александрова. Тя счита, че най-рано електробусите могат да бъдат доставени след две години, а дружеството да се регистрира като ЕООД, а не като ЕАД. 

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Реалист

Реалист

01.12.2021 | 22:19

Хора разберете тролейбусния транспорт е най-евтин за поддръжка и най-екологичен тези електробуси касъка пак батерията какво ще правим хубаво купувайте електробуси кандидатствайте за тролейбуси хората дават и пари за тролейбуси и за възстановяване на мрежата тези общинари ако са разумни наистина ще разберат че тролейбусите са най-евтин транспорт даже и по-евтин като цена да закупиш един тролейбус е по-евтино от този електробус вземет мрежата от Батаклиев ще я отстъпи вземе тия докато не са окрали защото тъпите гербаджии и окрадаха особено районните кметове аз ако съм на Батаклиев ще ги съдя до дупка Батаклиев е готов да отстъпи тролейбусния транспорт разберете го идете разговаряйте с него да ви го даде докато не са окрали още мрежата

Отговори
0 0
ГЮРО

ГЮРО

01.12.2021 | 18:24

Иди0ти, защо разтурихте тролейбусния транспорт? Никъде по света такова чудо не е правено. Навсякъде, където е имало тролейбуси в Европата, хората си поддържат този най-екологичен и евтин транспорт. Само гробарите загробиха всичко и разпродадоха контактната мрежа за жълти стотинки. А "каскетурата" дреме под Каскетя.

Отговори
4 0
Лакардии от аджамии!

Лакардии от аджамии!

01.12.2021 | 18:24

Скоро и в наше село!

Отговори
2 1
dii

dii

01.12.2021 | 16:24

транспортът и без това е преоразмерен, коментира Държиков

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?