71

Първият електробус тръгва по улиците на Пловдив днес

Електробус  тръгва по един от маршрутите на градския транспорт в Пловдив в 10 часа от спирката до „Тримонциум“. Екологичното превозно средство е на чешкия производител SOR, който участва на изложението на Международен панаир. Електробус се тества от местния превозвач „Автотранс – Чолаков“. 

Запитан, има ли намерение да купи електробус, каквито вече вървят в други големи градове на страната, инж. Димитър Чолаков отговори, че това би могло да стане в бъдеще. 

Електробусите са много по-скъпи, макар и да са икономични като експлоатация. Преди години, когато транспортната фирма "Хеброс бус" също тестваше електробус, цената на едно превозно средство беше над 800 000 лева.

В Пловдив  наскоро беше създадено общинско дружество „Екобус“ с цел да кандидатства с проект по оперативна програма на ЕС за безвъзмездна финансова помощ в размер на 20 млн.  лева за доставка на 20 електробуса и изграждане на депо. 

Директорът на „Екобус“ ЕООД Илко Търпов съобщи, че се подготвя обществена поръчка за избор на фирма, която да подготви проект. Засега няма отворена програма за екологичен транспорт. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
ТикТок

ТикТок

24.09.2022 | 09:38

Леле, доживяхме да го видим на живо този екобус! Това е исторически момент, защо ги няма Зиколай, Николай, Архонта Гергелан за да го осветят, че като спре тока ще трябва да го бутат!

Отговори
7 1
Защо г-н Кмете?

Защо г-н Кмете?

24.09.2022 | 09:10

Защо, унищожихте Вие и Вашият предшественник умишлено, най-екологичния, най-евтения и най сигурния транспорт ТРОЛЕЙБУСНИЯ! Направихте го умишлено за да угодите на сегашните фирми превозвачи и да откраднете заедно с фашите ментори имотите и медта от 200км инфраструктура по която можеха да работят над 150тролейбуса?За тези си действия ще носите отговорност пред бъдещите поколения на Пловдив! А това с този екобус е една демонстрация на безпомощност и импотентност при решаване на транспортните проблеми, които след 2-3 г. ще доведе до това в Пловдив изобщо да няма обществен транспорт! Тогава Вие, ще трябва да дадете отговори, защо, защо в злобата си и нагона си за кражби съсипахте тролейбусния транспорт!

Отговори
15 3

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?