4020

Първи данни за прах над нормата в Пловдив, ето къде е най-зле

Първи данни за засечени фини прахови частици над нормата във въздуха на Пловдив и региона отчете частната система за измерване състоянието на атмосферния въздух airplovdiv.info. Към 9 часа тази сутрин датчиците отчетоха отклонения от нормата в Харман махала и Скобелева майка, стойноститете са съответно 66  µg/m3 и 55 µg/m3 , при норма от 50  µg/m3 . 

Фини прахови частици над нормата засече  системата и в малки населени места край Пловдив. Най-голяма е тяхната стойност  тази сутрин в квартал "Парчевич" в град Раковски - 136  µg/m3 и в Шишманци - 81 µg/m. На ръба са селата Войводиново - 47 µg/m3 и Строево - 50 µg/m3 .

В сайта на Община Пловдив, в който се публикуват данните от измервателните станции в Пловдив в актуално време, липсва информация за състоянието на въздуха в града.  "Поради технически причини системата временно не получава данни по показатели в реално време. Работи се по отстраняване на проблема", обявяват оттам.

Според специалистите, въздухът в Пловдив е най-замърсен през есенно-зимния период заради отоплението с твърдо битово гориво.

Причина за наднорменото запрашаване на въздуха се дължи главно на вредните емисии на автомобилния транспорт, масовото използване на твърдо битово гориво, съчетани с неблагоприятните метеорологични условия в града ни през есенно-зимния сезон. 

 

Оцени новината

Оцени новината
3.1/5 от 7 оценки
3.1/5 от 7 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?