Следвайте ни

Партията на Каракачанов е политически труп

Лъжевойводите се разделиха, защото не се разбраха за парите, натрупани от имотите на македонските дружества и историческото ВМРО

viber icon

Проф. д-р Атанас Попов е роден на 22 май 1933 г. в село Илинден (Либяхово) Неврокопско (Гоцеделчево). Има три деца - двама синове и една дъщеря. Завършил е българска филология и педагогика в Софийския университет. Той е изтъкнат български учен в областта на педагогическите науки. Автор е на повече от 400 научни публикации и десетки. Бил е и член на Комисията по обществени науки към ВАК при Министерския съвет. Потомък на първия възрожденски просветен деец и участник в църковните и национални борби на българите в Източна Македония Георги Зимбилев, както и на един от създателите на ВМРО в Неврокопския край Атанас Зимбилев. Правнук е на свещеник Стоян Зимбилев, съратник на Борис Сарафов и Михаил Даев. Внук е на неврокопския пунктов войвода на ВМРО Атанас Попов, чието име носи. През 1999 година проф. Атанас Попов създава Възстановена македонска родолюбива организация - Българско демократично движение (ВМРО- БДД). Автор на книгата "Истината за фалшификатите на историческата ВМРО".

- Професор Попов, вие сте автор на книгата "Истината за фалшификатите на историческата ВМРО". Как и кой успя да копира славната организация?

- Копирането на историческата ВМРО е дълбоко замислено от онези, които моделираха непрокопсания преход в нашата страна.Това бяха някои от идеолозите на Политбюро на ЦК на БКП с прякото участие на офицери от службите на Държавна сигурност.Вярвате ли, че тези хора могат да допуснат пресъздаването на истинската ВМРО?  Та нали те я заклеймяваха като организация на "македонските фашисти".  Та нали именно те са виновници за жестоките убийства след девети септември 1944 г,.без съд и присъда, на изтъкнати дейци на македонското революционно движение, за страданията на техните потомци , изпращани в затвори и лагери.  Господи !  Каква метаморфоза ! Най-злостнният враг на историческата ВМРО да създаде нейн фалшификат, за да се гаври с нейното име и светли идеали!  Питам се, имат ли разум и сърце онези, които извършиха това пъклено дело?

-  Как и защо се създаде организация Съюз на македонските културно-просветни дружества у нас през 1990 г.? Единствената цел ли беше да се заграбят имоти на македонските бежанци?

- През 1990 г. не се създаде, а се пресъздаде антибългарската организация Съюз на македонските културно-просветни дружества, чрез която се извърши македонизирането на населението в Пиринския край и бежанците от Вардарска и Егейска Македония. Тя беше учредена през 1950 година от активни борци против капитализма. В нейния устав е записано, че се създава, за да "сплотява в своите редове всички македонци в България и да укрепва в тях македонското съзнание". Именно тази организация е ракетоносител на следващите превъплъщения, които бяха направени на  "Пиротска" 5, пак с прякото участие на Държавна сигурност и вербуваните от нея агенти, някои от които вече цъфнаха. Все още заблудените от лъжевойводите не знаят, че в този политически театър преобладаващите актьори бяха много бивши партийни и комсомолски секретари. Офицерът от Държавна сигурност Цвятко Цвятков пък си признава,че е бил заедно с Каракачанов на събранията , когато се е изграждал фалшификата на ВМРО. Все още мълчи, но има какво да си признае и Георги Първанов за това дали е вярно твърдението на бившия шеф на "Комисията Андреев" - Методи Андреев, че отначало Държавна сигурност наема него да оглави в далечна перспектива фалшификата на ВМРО под контрола на ДС и БКП, а след това го е заменила с агент Иван, т.е.  с Каракачанов. Може би не е случайна двадесетгодишната "нерушима дружба" между онези, които са приели като агентурни имената на Гоце Делчев и Иван Михайлов.  Не бива да се забравя,че пресъздаването на казионната организация Съюза на македонските културно-просветни дружества е свързано с началото на ограбването на страната и забогатяването на партийната номенклатура и нейните потомци.  Съвсем вярно е,че една от целите е била да се заграбят имотите на македонските бежанци и , а покрай тях и имотите на ВМРО.  Другата основна цел, свързана с пресъздаването на организацията на т.нар.  "македонски активни борци против капитализма" има ярко изразен политически характер, а именно - да се избегне възмездието, което очакваха тъмночервените комунисти и оранжеви земеделци, заради жестокото преследване и масовите убийства на дейците на ВМРО и техните потомци.

-  Кои бяха основните инициатори за създаването на Сдружение "ВМРО", партия "ВМРО-БНД" и фондация "ВМРО" и какво целяха с това?

- Този въпрос заслужава специално внимание, защото създаването на трите формации е свързано с непоклатимостта на Красимир Каракачанов в продължение на цели двадесет години. След подмяната на името на първия фалшификат ВМРО-СМД с другия - Сдружение ВМРО, през 1997 г. се извършва истинското кощунство с абревиатурата на историческата ВМРО. Красимир Каракачанов от секретар е вече несменяем председател. Финансовото замогване на тази формация се използва от него, за да участвува устремно в политическия живот на страната. На парламентарните избори през същата година той става депутат, заедно с Анатолий Величков.  От тогава е и тесният му ортаклък с Борис Ячев от Петрич, с когото сега са "врагове".Създаването през 1999 г. на най-доходния фалшификат на историческата ВМРО - партия ВМРО- БНД, беше пак лично дело най-вече на Каракачанов, който внася тайно документите за регистрация в Софийския градски съд с повече от петнадесет фалшиви подписа. Точно през тази година в Благоевград създадохме Възстановена македонска родолюбива организация - Българско демократично движение (ВМРО-БДД).

Спомням си,че при мен дойде носителят на Хердерова награда проф. Милчо Лалков и ме поздрави за подходящото наименование на нашата партия.  Поставихме акцент на родолюбивата дейност на българския народ, защото човек без родова памет е като дърво без корени, което бързо изсъхва.      Това е една осъвременена задача на историческата ВМРО, която стои и днес пред всички българи, независимо къде се намират.  През 2000 г. Каракачанов започна поетапна съдебна война срещу нашата партия, която завърши с пълен крах за него и признанието на Върховния касационен съд в Решение No536 от 28.09.2007 г., че абревиатура ВМРО има само в названието на Възстановена македонска родолюбива организация - Българско демократично движение.

Инициатор за създаването на фондация "ВМРО" са Каракачанов и онези, които сега се отцепиха от него и водят неистова борба помежду си.  В учредителния акт е ясно записано,че Каракачанов в качеството си на председател на Управителния съвет на сдуржение ВМРО учредява фондацията "ВМРО" в Пазарджик.  От този текст се узнава , че Каракачанов предоставя на Каракачанов правото на собственост върху много имоти с огромна стойност.  Какъв е този съд, който може да допусне толкова голяма еднолична власт?  Но къде беше тогава "ковчежника" на Каракачанов- Борис Ячев, който сега тръгна срещу него най-настървено ?  Защо мълчаха и другите негови политически ортаци?  Та те са от един дол дренки, които никога не са расли на македонската нива.  Всички те повтаряха лъжите на агент Иван, че е пресъздал ВМРО през 1999 година.Колко истини и те премълчаха, и колко лъжи разпространяваха ?

 - Какво ви е мнението за събитията около последния Конгрес на ВМРО-БНД и раздора след това?

- Имам преки впечатления от това как Каракачанов и цялото негово обкръжение прави своите конгреси.  Още от 1990 г.  бях убеден, че на Пиротска не е пресъздадена историческата ВМРО.  За съжаление така не мислеха някои от другите потомци на македонските войводи.  После разбраха за голямата измама от службите на Държавна асигурност.  Но беше вече късно, защото каракачановци окопираха Македонския дом. През 1997, заедно с мои близки приятели, и най-вече с проф.д.ф.н Йордан Ванедиков, решихме да приема поканата на д-р Живко Палов, за да стана член на дружества "Вардар" в Благоевград,За тогавашния конгрес на Пиротска 5 докторът предложи вместо той да отида аз, за да се уверя как Каракачанов прави своите конгреси.След моето изказване залата утихна, но срещнах враждебните погледи на Каракачановото обкръжение.  Огледах делегатите и реших, че с тези хора сме от два различни свята.Моето място не беше при тях..Когато ставаше гласуването на ръководството, хората на Каракачанов дирижираха как да се гласува. Стана ми обидно, че присъствувам на такова зрелище.и напуснах конгреса.

Сега на ново "театрално представление", подготвено пак от обкръжението на Каракачанов, "царете на лъжите" от Пиротска 5 се разцепиха.Що за морал имат лъжевойводите ?  До вчера се прегръщаха, когато гуляеха и водеха охолен и разгулен живот, а сега са в окопна война един срещу друг.Основната причина за нея си остава меракът за господството над имотите на братствата и историческата ВМРО, защото там келепирът е голям .  Затова и борбата за лидерството на фалшификатите на ВМРО е толкова жестока.

- Все пак какво раздели доскорошните приятели от "Пиротска" 5 и какво не можаха да разделят двата лагера?

- Разделиха се, защото най-вече по време на парламентарните избори нашият народ вече разбра окончателно, че на "Пиротска" 5 няма "войводи", а властолюбци, които някои ги наричат "политически хамелеони", защото носят по няколко маски. Отначало тръгнаха като троянски кон със СДС, след това бяха заедно с "Гергьовден". Опитаха се да се качат на влака на новата партия ГЕРБ, но бързо се прехвърлиха на мотрисата на олигарха Ковачки. Последния танц изиграха с партията на Яне Янев, който преди това съвсем основателно ги определи като "патерица" на управляващата БСП.

И така партията на Каракачанов е вече политически труп. Питате ме какво не можаха да разделят двата лагера? Не можаха да се разберат за парите, които натрупаха от имотите на македонските братства и историческата ВМРО. Именно за тях е сегашната борба между враждуващите лъжевойводи. Може би е вече време да започне операцията "Лъжевойводите", в която да участвуват освен органите на МВР, още и прокуратурата, както и съдът, ако наистина вече те не са предишните, които ги укриваха.

- Какво премълчават Каракачанов  и отцепниците?

- Премълчават кой на кого служи и от кого е зависим. И още какво е тяхното имотно състояние. Не искат да кажат дали фалшификатът на ВМРО е имал черни каси, за които намекват онези, които доскоро са били при тях. И още толкова много други неща не искат да си признаят онези, които оскверниха името и славата на историческата ВМРО заради постигането на техните бизнес и политически интереси.

Все още не се знае всичко за бизнеса на лъжепатриотите, за стряскащите названия на фирмите, в които участвуват. Разказват се легенди за богатството на някои от тях, което не се знае как е придобито. Тайни, много тайни имат и едните, и другите, които вече не са на "Пиротска" 5.

-  Как двата лагера ще си поделят сдружение "ВМРО" и фондация "ВМРО", след като ръководство е едно и също?  Няма ли борбата за създадената фондация в Пазарджик да е най- жестока?

- Трудно, много трудно.  Защото някои от съдебната система и бившата комунистическа върхушка стоят здраво зад Каракачанов, който вероятно е слушал уроци за агентурна комбинативност и от баща му Дончо Каракачанов, който е бил също агент на Държавна сигурност.  Не знам дали другите агенти в ръководството на тези формации имат такива защитници като неговите .  Сигурно е вече потърсил помощта и на все още нецъфналия агент "Тодор", който е използвал името на Тодор Александров.  Вярно е, че най-жестока ще бъде за фондацията в Пазарджик.

- Вие сте от род на изтъкнати дейци на ВМРО от Неврокопския край на Пиринска Македония, преминали сте през ада на тоталитарния режим, защо вашия глас и на други потомци на прочути македонски войводи не се чува?

- Онези , които подготвиха "безкръвния" преход в България изработиха специална методика , за да изолират тотално от политическото пространство потомците на македонските войводи, от които се плашат, че ще поискат възмездие за жестокостите на комунистическия режим. Когато      започна прехода , потомците  на ВМРО   не   се допускаха  до  трибуните   на ораторите  "лъжедемократи".

Не мога да кажа, че моят глас не се чува. Заклел съм се пред гроба на трите свидни жертви от моя род да кажа и напиша цялата истина за техните убийци, едни от които са комунисти, а другите оранжеви земеделци.

- Вие и останалите потомци на прочути македонски войводи имате ли вина, че не сте се противопоставили достатъчно на тези фалшификации?

- Няма да скрия,че някои имат голяма вина.Те поругаха своята родова памет, оскверниха имената на бащи и деди като станаха ортаци на агентите от Държавна сигурност на Пиротска 5.  Често се питам и за друго:  Къде ли и защо се крият някои от потомците на македонските войводи в Пиринския край ?  Напоследък освен Каракачанов, тук започнаха да шетат и много други, които като него нямат родовата памет за революционните борби на ВМРО ? Независимо от кое крило на организацията са били техните деди или бащи , гласът им не се чува.  Като знам с какви средства и методи продължават да си служат бившите агенти на Държавна сигурност и комунистите-сталинисти, никак не е лесно, даже и в наши дни, да покажеш наяве родовата си идентичност.

Смятам, че изпълнявам своя дълг да опазя чисто и свято името на историческата ВМРО и нейните всеотдайни дейци.  Именно затова написах и документалната книга "Истината за фалшификатите на историческата ВМРО". Джорд Оруел казва:  "Революционно действие е да казваш истината във времена на универсална измама".  А измамата у нас е неизмерима.Тя има различни измерения и представлява опасна болест, от която се заразиха толкова много хора, които за съжаление деформираха своите мисли, чувства и поведението си.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

Лут

Лут

09.03.2011 | 16:09

Добре го познавам проф. Попов и когато ти говори нещо, трябва да разбираш точно обратното. Да говори за политически трупове този неизвестен за мнозинството хора човек, е смешно. А да го питам аз кой го финансира в момента. Не са ли ВМРО–НИЕ, отцепниците от ВМРО, които продадоха Пловдив на комунистите, а?! Не случайно проф. попов се появява в казионни на Славчовци, Илковци и петковци медии. Я да каже собственика на Марица колко хиляди лева взема на месец от общината за рекламно обслужване, а? А да видим БДД-то дали не е само на книга и дали може да събере и пет човека. Скоро и толкова няма да има!

Отговори
0 0
гонзо

гонзо

09.03.2011 | 14:37

баста

Отговори
0 0
златен

златен

09.03.2011 | 14:35

Лесно е да се критикува. ама защо тези хора не влезнат във вмро вратите са отворени. то от страни само да анализираш е едно ама елате да рабитите. Той Каракачанов ще си отиде и ще дойдат други ама не раделяйте една организация където масата от хората са патриоти. А и да не забравяме че македонистите се плашат от името му което пак е нещо. така че заповядайте и работете работа за българия много има.

Отговори
0 0
Гладен

Гладен

17.03.2010 | 13:45

Че той самия Каракачанов не беше ли през сичкото време един политически труп? Кви са тия македонци и революции, я вземете се гръмнете!Царя не каза ли че през 21 век не може да има революционни организации и партии?Нима нямате вяра на Кобурга, който на всички го турга...и на тия дето се ДСБ сънуват.

Отговори
0 0
Преображенец

Преображенец

17.03.2010 | 05:52

Каква е тази организация дето изкла Преображенци?! А те дадоха най-много жертви по време на въстанието. Така, че авторът трябва да се извини на тракийските българи, които не са по-малко българи от Попов.А пък ако се вярва на абревиатурата ВМРО - да отиват в Македония и там да правят политика и да се цепят. Всъщност ВМРО никога през цялата си остория не е била единна. Сега, верни на Сандански, Ванчето, Протогеров и сие, пак се цепят, май само за пари - типично за различните македонски организации. Фондацията в Пазарджик бе регистрирана със съдействието на бившия координатор за Пазарджик и Смолян Благо Петров, сега отцепник. Ш това казва всичко

Отговори
0 0
СофМак

СофМак

16.03.2010 | 19:38

Проф. Попов, мъкненето след събитията, инициирани от различните клонове на ДС-БаНДа+Ние, няма да ви донесе позитиви! Активирайте вашата партия ВМРО-БДД и ги изметете от публичното пространство и политиката! Разбира се, ще срещнете огромни пречки (и то от среди които не подозирате), поради отдавна известна истина, че македонските организации (особенно независимите!) са били ВИНАГИ (и по царския режим, и при комунистическата диктатура, и през псевдо-демократините 20 години) ТРЪН В ОЧИТЕ на властващите в България!

Отговори
0 0
da.da

da.da

16.03.2010 | 14:20

hubavo si rekyl profesore. to karaka4an4eto si go znae

Отговори
0 0
майстора

майстора

16.03.2010 | 14:18

Либяхово е голямо село с преобладаващо българско население, числящо се към Неврокопската кааза на Серския санджак

Отговори
0 0
jancho

jancho

16.03.2010 | 08:45

Тази редакция български владее ли бе? Селото е Либяхово и е в Община Хаджи Димово,а не в Гоце Делчевско-нещо което и него не исписвате правилно.Поне питайте професора как се пише бе Първолаци.Срам и позор за вестникът ви. А що се отнася до партийте,всички са мафиотски структури вързани за държавната бесплатна ясла.Освен да съсипваът те друго действие не владеят.Ако в времето на нашите деди е имало цели, да се освободи БГ-я , то днешните са пълно лично облагодетелстване и мор на племето.Запитайте се защо цяла вечност само престъпници ни управляват.

Отговори
0 0
Асистент Митре

Асистент Митре

15.03.2010 | 13:00

Професоре, какво че кажеш за партията на Петко? Е ли политически или друг там труп?

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?