Следвайте ни

Пароструйка „бойкотира“ къпането на паметника на Съединението СНИМКИ/ВИДЕО

viber icon

Приготовленията на площад „Съединение“ за отбелязването на 135-ата годишнината от обединението на Източна Румелия и Княжество България стартира 4 дни по-рано с почистване на едноименния монумент.

Започна обаче с лека спънка – техниката на немската фирма „Керхер „,  която за първа година премахва замърсяването от паметника, засече. Причината – параструйката се оказа с входящо запушване. „То се получи, когато подвързахме водата. Вероятно защото е нефилтрирана“, обясниха от компанията. 

До миналата година почистването се извършваше от Общинското предприятие „Чистота“, която обливаше паметника с пароструйка. Във водата задължително се добавяше и шампоан, а работниците се качваха на автовишка.

Тази година почистването на монумента на пл. „Съединение“ продължава два дни – на 2 и 3 септември. То трябваше да бъде извършвано с пароструйка в режим на пара, но без никакви химически добавки. След предварително проучване обаче се оказало, че няма да може да се почисти без препарат. Затова в разтвора ще се добави 1% препарат.  За целта ще им трябва 1 литър. За сравнение миналата година ОП „Чистота“ е използвало 10 литра шампоан.

„Препаратът, който ще използваме е биоразградим, така че няма да окаже влияние върху околната среда. Накрая ще третираме паметника с вакса, за да го защитим през следващите месеци от допълнителни замърсявания“, увери Христо Мамаров от немската фирма. По думите му петната по монумента не могат да бъдат премахнати, защото те се дължели на промяна в структурата на метала. С технологията успяват да се изчистят бактерии, гъбички, плесен и мухъл.

Почистването започна точно в 9:30 часа с машина за премахване на дъвки, мина през гафа с пароструйката, който беше разрешен за 10 минути, за да стигне до обливането с вода на монумента. Техническият проблем бе отстранен след като от Общинското предприятие  дадоха на немската компания да използват техния маркуч. Минути по-късно дойдоха и техниците на „Керхер“ и за час поправиха запушването. Пароструйката работи на 150 градуса, а вишката беше осигурена от Градини и паркове. 

 

Услугата се извършва от „Керхер“ абсолютно безплатно. Въпреки това от фирмата уточниха, че подобно почистване излиза около 10 000 лв.

От 1980 година до сега от компанията са почистили над 140 забележителности в света. Сред тях са и Докторския паметник в София, изграден в памет на медиците, загинали в Руско – турската война, статуите на Исус Христос в Бразилия и на Буда в Китай, пл. „Свети Петър” във Ватикана и старинната църква „Кайзер Вилхелм” в Берлин.

Снимки: Атанас Кънев

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?