1939

Паркирането - новата златна кокошка на Общината

Глобите за нарушители и таксите в синя зона донесоха в общинската хазна 8 323 000 лева за година

С рекордно високи приходи приключи миналата година ОП „Паркиране и репатриране“, става ясно от финансовите отчети на предприятието. От таксите за синя зона, общински паркинги, санкции, налагани със скоби и репатриране с паяк през  2022 г. са събрани 8 323 000 лева, каквито постъпления досега не е имало, откакто е създадено предприятието. За предходната 2021 г. от паркирането и глобите са постъпили  6,4 млн. лева, от които 2,9 милиона бяха изразходвани за издръжката и инвестициите на самото предприятие.

Този път „златната кокошка“ на Общината донесе в градската хазна чиста печалба за 5,4 млн. лева, или с почти два милиона повече. От 15-те общински предприятия „Паркиране и репатриране“ е единственото, което осигурява сигурни приходи в бюджета. „Резултатите се дължат на висок контрол и работа“, коментира накратко директорът на ОП „Паркиране и репатриране“ Ненко Калакунов.

Според наредбата приходите на общинските предприятия отиват директно в градския бюджет и оттам се разпределят според уточнения бюджет за разходи на предприятията. Разликата, ако има такава, остава в общинската хазна и се харчи за други дейности.

Малко над 2000 са местата в синя зона, като част от тях са предоставени с абонамент. Повечето от улиците вече са оборудвани с 83 паркомата, които улесняват шофьорите и пестят фонд работна заплата в предприятието. „Тази година планираме доставка поне на още 20 паркомата, с които ще покрием цялата Синя зона“, каза Ненко Калакунов.

Още пет улици са предложени за платено паркиране - ул. „Ген. Данаил Николаев“, където преди една година имаше протести срещу синя зона, „Янко Сакъзов“, „Лейди Странгфорд“, „П. Яворов“ и пътната отсечка до УМБАЛ „Св. Георги“ между ул. „Царевец“ и бул. „Свобода“, която се ползва за паркинг предимно за посетителите на болницата. Решението за синя зона се взема с гласуване в Общинския съвет.

Оцени новината

Оцени новината
2/5 от 4 оценки
2/5 от 4 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
7 коментара
Константин Рублëв

Константин Рублëв

30.01.2023 | 23:33

Само така... Възхитен съм от новината. Трябва още по-строги мерки... Вие си въобразявате, че е нормално навсякъде да спирате с таралясниците си

Отговори
0 0
електорална единица

електорална единица

30.01.2023 | 17:07

Не още 5 още 15 улици вкарайте в синя зона та да се пере тоя недодялан селянин колко е велик и му купете още по-скъпа кола за представителните му нужди пред селската шишманска пръчка.Няма такова безумно управление и кмет като в този град!!!

Отговори
3 2
Димитър

Димитър

30.01.2023 | 16:13

Това донесе демокрацията и капитализма в България само данъци и такси и скубане на населението сини и зелени зони е ограбване каквото и през турско робство не е имало долни мърши оПщинари мафия

Отговори
3 1
Иван

Иван

30.01.2023 | 15:24

Синя, зелена зони, това си е просто казано рекет на общините. Градовете не станаха нито по-зелени, нито по- красиви. Улици с дупки, липсващи пешеходни пътеки. Държавна мафия. Скоро ще си приемат закон за такса въздух. Дишаш - плащаш. Време е да ги насмитаме.

Отговори
5 1
dior

dior

30.01.2023 | 11:12

хаха 8.мил смях

Отговори
3 3
Шофьор

Шофьор

30.01.2023 | 08:45

Е тоя е рядко нагъл и гаден тип.Сега му търсите оправдание за скъпата кола и дерибействата му в града с високите приходи.Що не пратите някой по-сериозен да разрови из начина му на работа и държание с клиентите и да видите какви л....а ще излязат.

Отговори
16 0
Боко тиквата

Боко тиквата

30.01.2023 | 08:35

Трябва да си пълня чекмеджето, балъци!!

Отговори
12 3

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?