Следвайте ни

Парк в Кючука е пълен с дървета-убийци, ето кога го обезопасяват

viber icon

Две сухи дървета паднаха в рамките на десет дни в парк „Кронщад” до училище „Димитър Талев”. Едното рухна на метри от детската площадка.

„Мястото е занемарено – пълно е със сухи дървета, които падат и без вятър. А дойде ли един сняг – всичко ще изпопада”, уверен е Стоян Стоянов, който от 45 години живее до парка.

Градинката е пълна през целия ден с възрастни пловдивчани и майки с деца.

"Както играехме с децата на площадката чухме едно изпукване и огромният клон се стовари на метри от нас", разказа Теодора Василева, майка на едногодишна дъщеря.

Падналото на 24 юли сухо дърво до детската площадка още си стои

Те показват дърветата и твърдят, че поне половината от тях са изсъхнали. Разказват за куриоз от последните дни, когато деца ударили с топка един клон и той паднал.

Най-опасен според хората в парка е един 59-годишен дъб, чието долни клони висят зловещо над алеи и пейки. Засаден е през първата година от създаването на „Кронщад” – 1962. 

ОП „Градини и паркове” се ангажира да направи оглед на всички дървета в парка.

„Ако трябва ще сезираме кметството на „Южен” за спешни мерки, защото графиците се изработват от там.

Сигнализирали сме в кметството че не се пази в този парк – има изпочупени пейки, чешмата не работи и много се замърсява”, обясниха от „Паркове и градини”. 

Кметът на „Южен” Костадин Язов предупреди, че в района има много по-важни места за обезопасяване от парк „Кронщад”.

„Градини и паркове” имат приоритет да оправят дворовете на училищата и детските градини за 15 септември. Има само една бригада, която не знам как ще обиколи района. Да оставим дворовете на училищата и детските градини, защото някой видял сухи клони ли”, пита кметът.

Той обясни, че в двора на Кожния диспансер има опасна топола, която застрашава близката детска градина и съседния блок. 

„Вероятно паркът ще бъде окастрен наесен”, каза Костадин Язов. Преди това ще изпрати еколозите да направят оглед и да дадат предписание.

Хубаво е живеещите да напишат и писмо до кметството, защото често се получава следното – кметството прави организация, праща бригада да отреже дървото и се оказва, че всички коли са паркирани под него. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Ваня Иванова

Ваня Иванова

01.08.2021 | 23:57

Г-н Язов, в този парк всеки ден е пълно с десетки деца, тийнейджъри, родители и възрастно хора и ако следващото паднало дърво или клон нарани някого, чия ще е отговорността - Ваша, на ОП "Градини и паркове", на някого от многото Ви подчинени, които изобщо не си гледат работата? Според мен ВСИЧКИ ВИЕ сте отговорни за хората, които са Ви гласували доверие и които многократно се обръщат към Вас и колегите Ви с молби за съдействие. Истинско чудо е, че досега не е пострадал никой в този парк. Именно за забравения от Кметството парк писах и до пловдивските медии, пуснах жалба и до Вас и отговорът беше просто страхотен: "Уведомяваме Ви, че в район "Южен" е сформирана комисия, която ще извърши обход на всички детски площадки и при необходимост същите ще бъдат остойностени. При осигуряване на съответното финансиране същите ще бъдат отремонтирани и облагородени. За повече информация може да се обърнете към главният инженер на район "Южен" на телефон 032/276-106. С уважение, инж. Е. Първанова главен експерт „Екология“ Аз просто нямам думи за безотговорното отношение на Кметство "Южен". Помислете къде играят децата ни - в мизерия, сред счупени или липсващи катерушки, на занемарени игрища. Срамота!!!

Отговори
4 0
УНИКАТИ

УНИКАТИ

01.08.2021 | 23:57

Уникални сме, чиновци в администрациите колкото искаш, но работници няма. Не всъщност има 5 дядовци на които пенсиите им са малки и си изкарват допълнително в паркове и градини. Какво значи има само 1 екип за 100 хиляден квартал бе Язов,

Отговори
4 1
Нали

Нали

01.08.2021 | 19:25

Славчо Атанасов е гeй!

Отговори
2 3
партията

партията

01.08.2021 | 18:49

ОП „Градини и паркове” имат специалисти. Но, нямат достаъчно работна ръка. Защото Пловдив се управлява от един Кмет, 9 заместник-кметове, 6 районни кметове и безброй партийни калинки на ГЕРБ, събирани от къде ли не.

Отговори
7 3
Силвия Караджова

Силвия Караджова

01.08.2021 | 19:12

Да не забравите че тези районни кметове имат по четири заместник кметове и един секретар-поне в район "Южен" е така.

Отговори
6 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?