Следвайте ни

Парите за новата детска клиника идват по настояване на Менда Стоянова и Даниела Дариткова ВИДЕО

viber icon

Държавните пари за изграждане на нов педиатричен и онко-хематологичен комплекс към УМБАЛ „Св. Георги“ идват по настояване на Менда Стоянова и д-р Даниела Дариткова. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов. Сумата, която ще отпусне правителството е в размер на близо 17 млн. лв. и ще дойде от фискалния резерв. Капиталът на болницата трябва да бъде увеличен най-късно до края на седмицата.

"Инфраструктурата е нищо без специалистите в нея. Затова УМБАЛ Св.Георги има най-добрите специалисти и инфраструктурата само следва това, което хората тук са постигнали. Благодаря на министър-председателя, на Горанов и правителството, че чуха нашите настоявания. Каузата си заслужава", каза депутатът и председател на комисията по бюджет и финанси в НС Менда Стоянова.

По думите на д-р Дариткова, която оглавява здравната комисия в НС, е много важно, работещите педиатри в други центрове да могат да разчитат 24/7 на някога. Тя подчерта, че още  в интервю за „Марица“  е заявила, че изграждането на детска клиника в града под тепетата е нейна кауза.

"Не смятам, че протестите в момента биха осуетили постигането на този проект. Ще побързам да го вкараме", зави министър Владислав Горанов и добави, че Пловдив е един от най-динамично развиващите се градове у нас. Затова правителството и местната власт се стремят да подобрят качеството на живота на хората. В тази връзка финансовият министър подчерта, че вече са инвестирани значителни средства за инфраструктура – за връзката Пловдив – Асеновград и за стадионите на Ботев и Локомотив.

До решението за изграждане на нова детска клиника се стигнало след като обследване установило, че не е рентабилно да се прави ремонт на вече съществуващите две стари сгради. Едната е строена през 1936г,а другата е от 1982г. Втората сграда пропада с 1 см на година. Дефектите по инфраструктурата им са чести. Намират се далече от база 2 на болницата, където е Детска хирургия.

 „Условията, в които се работи, не отговарят. Сградите на детското отделение са много остарели. Преди 5 години ръководството на болницата направи оценка колко би струвал ремонтът - 5 милиона е минимума и е доста нецелесъобразно. Взе се решение южно от болницата да се позиционира строителството.“, заяви проф. Карен Джамбазов. 

Така идеята за строителството стартира през 2018 г. с дарения и тогава бяха събрани 150 000 лева. 20 000 лева от тях са дарени  в първия учебен ден от деца в забавачниците и училищата.

Новата детска болница ще се намира до основния корпус на база 2 на УМБАЛ "Св. Георги ", за да е близо до останалите клиники в болницата. Планирана е за 102 легла. В нея ще се ситуира детско спешно отделение с топла връзка към голямото спешно отделение, ще има всички необходими отделения, включително и детската онкохематология. 

Снимки: Наташа Манева

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Пенчев

Пенчев

14.07.2020 | 15:11

Щом леля Мента е намесена, смятайте половината пари усвоени по направление.

Отговори
4 0
Ковидчо:

Ковидчо:

14.07.2020 | 13:47

Идват, `щото на страха очите са големи!

Отговори
3 1
Стефка

Стефка

14.07.2020 | 13:32

Парите, да не би да са от техните заплати или от дълбоката каса на ГЕРБ, която по принуда пълним целия народ! Срамота!

Отговори
5 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?