46

Парите от пробива до Водната палата отиват за зоопарка и Дондуковата градина

Средствата в размер на 9 млн. лева, предвидени за строителство на пробива до Водната палата, ще бъдат пренасочени за завършването на зоологическата градина и реконструкцията на Дондуковата градина. Тази идея се обсъжда в Община Пловдив, след като с решение на Общинския съвет проектът за кръстовището на две нива беше окончателно спрян.

"Първоначално искахме да пренасочим парите за ремонт на кино „Космос“ и реставрация на Римския форум – изток, но след като предложихме този вариант на представители на Фонда за устойчиви градове, се изясни, че според условията по заема, който е предоставен по ОП „Региони в растеж“, сумата, договорена за пробива, трябва да бъде усвоена до края на 2023 г. Това няма как да стане, защото за кино „Космос“ и Римския форум – изток имаме готови проекти, но няма избрани изпълнители. Провеждането на процедурите отнема много време“, обясни зам.-кметът Пламен Райчев.

Дондукова градина и зоопаркът са подходящи за финансиране с кредит. Двата обекта ще бъдат подложени на обществено обсъждане с граждани, което Община Пловдив възнамерява да  проведе на 4 януари.

Ремонтът на най-стария парк в Пловдив, създаден по проекта на Люсиен Шевалас и обявен за паметник на градинското изкуство, струва около 4 млн. лева. Кметът на район "Централен" Георги Стаменов  е приключил целия цикъл на процедурите - има одобрен проект, избран изпълнител и строително разрешение.

За зоопарка, чиято цена през 2014 г. беше 4,6 млн. лева, стойността тепърва ще се уточнява. Междувременно колектив от Стара Загора разработи нова концепция за довършването на историческия обект. Но няма изпълнител, тъй като договорът с фирма "Запрянови - 03" е прекратен.

За  годините, в които строителството на  зоопарка  беше спряно, част от съоръженията са амортизирани и трябва да бъдат премахнати, каза Райчев.

Общината беше осъдена от изпълнителя за неизплатените навремето и извършени строителни работи, а също така и за вреди, настъпили след спирането на обекта. Заедно с отстраняването на дефектите сумата, необходима за зоопарка, се очертава да бъде минимум 2 млн. лева.  

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
41 коментара
Поклонник на пловдивските кметове

Поклонник на пловдивските кметове

22.12.2022 | 18:16

Стоя,гледам сградата на Общината и се питам- защо ни е зооопарк,та ние си го имаме.. ЗАТВОР.Нов затвор ни трябва в Пловдив

Отговори
19 2
Наистина, разумно предложение

Наистина, разумно предложение

22.12.2022 | 18:13

Мамината муцуна в клетката с крокодилите.

Отговори
17 2
Разумно предложение!

Разумно предложение!

22.12.2022 | 16:49

Цялото ГЕПИГЕРП управление на Пловдив по клетките и зооградината е готова.Маминия, мента ,данка измамата , бидоните, ташковите,Спартака и прочие всички в по една клетка.На клетката по една табела:"ВНИМАНИЕ!!! ОСОБЕНО КРАДЛИВИ! ГЛЕДАЙТЕ ГИ ОТ РАЗСТОЯНИЕ! ДОБЛИЖИТЕ ЛИ СЕ ДО КЛЕТКИТЕ , ЗА ОТКРАДНАТИ ВЕЩИ , ПАРИ И ЗАКУСКИ, НЕ ОТГОВАРЯМЕ!

Отговори
23 2
Част от тях са в Стадиона, друга част в базата в Коматево

Част от тях са в Стадиона, друга част в базата в Коматево

22.12.2022 | 14:11

и сега се готвят да ги стопанисват и да печеят от тях.

Отговори
7 2
Европейска Прокуратура

Европейска Прокуратура

22.12.2022 | 13:24

Кога ще видим осъдени за далаверите със Зоопарка? До кога ще се наливат Общински милиони за едни и същи обекти, без те да работят? Същото е и с Електронната система за Градския транспорт! След като бяха "усвоени" 20 милиона, сега кметът предлага да се дадат още 18 милиона!? Защо не се сезира Европейската прокуратура за окрадените средства по Европейските проекти? До кога ще наливаме във партийните каси и тези на близките им фирми?

Отговори
33 1
И какво излиза....

И какво излиза....

22.12.2022 | 12:33

Кой крал ...крал...и олигарх станал.И сега вместо да върне откраднатите пари , дават още милиони наши пари и тях да окрадат.Това само в Пловдив може да стане! И в другите градове се краде, но не така безсрамно!

Отговори
32 3
Пловдив

Пловдив

22.12.2022 | 12:30

А например защо не питат нас пловдивчани, къде искаме да се вложат тези средства? Като например Брезовско, Модър - Царевец, или закупуване на нови рейсове за градски транспорт че ни омръзна да се качваме в тези малки консерви. Каква файда има Пловдив от зоологическа градина?

Отговори
25 4
Стига щуротии и претенции!Ние сме вторият по големина град.Винаги сме

Стига щуротии и претенции!Ние сме вторият по големина град.Винаги сме

22.12.2022 | 12:24

Имали Зоологическа градина!Немислимо е да няма и най-близката добре направена да е Стара Загора.В Пазарджик е по-скоро парк.Зулумите на Тотю със Зоото няма Пловдив как да му ги прости.Зоото наистина трябва да се направи,но спекулата му трябва да се накаже и изплати със запори и отнемане незаконно придобито имущество и спекула със служебно положение,и по КПКОНПИ както кметицата в”Красно село”.И за всичко си има и Общински съвет и изслушване.Няма какво всеки тук да казва какво ще се прави.Ако бяхте в позиция да решавате,щяхте да сте кмет и кметски заместници!

Отговори
11 12
Дии

Дии

22.12.2022 | 19:38

И що ти е тая зоологическа градина? Да гледаш проскубани и нещастни и изтормозени животни, мечка с 3 крака и всичкото това сред непоносима смрад. Ти лично колко пъти ще идеш да се разходиш там, и да платиш и вход? Като си такъв любител на животните запали колата и иди до Пазарджик или до Ст. Загора - те са богати общини и могат да си го позволят. А още по добре пусни си NG и гледай научно популярно филмче - повече ще ти хареса и повече ще научиш. Зоопарка в Пловдив е начин за мощно източване на пари и назначаване на свои хора.

Отговори
6 1
Г-н ГЕШЕВ, ТО ТАКА И БАБА МОЖЕ?!

Г-н ГЕШЕВ, ТО ТАКА И БАБА МОЖЕ?!

22.12.2022 | 12:20

ТУК СЕ ОТКРАДНАХА ЕДНИ САМО 5 МИЛИОНА!!! ЗА СПОСОБНОСТИТЕ НА МАМИНИЯ НИЩО!!!! СЕГА СЕ ДАВАТ ОЩЕ МИЛИОНИ И ТЯХ ДА ОТКРАДНАТ!А КАТО СЕ ГЕПИ НЯКОЙ НЕЩАСТНИК , ЧЕ ОТКРАДНАЛ 500 ЛЕВА СТЕ БЕЗПОЩАДНИ И В ЗАТВОРА ГО ВКАРВАТЕ! А С ТЕЗИ КЕЛ.ЕШИ КРАДЛИВИ КАКВО ПРАВИМ??!!

Отговори
30 3
Клиентите са ни скъпи

Клиентите са ни скъпи

22.12.2022 | 12:26

С 5-те милиарда гепени от КТБ какво стана?

Отговори
23 2
Всичко е гаден бизнес!Бандитите да хвалиш!Безценно!

Всичко е гаден бизнес!Бандитите да хвалиш!Безценно!

22.12.2022 | 12:11

Плащат на марица с ОТКРАДНАТИТЕ от нас данъкоплатците пари.

Отговори
29 2
Че какво се учудваш?Най-големите крадци и престъпници в държавата-ПП

Че какво се учудваш?Най-големите крадци и престъпници в държавата-ПП

22.12.2022 | 15:04

Лапачите,какво ги правят последните 2г?Радев нагло лъга да ги лансира и гали с пух,да ги наложи.И оттам като пична медийната платена машина на”Капитал”-Нова,БТВ и БНТ всеки ден ни лъжат в очите и договорени предавания и студия всеки ден,да промиват мозъците на овцете и Кирчо и Ко’корчо тъпунгерите да им слушаме мазните лъжи и надувки!!Та тая тъпотия я живеем 2г,малоумие пълно!

Отговори
5 16
Не се излагай гепирастки трол

Не се излагай гепирастки трол

22.12.2022 | 16:24

По-големите крадци от М'баце, маминия, мента, здрава измамата , никога не е имало.

Отговори
18 2
Айде, айде.

Айде, айде.

22.12.2022 | 22:48

Вдигнятият юмрук сви байраците незнайно защо. Излъга толкова много хора, които му повярваха и накрая се обърна обратно и с всички сили и чалъми се втурна към 12-годишните. Само дето мъжки целувки, като на Серго и ДПС, не видяхме.

Отговори
1 2
И НЯМА и да има!!!

И НЯМА и да има!!!

22.12.2022 | 22:53

1. На последният държавен имот на бул Вапцаров никнат 5 етажа с 3 крила частни апартаменти. С мижав брой места за ясла и мижава квадратура за социалните! 2. Стадиони, стадиони, спрете да гълтате милиони! 3. Зоопарк не е парк. Строй до дупка вместо парк! 4. Искате зеленина - идете на планина. 5. Искате въздух и простор. Плачете си за затвор.

Отговори
1 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?