Следвайте ни

Параграф 22 с глобите за незаконни сметища и депонирането на битови отпадъци ВИДЕО

viber icon

Похарчихме милиони за компостиращи инсталации, от които не е излязъл и един тон компост. В третото десетилетие на технологичния 21. век пък сепарацията ни се свежда до "фамилия трудолюбиви роми ровят в боклука"    

Битката с незаконните сметища и безразборното депониране на битовите отпадъци на открити площадки в България е Параграф 22. Всички институции начело с министър-председателя, както и модерните граждани твърдят, че искат най-после да изчистят България. Но или нямат желание, или толкова си могат. Според Закона за управление на битовите отпадъци от тази година най-много 35% от боклука могат да се депонират на  откритите сметища. Всичко друго трябва да се рециклира, а органичният отпадък - да се компостира. В изпълнение на повелята из страната като гъби никнат компостиращи инсталации и линии за сепарация. Въпреки че са погълнали милиони европейски средства, от тях не е излязъл и един тон компост, а сепарацията от Тимок до Черно море все още се свежда до "фамилия трудолюбиви роми ровят в боклука". 

С отговорността да въведат ред в обработката и депонирането на боклука са натоварени кметовете

Те трябва да следят и за незаконните сметища. Те обаче нямат нито средства, нито административен капацитет да се справят с проблема, но пък получават солени глоби, когато някой звънне на зеления телефон, а от екоинспекцията установят поредното бунище в нивата, край реката или до пътя.   

Промяната в управлението на отпадъците е тясно свързана със законодателството на Европейския съюз, което ни задължава като страна членка да спазваме. Основният законодателен акт в тази област е Рамковата директива за отпадъците (РДО). Тя има за цел да предотврати в максимално възможната степен генерирането на отпадъци, да се използват генерираните отпадъци като ресурс и да се сведе до минимум количеството отпадъци, изпращани на сметищата.

Преди дни от МОСВ се похвалиха, че 75 градоначалници са глобени за констатирани замърсявания с отпадъци през 2020 г. В Пловдивско със санкции са 12-има. Премиерът Борисов поиска справка за всички нерегламентирани сметища в цялата страна. Целта е

"да заделим едни пари целево,

да ги изчистим и след това контролът да е много сериозен", каза Борисов.

Тук възникна обаче въпросът как точно ще почистим криминалните депа и ще сепарираме отпадъка там? Няма ли да задръстим лицензираните площадки, като пренесем сметта от нерегламентираните сметища, и да се окаже, че лицензираните площадки няма да могат да приемат редовния отпадък от почистването на кофите за смет. Защото почистването на незаконно сметище не е буквално пренасяне на боклука в депото. Сметта в тях е много разнообразна и смесена - има много битови отпадъци, строителни и други.

В Пловдив битовите отпадъци се депонират в сметището в Цалапица без никакво рециклиране и в  Екологичния завод в Шишманци, където има инсталация за рециклиране, но тя явно не смогва. Така  близо 50% от приетия боклук се депонира в клетки за битови отпадъци. Депото на Цалапица вече е с височина 7 метра, а разрешителното за депониране там бе няколко пъти удължавано. 

 

За никой не е тайна, че

слабото звено в преработката на отпадъците е точно сепарирането.

Докато по света това се извършва машинно, у нас то често е заместено от ръчен труд и не е достатъчно ефективно и прецизно.  

За да се справят с новите изисквания, много от общините край Пловдив, които са предимно селски райони и голяма част от общия обем отпадък е зеленият, изградиха или са в процес на изграждане на компостиращи инсталации. Това безспорно ще намали част от общия обем на отпадъците, които се депонират, и ще завърши с производството на полезен продукт- компост, който общините ще могат да продават или влагат в облагородяването на паркове и градинки. Но днес те са изправени пред друг проблем - откъде да намерят подготвени технолози, познаващи технологията на превръщането на зеления отпадък в компост. Инсталациите в Пловдив и малките населени места около него работят по немска, холандска или италианска технология, с която ние тепърва ще се запознаваме или чакаме на място да пристигнат специалисти от съответните държави и да ни я разяснят. 

Налагането на санкции от кметовете също се превръща в мисия невъзможна. Причината е, че криминалното изхвърляне на отпадъци се извършва най-често през нощта. За да издържи санкцията в съда, нарушителят трябва да бъде хванат на място. Ако пък глобата бъде потвърдена, то най-често тя остава несъбрана. 

Снимки Атанас Кънев

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Дада

Дада

05.02.2021 | 11:35

Един вид тази статия написана по този начин се опитва да ни обясни че НИЩО НЕ СТАВА И НЯМА ДА СЕ СЛУЧАТ НЕЩАТА. Когато нямаш желание и когато от едно нещо не можеш да КРАДЕШ - Ганьо политик или Ганьо бизнесмен вдига ръце и почва —— АМА НЯМАЛО КАК АМА НЯМАЛО ТОЛКОВА ЗАВОДИ ЬА ПРЕРАБОТКА АМА НЯМАЛО КАДРИ ———- ама другарю БКП политик и другарю менте бизнесмен , 21 век е , годината е 2021 , 15 години сме член НА ессср ... Не ми обяснявай че нямало как . Като няма как изчезвай к освобождавай поста си за хора като Тома Белее - такива хора знаят как и има как . Като си некадърник и не можеш да крадеш и лапаш от нещо недей лъжи че нямало как . Цял свят се оправя дору и Африка само ТИ МИ ОБЯДНЯВАШ ЧЕ НЯМАЛО КАК . Има как - кадри има много , пари не давате . Викаш от Европа инжинери технолози к обучават тукашните кадри , плащаш Европейско заплащане и получаваш кадри и проблемите с бок-луците изчезват моментално - елементарно Уотсън . Просто ГАНЬО спри да крадеш и отклони парите към нещо реално което е полезно и нужно за обществото и планетата .. това е.. всичко друго е меън мрън нямало йак . А как намери начин да ди построиш дворец и Да си купиш майбах ? Значи КМС начин това ама дз изградите една канализация в 21 век или еко сметище за ореработкс нямало как а ?? Да е,Ба ваща майка и бок-луците

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?