Следвайте ни

Парадоксът Столипиново: Няма закони, няма канализация, няма бедствия

viber icon

„Превантивна дейност” от гледна точка на водните бедствия вършат ромските квартали на Пловдив. Там канализацията не се претоварва, просто защото решетките на повечето шахти са отмъкнати и водата няма как да влезе в канализацията.

 


ВиК инженерите са се нагледали на какво ли не, обследвайки канализацията на Столипиново и Шекер махала. В шахтите ромите изхвърлят от детски колички и кукли до автомобилни гуми и нощни шкафчета.

 


В рамките на регионално прединвестиционно проучване на водния сектор в област Пловдив проектантите направили подробно оразмеряване на натоварването на градската колекторна мрежа, която е около 80 км. Оказало се, че колекторът, който обслужва кв. „Столипиново”, е два-три пъти в дефицит - водата, която трябва да мине през него, е много повече, отколкото той може да прекара. Там обаче никога не е имало наводнения. Причината е, че цялата система от дъждоприемни решетки в Столипиново липсва. Логично, няма откъде да влезе вода в колектора, съответно той е запълнил максимум две трети от капацитета си, обясняват експертите.

Илияна Караланова

Илияна Караланова

Отговорен редактор Marica.bg

Илияна Караланова е завършила „Славянска филология” в ПУ „П. Хилендарски”. Работила е в Топ ТВ, в. „Труд” и plovdivweek.com. Била е зам.-главен редактор на в. „Строителство Имоти”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (1)

Дии

12.07.2019 | 10:54
13 0

Оказало се, че колекторът, който обслужва кв. „Столипиново”, е два-три пъти в дефицит - водата, която трябва да мине през него, е много повече, отколкото той може да прекара. Там обаче никога не е имало наводнения. Причината е, че цялата система от дъждоприемни решетки в Столипиново липсва. Логично, няма откъде да влезе вода в колектора, съответно той е запълнил максимум две трети от капацитета си, обясняват експертите. Ми що се написахте да правите колектори? Пишман инженери и още по омотани журналя. Пълни некадърници

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?