Следвайте ни

Папи срещу патриарси: Втори рунд

Франциск направи още една крачка по пътя на икуменизма с общата Молитва за мир

viber icon

„Господ е един и стадото е едно, а пастирите са няколко и се карат." Това прозрение принадлежи не на някой мастит богослов или отец на църквата, а на премиера Бойко Борисов.

Българските и световните медии не пропуснаха да подчертаят хладното отношение на Светия синод към посещението на папа Франциск, но от дистанцията на времето е налице известно затопляне. При посещението си у нас през май 2002 г. Йоан Павел II дори не бе допуснат в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски", която го посрещна с хлопнати двери.

Оня ден Франциск посети катедралния храм в компанията на митрополит Антоний. Светият отец направи кратка мълчалива молитва пред иконостаса на светите братя Кирил и Методий, пред икони на Света Богородица в храма и целуна ковчежето с мощите на св. Александър Невски.

Предишният папа, който вече бе тежко болен, бе посрещнат ледено от тогавашния патриарх Максим, който го почерпи със сливова ракия, ядки и кафе. Освен това предстоятелят призова всички, които са се отклонили от православната истина, да се върнат в светото православие - ясен намек към Римския епископ.

В обществото породи масово недоумение защо папа Франциск и патриарх Неофит не могат да отслужат обща молитва. Патриархът сега бе по-дипломатичен, но също толкова твърд. „Ние от Българската православна църква сме твърдо убедени, че компромис с вярата не може и не трябва да има“, заяви Неофит.

Въпреки близостта между Православната и Католическата църква, стои стена от взаимни проклятия и анатеми от 1054 г. насам. Идването на папата посъбуди задремали от хилядолетие страсти по въпросите на вярата.

Папа Франциск продължава линията на преднишния посетил ни папа за икуменически диалог. Крайната цел на икуменизма е пълно евхаристично общение между Католическата, Православната и Протестантските църква.

В своеобразна кулминация на посещението на Франциск се превърна гергьовската Молитва за мир на пл. „Независимост". На сцената до папа Франциск застанаха представители на католиците, на евангелско-протестантската общност, на евреите, на Арменската църква и на мюсюлманите. Заради решение на Светия синод не се включи православен духовник, а вместо това присъстваше директорът на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет.

„Преживяваме това събитие за мир при руините на древна Сердика, в София, сърцето на България. От тук можем да видим местата за поклонение на различни църкви и вероизповедания: „Св. Неделя" - на нашите православни братя, „Св. Йосиф" на нас - католиците, синагогата на по-големите ни братя - евреите, джамията на нашите братя мюсюлмани, и в близост - църквата на арменците", каза папа Франциск. Сред 200-имата официални гости на молитвата се открояваха президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов.

Икуменическият поход на Римския епископ жъне медийна слава в глобален план, но въпросът защо православните църкви се дърпат от общението си продължава да стои болезнено. На първо място стои въпросът със запазването на идентичността и верността към древните идеали на православието.


Не е без значение и съотношението на силите - Франциск е глава на 1,2 млрд. католици, докато православните църкви по правило са национални и броят на енориашите им е доста по-малък. Проблемите на вярата са също и инструменти за геополитическо влияние, а българската държава още от приемането на Христовата вяра е обект на натиск от Константинопол и Рим, по-късно и от Москва. Всички вярващи се молят за единението на християните, но никой не е готов да изостави своите традиции.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

08.05.2019 | 07:54

Щом се мислете за стадо, със сигурност нямате бъдеще.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?