46

Папагали забиват в баскетболни кошове в "Пловдив Плаза Мол"

Могат ли папагалите да играят баскетбол или да карат колело? Това ще могат да разберат гостите на невероятното шоу с папагали в "Пловдив Плаза Мол" днес и утре от 12:00; 13:30; 15:00; 16:30 и 18:00 ч. Продължителността на всеки епизод е около 15-20 минути, а цената на билетите е безплатно за дете под 3 г., за малчуганите от 3 до 14 г. входът е 8 лева, а за възрастен - 10 лв. 

Малцина знаят, че папагалите се обучават доста добре и се поддават на дресура. Те не само говорят думи, но ги свързват с обекти или ситуации. Те могат да използват инструменти и да решават логически задачки. Някои учени дори вярват, че имат логиката на четиригодишно дете, доказвайки това с различни експерименти. Папагалите също са много игриви птици. 

Една от причините, поради която са уникални домашни любимци, е, че могат да имитират звуци. В дивата природа те имитират призивите на други членове на своето стадо, което им позволява да комуникират за важни неща като храна и наличието на опасност. За разлика от други птици, които познават обажданията си, без да бъдат обучавани, папагалите възприемат чрез учене и научават чрез имитация. Те също така имитират звуците на други животни, които служат като защита срещу хищници. Например, ако се приближи змия, те могат да имитират призива на ястреб и да плашат змията. В домовете папагалите могат да копират звуците на звънене на телефона, прахосмукачка, вода, звънене на звънеца и други звуци. Разбира се, те могат да имитират и човешката реч. Те правят това, защото мислят, че тези звуци се правят от стадото им, и затова те трябва да ги научат. Любопитен факт е, че Какапо е най-големият папагал в света. Той може да тежи до 4 кг и да стигне над 60 см дължина. Какапо обаче е птица, която не може да лети. Всъщност това е единственият папагал в света, който не може да лети. Той е и единственият папагал, който е активен през нощта, адаптацията, която притежава му помага да избяга от наличието на хищници.

Още за събитията в Пловдив четете в най-добрия културен гид "Марица" Справочник.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?