Паника по пазарите: Горещината скапва зеленчука! СНИМКИ
- 19:50, 02.07.2019
- 766
- 2
В един от най-горещите дни, маркирани от синоптиците с код жълто, плодовете и зеленчуците по пазарите се скапват за минути. И докато за едни разплутите и разпадащи се храни са за боклука, други ги намират за привлекателни.
„Няма спасение от силното слънце. Зелениите ги пръскам с вода, за да са свежи, но доматите например не могат да се спасят от водата, а напротив, по-скоро се сваряват“, разказва Ивайло, който днес от ранни зори е на „Събота пазара“.
Екстремно високите температури съсипват стоката непоправимо. Големите навеси на сергиите, чадърите и тентите нямат сили да спрат слънцето да сгрее плодовете и зеленчуците до стопяване.
„Една размекната праскова може да омаже и съсипе за нула време другите праскови, до които се допира“, споделя Ганка. 73-годишната дама от десетилетия е в бранша и казва, че единственият начин да поддържа сергията си свежа и приветлива е постоянното пренареждане на стоката. Най-отдолу жената поставя по-твърдите и неузрели плодове и зеленчуци, а отгоре грижливо подрежда омекналите. Честичко ѝ се налага обаче да намаля цените и почти да подарява разкапаните от жегата храни.
Меките плодове и зеленчуци може за някои да са непотребни и за изхвърляне, но дядо Стоян редовно ги купува. „Ако не сте опитвали намачкан домат с лук и босилек, значи сте изпуснали много“, усмихва се старецът. За него омекналите домати се превръщат във вкусна паста за мазане на филии.
Виктория пък обича да си прави смути от диня и банан. За целта презрелите карпузи са по-подходящи от тъкмо узрелите. Тийнейджърката се придържа към строг хранителен режим и затова не прави компромис с подбирането на продуктите за така нашумелите напоследък смутита.
И днес на „Събота пазара“ бързо се разграбват всякакви полезни вкусотии, меки или твърди, всеки купувач открива нещо, с което да напълни чантите си.
Водещи новини
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни