Следвайте ни

Пандемията стопи почти двойно болничните в Пловдивско

viber icon

Пандемията от коронавирус е стопила почти двойно броя на болничните листове в област Пловдив. За първото шестмесечие на 2020г. от ползването на отпуск по болест са се възползвали 71 600 пловдивчани,  част от тях са ползвали болничен лист повече от веднъж. За сравнение за същия период на 2019г. изплатените обезщетения са над 153 748, като 17 552 души са взели обезщетение за болест повече от веднъж. Това показват данните на НОИ, предоставени на „Марица“.

През първите три месеца на годината заради заболяване от работа са отсъствали 56 628 пловдивчани, което е 79 на сто от общия брой хора от Пловдив и областта с болничен за шестмесечието. Това означава, че през месеците април, май и юни, боледуващите граждани са се стопили на 14 972.

В условията на епидемия от COVID-19 единствено болничните листове при карантина отчитат нарастване. През първия месец на извънредното положение в страната 2224 българи са взели болничен за карантина, като до края на август те са скочили на 14 892.

Това не са само заразени или болни, а контактни и завръщащи се от чужбина, уточняват от осигурителния институт. Няма разбивка колко точно от тях са в Пловдивска област, но имайки предвид заболеваемостта в града под тепетата по време на пандемията и големия брой  гурбетчии, делът е значителен.

Средната възраст на пловдивчани, които са си взели болничен за карантина по всички причини, не само по указание на РЗИ за коронавирус, е 47 години. Средно на ден те са получавали по 35 лв. обезщетение.

От общо 558 обжалвани болнични в област Пловдив през настоящата година 163 са били отменени.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?