49

Паметник на загиналите в пандемията медици издигат в Пловдив

В Пловдив да бъде издигнат паметник на загиналите в борбата с COVID-19 медици. За това настоява Инициативен комитет, в който влизат както лекари, така и хора на спорта и изкуството. Сред инициаторите на идеята олимпийският ни първенец по плуване Таня Богомилова, актрисата Теодора Духовникова и д-р Дончо Дончев от ВМА.

"По време на пандемията на работното си място, изправени против вируса починаха над 90 медици. Минаха две години от края на кошмарния стадий на пандемията. Най-много лекари починаха при започване на тази рецесия, през 2020 година и 2021 година, когато към момента нямаше както задоволително информация за самото заболяване, по този начин и ваксини. През първата вълна нямахме задоволително защитни средства, а за втората вълна човешкия запас беше тотално привършен", сподели в ефира на телевизия "Euronews"  д-р Дончев.

В инициативния комитет участват 34 души, множеството от които не са медици. Според доктор Дончев измежду най-ощетените класи от пандемията са артистите и спортистите. Според актрисата Теодора Духовникова тематиката за паметта през тези дни е извънредно настояща и около наградата "Букър“, която Георги Господинов спечели. "Важно е да приказваме по-често за паметта. Това, което всички преживяхме беше доста ужасно", сподели още тя.

Олимпийската шампионка Таня Богомилова коментира, че незабавно се съгласила да взе участие в инициативата, тъй като за нея лекарите постоянно са били сложени на фундамент. "Лекарите са хората, които дават живот, считам, че са велики. Те взимат олимпийски медали ежедневно, борейки се за нашия живот", каза тя. 

И тримата участници в инициативния комитет се сплотиха към това, че самодейността с слагането на паметника за починалите през пандемията медици ще е единствено началото на редица такива инициативи.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
А за моите близки

А за моите близки

04.06.2023 | 17:11

3 ма от китайския вирус няма лу? Само медиците ли са хора мама ви да еббба

Отговори
3 1
жертвите на капитализма - 1 милион българи

жертвите на капитализма - 1 милион българи

04.06.2023 | 15:14

Скоро тук сложихте новина, че днес 800 хил. българи живеят в ЕС, 400 хил. в САЩ, общо към 1,2 млн. Къде са другите 1, 3 млн. до 2,5 млн. кога бяхме 9 млн. а днес сме 6,5 млн.!? Къде са? Да приемем, че и 300 хил. да има в Турция, къде са другите 1млн.? Починали са!

Отговори
2 1
Д-р Ненков: В здравеопазването са се впили хора-убийци

Д-р Ненков: В здравеопазването са се впили хора-убийци

04.06.2023 | 14:49

През изминала седмица бившият здравен министър и шеф на ВМА обяви, че напуска болницата след забрана да изказва мнението си В здравеопазването са се впили едни хора, които приличат на хора, говорят като хора, но не са хора. Те са готови за двата си лева, които могат да изкарат, да отнемат човешки живот. Това каза д-р Мирослав Ненков, анестезиолог и бивш министър на здравеопазването, по Нова ТВ. Според лекаря проблемът в системата не са работещите в нея, а управляващите я. „Всяка една малка промяна към по-добро разходване на обществените средства, което повлияе печалбата на тези хорица, среща огромна съпротива от най-различни страни. Това е много голям проблем”, посочи д-р Ненков. Пари в системата има, но те се крадат, категоричен е анестезиологът. По думите му проф. Христо Хинков, който е номиниран за здравен министър от проектокабинета „Денков-Габриел”, е по-опитен от него, но работата му няма да е лесна. През изминала седмица д-р Мирослав Ненков обяви, че напуска Военномедицинска болница. По думите му тонът бил неприятен и ултимативен. „Беше направен опит да бъдат преустановени моите медийни изяви където и да е. Ако не спреш да ходиш по телевизии, ще стане еди си какво. Аз не го приех това”, обясни лекарят.

Отговори
6 0
Мимет

Мимет

04.06.2023 | 13:50

Да се изпишат имената на паметника както и причината за смъртта...Не се ли свършиха дебил те бе????

Отговори
3 6
Засрами се бе!

Засрами се бе!

04.06.2023 | 14:30

Злоба.

Отговори
2 3

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?