4020

Паметник на монументално пътно изкуство: Софийски строители вкараха в капан подлез „Модър - Царевец"

Новият подлез „Модър - Царевец”, който директно ще свързва пловдивските райони „Южен” и „Западен”, беше напълно завършен още в края на март, но си остава затворен като паметник на монументално пътно изкуство.

През тунела под жп линия не минават коли, както впрочем и обещаният от местната власт градски транспорт. Затворена е и пътната връзка от Коматевско шосе с ул. „Модър”, която води към Транспортна болница, пробива и квартала. Тя е изградена преди повече от една година с две платна по 7,50 метра, маркировка, велоалеи и пешеходни тротоари. Наподобява градска магистрала, но се ползва за паркинг и до нея се стига само през кварталните пресечки. Няма достъп до чакания от миналия век подлез и откъм ул. „Царевец”, защото кръстовището с бул. „Хаджи Димитър” е разкопано, а до вчера беше затворена и пресечката с ул. "Солунска". 

Към ул. "Модър" няма достъп от Коматевско шосе, а е завършена преди повече от година. Снимка от Наташа Манева

 

„Модър - Царевец” трябваше да бъде отворен за трафика в края на миналата година, после - в края на март, след това - веднага след Великден. „Движението през пробива ще се пусне след 10 юни, когато приключат строителните работи по обходен колектор на ул. „Царевец”, каза пред "Марица" какъв е новият финален срок зам.-кметът инж. Тошо Пашов. Към настоящия момент обаче няма кой да каже със сигурност на коя дата ще се махнат загражденията от двете страни на важната пътна връзка.

Къде е причината за този абсурд?

Капанът, в който е вкаран подлез „Модър - Царевец”, е заложен от софийските строители, които преди няколко години имаха късмет да спечелят апетитна обществена поръчка за 81 млн. лева по европейския проект за Южен обходен колектор. Тръжните процедури бяха проведени от държавната фирма „Водоснабдяване и канализация” ЕООД - Пловдив, а договорът беше сключен с консорциум „Еко проект”. В него участват три софийски фирми - „Интерхолд” ЕООД, „ТЕС Кънстракшън Груп” ЕООД и „ВиК Инфраструктурно проектиране” ЕООД. 

Обходен колектор се прекарва в новото трасе на ул. "Царевец" - от бул. "Солунска" към Пещерско шосе. Снимка от Наташа Манева

 

Изграждането на колектора с дължина 12 км стартира на 9 октомври 2022 г. с любимата на управниците церемония - първа копка, и за година и половина изправи на нокти граждани и бизнеса заради разкопаните улици, мудните темпове, кал, прах, шум и тоталното неспазване на линейните графици.

По проект обходният колектор трябва да свърже тръбите от кръстовището на „Пещерско шосе” и „Царевец” с пречиствателната станция, минавайки по ул. „Модър”, бул. „Александър Стамболийски”, ул. „Петър Стоев”, по локалното платно на бул. „Македония” през кръстовището на бул. „Никола Вапцаров” и през „Тракия” по ул. „Нестор Абаджиев”.

Средствата са осигурени по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020” и с финансирането не би трябвало да има проблем, особено при положение че държавата гарантира и индексация за публичните обществени поръчки. Окончателният срок за завършването на проекта е 2026 г.

Преминаването през кръстовището е кошмар за шофьорите. Снимка от Наташа Манева

 

Равносметката обаче не е оптимистична 

До този момент подземните комуникации - колектор и водопровод, са завършени само на ул. „Модър” и с голямо закъснение - на малкия участък от ул. „Царевец” между новия подлез и бул. „Хаджи Димитър”. Софийските фирми забавиха прокарването на тръбите при пробива и попречиха на  пловдивските строители от фирма „Драгиев и Ко” да завършат в срок „Модър  - Царевец”. Не спазиха договорката до 30 март, а след това и до края на април да приключат с колектора на кръстовището с ул. „Солунска” и бул. „Хаджи Димитър”. И досега преминаването е кошмар и за шофьорите, и за жителите на квартала.

Подлез "Модър - Царевец" е готов почти два месеца, но е затворен. Снимка от Наташа Манева

 

Нито един участък не е завършен окончателно и на ул. „Петър Стоев”, нито на бул. „Александър Стамболийски”, която свързва Коматевско и Кукленско шосе. Под въпрос е дали при тези темпове на пишман строителите държавното дружество ще успее  да получи безвъзмездната помощ за обекта от ЕС. Ако разходите за обекта не се одобрят, ВиК ще трябва да ги поеме за своя сметка.

Консорциум „Еко проект” се представлява от Бончо Бонев, който участва с фирмата си „ТЕС Кънстракшън Груп” ЕООД и вече до болка е познат в Пловдив с друга своя фирма - „Парсек груп”, която ремонтира 900-метрова ул. „Даме Груев” две години вместо 10 месеца. Познават го и на ул. „Владая”, чийто ремонт също изостава от утвърдените графици.

Местните управници са с вързани ръце

Както предишният кмет Здравко Димитров, така и неговият приемник Костадин Димитров привиква софиянците за координация и ускорение на мудното строителство, но ползата от това е минимална. Те си правят каквото искат и могат, а очевидно нямат и опит. Община Пловдив не е страна по договора, а и не е в характера на Димитров да тропне по масата. Но все по-често се поставя въпрос за промени в Закона за обществените поръчки, които да дадат възможност за тъй наречени черни списъци - т.е. при неизпълнение на един договор въпросната фирма да няма право да кандидатства за обществена поръчка.

Ръководството на ВиК ЕООД също няма друг вариант да си намери по-сръчен изпълнител на проекта. Това може да стане чрез обявяване на нова обществена поръчка, което ще отнеме най-малко година-две.

Фирмите са наясно с тази ситуация и я употребяват в своя полза, докато законът не стане по-строг.

Тръбите на кръстовището с ул. "Солунска" са прекарани, но сега се разкопава пресечката с бул. "Хаджи Димитър". Снимка от Наташа Манева

 

Оцени новината

Оцени новината
3.6/5 от 13 оценки
3.6/5 от 13 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
22 коментара
бате Сашо

бате Сашо

10.05.2024 | 08:10

Когато в три последователни мандата управляват некадърници - Мамин, Зико и Лилипута, това ще е резултатът.

Отговори
11 3
елма

елма

09.05.2024 | 14:16

Ами спукайте ги от глоби за просрочване! Къде блеете!

Отговори
34 0
Пепо

Пепо

09.05.2024 | 12:35

Махнете знаците за еднопосочно движение между Лерин и Копривщица! Случва се понякога да се направи глупост - признайте я и я поправете. Предстои ремонт на Ген. Колев - откъде ще се обикаля, тогава, за да не се нарушават знаците? Просто ги махнете

Отговори
18 0
Никога вече ГЕРБ

Никога вече ГЕРБ

09.05.2024 | 12:21

Никога!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Отговори
24 3
Ели

Ели

09.05.2024 | 11:05

Че Пешо е т . п , каква вина имат другите .

Отговори
7 5
Киро харварда (задочно обучение)

Киро харварда (задочно обучение)

09.05.2024 | 09:12

Какво искате от шоп?! Шопче ли е долно комплексарче е!

Отговори
37 6
Мразим Джендърите

Мразим Джендърите

09.05.2024 | 09:06

Откакто ППЛГДБ+ се появиха, тоя Бончо няма бутане! Няма такъв цайсат смешник като него, докато не му запалят техниката някоя вечер няма да се усети къде се намира тоя паляк

Отговори
33 11
КМЕТИЦАТА ТОНИ

КМЕТИЦАТА ТОНИ

09.05.2024 | 08:48

аз не съм виновна , това ми е опорката, вчера не знаех какво да правя, та тая медия да ме защити.. Аз съм тъпа ама как да си го призная, ама тя голяма Община е виновна , строителите ... Ще се снимам като го отворя .... НЕКАДЪРНА съм ама Ще изтанцуявам последен валс в Прослав , нали съм от село

Отговори
25 11
Пешо

Пешо

09.05.2024 | 08:45

5 пъти ура за герб, сега на изборите пак за тях да гласувате, да ви "таковат" още 20г, 5 пъти ура и за пловдивчани - колкото и да ги "таковат" те пак за герб гласуват - най-тъпите хора в България.

Отговори
59 14
КМЕТИЦАТА ТОНИ

КМЕТИЦАТА ТОНИ

09.05.2024 | 08:50

Аз управлявам бе от ППДБ съм

Отговори
14 17
Диди

Диди

09.05.2024 | 11:58

От теб зависи само кога да отидеш в тоалетната.

Отговори
12 2
с Партията напред

с Партията напред

09.05.2024 | 08:24

За къде да бързат? Колкото повече се мотаят, толкова повече милиони ще откраднат! ВиК проектът трябваше да е завършен още в мандатите на Тотев, но той дори не го започна. Сега, от юни, като затворят и бутнат и Бетонният мост, купонът ще е пълен! Защото и БДЖ има да "усвоява" европейски милиони. А гражданите - да се оправят както могат - те вече са свикнали....

Отговори
60 1
Димитър

Димитър

12.05.2024 | 10:28

Управляват ни кретени, а народа спи! Е, спинкайте сладко драги сънародници - и все така ще бъде! Защото не си търсите правата и сте се затворили в домовете си! Когато има будни хора, които протестират- вие сте заети с важните за вас неща, е, това е резултата! Търпете, защото това заслужавате! И, продължавайте да гласувате за скапаните политици!!! Те живеят добре, а вие как сте?!

Отговори
4 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?