Следвайте ни

Пълна лудница с паркирането около бившия Новотел в Пловдив

viber icon

Пълна лудница с паркирането цари  около „Гранд хотел Пловдив“  (бившия „Новотел“), алармираха читатели на "Марица". Кварталът е плътно застроен, повечето от кооперациите  нямат гаражи, тъй като инвеститорите са предпочели да превърнат партерните етажи в магазини, а откакто  започнаха  ремонтите по проекта за воден цикъл, на тесните улици не  можеш  да се разминеш от коли.  

За драстичния проблем  в центъра на Пловдив  напомня и адвокат Стефан Каменов, който дава пример с ул. „Сливница“: „  На уличното платно и на тротоара постоянно има  спрени автомобили  в нарушение на правилата. Това  създава проблеми  на  млади семейства с малки деца и бебета, те не могат да  се придвижат по тротоара  и трябва да слязат с количките на път, където преминават автомобили“.

Адвокат Каменов  счита, че има достатъчно места  за паркиране,  тъй като в близост  има  паркинги  и синя зона, но за тях трябва да се плаща.  „Една от насоките, в които е добре нашето общество да продължи да се развива, е да се стараем да премахнем една характерна черта на култовия герой на писателя Алеко Константинов относно въпросния "келепир", т.е. защо да плащам за паркиране на колата, като мога и да не плащам“, коментира  адвокатът.

В общината  две  ведомства имат ангажимент  да контролират  спазването на реда за паркирането -  ОП „Общинска охрана“ и Общинска полиция.  Според наредбата, приета от Общинския съвет,  за неправилното спиране на тротоарите   се налага глоба с фиш от 50 лева.

„Във всички райони на Пловдив имаме обходни двойки, които следят  за спазването на общинските наредби, включително за паркиране. На ден се лепят по 110 – 120 фиша. За съжаление,  вашият читател е прав – въпреки санкциите  има доста нарушения със спирането на тротоарите, като по този начин се разрушава настилката“, коментира директорът на „Общинска охрана“ Димитър Палашев. 

 ОП „Паркиране и репатриране“  има  паяци, които вдигат автомобили на нарушителите и ги откарват на наказателен паркинг. Санкцията  за „ареста“ е 60 лева. 

Директорът на предприятието Ненко Калакунов увери, че ще направят проверка, но подчерта, че  в район „Северен“ се извършват ремонти, затова   доста коли  спират  на  улиците, където няма строителни работи.  Открай време  дефицит на места има на ул. „Белград“, Полк. Бонев“, „Златю Бояджиев“ и десетки други до Новотела. 


 

Ненко Калакунов напомни, че  паркирането върху тротоари  в Пловдив е забранено  с изключение на случаи, когато  част от тях е разрешена за спиране на коли и са поставени знаци. Законът  позволява този компромис при изричното условие, че тротоарът е достатъчно широк, за да остане място за преминаване на пешеходци и колички.

На уличните платна се спира само на определени места, също със сигнализация. Ако те са широки, например, като ул. „Бетовен“, паркирането е двустранно. На ул. „Йосиф Шнитер“ , която също е еднопосочна, са изградени специални джобове за автомобили, затова и тук  може да се паркира от двете страни. Въпросът е каква част от шофьорите спазват правилата.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

Дрън-дрън

Дрън-дрън

12.03.2021 | 20:13

Взе апартаментчето и вече може да си ходи!

Отговори
1 0
Бъбу

Бъбу

12.03.2021 | 06:50

Този квартал стана отврат, особено района около т. н. новотел. Това е от времето когато строителите за една малка къща съборетини обезщетяваха. с апартаменти цялата рода. Като се на блъска с така наречените кооперации, като се каза че това било център и се насадиха разни банки офиси и всичко останало, само дето няма инфраструктурата за такова. населване, няма ги и хранителните вериги от магазини, с изключение на един, където не можеш да се разминеш, липсват условията за едно по нормално живеене. Общината да не се прави на " строгата господарка" с камшика а да помисли за построяване на паркинги и да престанат да дават разрешителни за строеж на всяко останало незастроено ъгълче.

Отговори
10 0
Петко !

Петко !

11.03.2021 | 20:50

Сайта не позволява коментари извън /правилната /линия !

Отговори
5 0
Ще плащате СЕЛЯНДУРИ

Ще плащате СЕЛЯНДУРИ

11.03.2021 | 20:04

Ще си плащате и това е . Все без пара искате . После това било онова било . То не може в 1 апартамент да живеят 4 човека с 3 коли и да искате да ви се осигури парко място . И да има осигурено ще е на 1 апартамент 1 място . Другите на паркинг или на село в двора това е . Не стига че другарите от Долината на Дълбоките Гащи се приселиха в Пловдив ами и колите им други регистрации. Щом живееш в този град сменяш номерата и плашаш данъци тука защото тука ползваш пътищата . А не да плащат в Смолян или някое др село тънко данък а тука да бръмчи . Аман от селски тарикати

Отговори
16 2
Любопитен

Любопитен

11.03.2021 | 19:23

А ДАНЪК МПС, който чинно си плащаме всяка година, ЗА КАКВО ОТИВА?

Отговори
9 5
Чичо Мури

Чичо Мури

11.03.2021 | 20:20

Айде Ненка Тотю Карлуканова да я пенсионират вече и стига е пълнила гушата! Да идва другата Калинка Здравкова Крадидимитрова, и да се решават проблемите че става страшно и с паркирането и с трафика и с екологията!

Отговори
10 1
Дедо

Дедо

11.03.2021 | 18:18

Защо само у нас има паркиране по тротоари! Да започнат с масирани акции бъркане по джоба на спрелите там! Нашенеца разбира САМО от това !

Отговори
16 1
Дада

Дада

11.03.2021 | 18:08

В белия свят отдавна са се справили с проблемното паркиране на забранени участъци и тротоари . Стоп колчета , високи бордюри и пълна невъзможност за паркирване. Обявява се дадена зона също за пешеходна и прекратяваш терора ! Вижте колко лесно се случи за стария град , капана , центъра . Всичко може , мерак и воля да имаш , ама общинските мързеливи нека-дърници нямат хъс освен за софри и кражби

Отговори
18 1
Петко !

Петко !

11.03.2021 | 20:48

В белите държави правят паркинги на 7-8 нива и за всяка кола има място за паркиране , а по улиците е чисто и свободно .Но за това се иска и акъл , а не само желание за глоби !

Отговори
12 1
Ненка

Ненка

11.03.2021 | 17:50

Още ли ще ни мъчите с тези Ненки-Менки! Цялата им некадърна работа, работа, работа е с цел да се гаврят с хората!

Отговори
17 5
Менка

Менка

11.03.2021 | 19:04

Тоя пак си дрънка каквото си знае.Некадърна работа!

Отговори
2 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?