Следвайте ни

Пълен ужас! Блокът на "Леденика" се напука заради ВиК?

viber icon

Четирите блока на ул. "Леденика", които са строени през 1964 година бавно пропадат в южната си страна. "Това стана още по осезателно след земетресението през май тази година", казва Добрияна Караджова.

Тя живее в един от входовете, където наклонът се чувства доби без нивелир. В избата на входа има пропукан трегер, като разстоянието между пукнатините е над 10 сантиметра.

Срутващата се стена е залепена с изолираща пяна.

Подът на избата е потънал на една страна, а една от стените е тръгнала да се срутва.

"Причината за това са проблемите с ВиК тръбите, които минават до блока ни. Те новодняват основите на блока. От ВиК ни казаха, че не е тяхна работа да ги оправят. А според нас - точно те трябва да се грижат за външната си инфраструктура", добавя Караджова.

Няма категорични доказателства, че напукването е от разливането на води от ВиК инсталацията.

Когато пукнатините и срутването на стената започнало да се задълбочава, живеещите потърсили строителната документация на сградата в районното кметство. Там тя липсвала.

След това се обърнали към архива на Голяма Община. И там я нямало.

Стигнали и до "Пловдивинвест", който, както знаят читателите на "Марица", не я пази от 1996 година.

"Сега хем блокът потъва, хем трябва да търсим и средства за изготвяне на нова техническа документация. Както "Марица" вече писа, до 2022 година всички стари блокови и сгради трябва да имат изрядна паспортизация.

Снимки от Наташа Манева

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Това  е

Това е

23.09.2020 | 22:12

Проблем във много жилищни блокове. Причината е че преградните стени в мазетата са строени върху неуплътнен насип.Мнение трябва да дават строителни специалисти.А ремонтите на ВИК СЪоръженията да се правят от компетентни и отговорни майстори.

Отговори
9 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?