Следвайте ни

Пак санираме с държавни пари посред зима

По първата програма за енергийна ефективност в Бургас обновиха 205 блока, в Пловдив - 53

viber icon

Ако решите да правите ремонт,  за кой от сезоните ще го планирате? Повечето от нас предпочитат пролет - лято, особено ако се сменя дограма или се претърсва покривът. В Община Пловдив всичко се прави наопаки.


Поредното доказателство за това е санирането на жилищни сгради, за което по оперативна програма „Региони в растеж” общината получава 18 млн. лева. Безвъзмездната финансова помощ от ЕС е част от 81 милиона, които бяха определени за Пловдив още преди четири години. Но едва сега, в 12 без 5 (срокът на ОП „Региони в растеж” изтича през 2020 г.),  пловдивската администрация начело с ресорния зам.-кмет инж. Димитър Кацарски  стартира

първата обществена поръчка за 5 блока


на обща стойност близо 3 млн. лева.  На инженеринг ​- проектиране, авторски надзор  и изпълнение, ще се правят ремонти  на ул. „Иван Гешев” 30, бул. „България” 196  и 45 ​- 47, бул. „Васил Априлов” 83 -91 и ул. „Жеравна” 1 - 3.


Най-оптимистичната прогноза сочи, че санирането на тези жилищни сгради може да започне през есента, ако няма обжалване на търговете. Това означава, че собствениците на апартаменти ще бъдат поставени в шах - със свалена дограма в студените месеци, разградени тераси, течащи покриви. На риск е изложено и качеството на строително-монтажните работи. Външната топлоизолация  и боядисване се правят в сухо време, напомнят строители.

Сдруженията на етажните собственици  започнаха да подават молби  за европейските пари още през 2017 г.  В район „Централен” преди една година бяха обработени над 100 преписки с документация и изпратени в Голямата община, в екипа на инж. Димитър Кацарски. Там нещата зациклиха. Тепърва се подготвят поръчки за инженеринг на останалите блокове и къщи. На въпрос колко са те, зам.-кметът повдига рамене. Не помни.

Този филм вече сме гледали, когато тръгна Национална програма за енергийна ефективност.  Собствениците на жилищните сгради, регистрирали сдружения,

чакаха по две-три и повече години,

докато дойдат майстори. Първите обществени поръчки, пак на инженеринг, стартираха през лятото на 2016-а, а първите договори, без дори да е  имало  обжалване на търгове,  бяха  подписани през май- юни 2017-а.

Санирането на първите двайсетина панелки започна през есента, защото при инженеринга фирмите сами трябваше да направят проектите, и продължи през цялата  зима в дъжд, сняг и минусови температури, за ужас на хората и мъка за дюлгерите.  Предприемачи признаваха, че са преживели големи главоболия, тъй като се оказа, че кадровият потенциал  на екипа на и.д. главен архитект на Пловдив Юлиана Петрова е ограничен, затова по два-три месеца се бави разглеждането на проектите и издаване на строителни разрешения.

Не е никак чудно, че през целия този период

Община Пловдив е на опашката,

изпреварена от други градове в страната, включително и от по-малките, като  Пазарджик, Асеновград, Карлово, Стамболийски и дори Лъки.  Да не говорим за лидери в санирането като Бургас и  Благоевград. 

Според данните на МРРБ към края на март тази година по Националната програма за енергийна ефективност са обновени 1669 многофамилни жилищни сгради. В Бургас завършените сгради са 205, в Благоевград ​- 143, а в Пазарджик - 41. Сред останалите общини, където има сключени договори за целево финансиране с ББР по програмата, с най-много въведени в експлоатация жилищни сгради  са Хасково ​- 82, Стара Загора ​- 72, София ​- 55, Пловдив ​- 50, и Перник - 40.  Според инж. Димитър Кацарски в началото на юни са били готови 53 жилищни сгради, за които от държавния бюджет са осигурени над 50 млн. лева, а на други продължават да работят. 

Общо договорите за целево финансиране с Българската банка за развитие са 73, като на едни блокове се работи, други чакат за строително разрешение.   

Община Пловдив не успя да привлече допълнителни средства за саниране на жилищни сгради по Националната програма поради една причина - изключително мудните процедури. Има опасност по същата причина градът да изтърве европейски средства за енергийната ефективност.  

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

????

????

20.06.2019 | 10:08

А тоя защо още не е при Ралев?

Отговори
0 0
Адвокат

Адвокат

20.06.2019 | 01:04

Така е тука всички са задни колела и всичко се обжалва. Саниране на блока -обжалва се, втори гребен канал -обжалва се, зоологическа градина - обжалва се, централен площад - обжалва се, булевард Северен - обжалва се, булевард Коматевско шосе -обжалва се, спортна зала Колодрума -обжалва се! И така до края на света!

Отговори
0 2
журналист

журналист

20.06.2019 | 01:00

Преди 1-2 години слушах един депутат гербаджия да разправя една история. Срещнали се няколко майни депутати от управляващата партия с финансовия министър по някаква си работа и този го помолил да отпуска повече пари за санирането на града, тогава министъра се изсмял. Казал му "А бе какви пари искате от мене, като на бюрото ми има само 20 папки от Пловдив, а от Бургас са 200???" Просто когато става майните сами да се организират не могат. В Бургас никой не се бори, като тука с кмета, даже комунистите не се оплакват, никой не говори за кражби и проценти, а си оправят града. Използват всяка възможност, а тука каквото и да стане, каквото и да построи Общината и селяните почват "тия пак откраднаха едни пари".

Отговори
0 2
Майнатаун

Майнатаун

20.06.2019 | 00:49

По това си личи жителите на градовете, колко акъл имат? Майните се оказаха едни от най-тъпите в България. Даже десетки малки градчета и села санираха своите полусрутени блокчета. Държавата дава милиарди, Общината работи в ускорени темпове по всевъзможни инициативи, а пловдичани спят дълбок зимен сън и даже дърпат в обратната посока. В Бургас 3/4 от блоковете в комплексите са санирани и изглеждат чисто нови, а в Пловдив 1/100. Просто защото за да си санирате блока, това не зависи нито от Общината, нито от Тотев, нито от районите кметове, а трябва да се съберете живущите и да се разберете по между си, да изготвите документите и да ги подадете в Общината, ама майните и това не могат. Тоя просташки Славчо-Герговистки манталитет на всичко да си против се насади в тоя град и не можеш го изкорени. Пропагандата направи мнозинството пловдивчани бесни анархисти и врагове на собствения си град, затова каквото и кмета, Общината и държавата да направят мръсниците го оплюват. А е видно от пазара, че всеки саниран блок вдига минимум с 20% цената на апартаментите него.

Отговори
0 2
лз

лз

19.06.2019 | 21:45

ПО НЕЖНО С КРАДЕНЕТО !!!!!!!!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?